Смачні страви, які можна приготувати для рідних і бльзьких
У швидких і смачних рецептах – приклади останнього прийому їди, який дозволяє наситити організм, але водночас не викликає відчуття важкості перед сном.
Легкий стейк з лосося у фользі

Інгредієнти: лососеві стейки – 4 штуки, морська сіль, чорний мелений перець, зелень (сушена), приправа до риби – на власний смак.
Для соусу: йогурт (краще використовувати натуральний) – склянка, суміш мелених перців, сіль, зелений кріп – скільки захочете самі, часник – двох зубчиків буде достатньо.
Спосіб приготування
Кожен стейк вимиваємо, підсушуємо. Натираємо перцем і сіллю, загортаємо у фольгу. Краще приготувати фольгу такого розміру, з якого вийде конверт: тоді сік не буде витікати і залишиться в м’ясі.
Рибу викладаємо на деко і у духовку, вже розігріту до 200°С. Там їй доведеться пробути не менше, ніж пів години. За цей час встигнемо зробити соус.
Виливаємо в миску йогурт і з’єднуємо його з усіма підготовленими спеціями: часником, сіллю, перцем, зеленню. Соусу потрібно хоча б 10 хвилин настоятися, щоб він став духмяним і гострим.
Виймаємо з духовки рибу і кладемо на тарілки поверх овочевого гарніру (зробимо його з солодкого перцю і спаржевої квасолі), заливаємо соусом. Одразу подаємо до столу.
Легка куряча грудка по-діжонськи

Інгредієнти: куряче філе – 2 кг, олія соняшникова рафінована – 3 столові ложки, діжонська гірчиця – 3 столові ложки, сухарі для панірування – 200 г, паприка – декілька чайних ложок, прованські трави – 2 чайні ложки.
Спосіб приготування
Деко змащуємо олією.
Вмикаємо духову шафу, щоб розігрілася до 200°С.
На одному аркуші паперу для випічки (потрібен великий) змішуємо сухарі, зелень і паприку. На другому такому ж викладаємо в один шар м’ясо (різати куряче філе не обов’язково, можна класти цілим). Кожну грудку перед цим необхідно з обох боків намазати гірчицею і обваляти у суміші сухарів та приправ з першого аркуша.
Потім викладаємо курятину на деко, окропивши зверху олією.
У духовці курячу грудку по-діжонськи треба запікати приблизно по 10 хвилин з кожного боку.
Лазанья з сосисками

Інгредієнти: фарш з м’яса курки чи індички – 300 г, декілька цибулин, часник – 3-4 зубчики, сосиски (якісні) – 4-х буде достатньо, помідори у власному соку – 350 г, м’який сир («моцарела» підійде) – ¾ склянки, твердий сир – 150 г, вода – півтори склянки, лазанья (суха магазинна) – не менше, ніж 200 г, олія – 3 столові ложки.
Спосіб приготування
У глибокій сковороді на олії обсмажуємо цибулю, часник і фарш. На це піде 5-7 хвилин. Готовність дізнаємося з кольору фаршу.
Потім у сковороду кладемо дрібно порізані сосиски, за ними – ламані шматки листів лазаньї.
Слідом ідуть помідорні консерви, сіль і перець. Якщо хочеться додаткових спецій – будь ласка. Через хвилину вливаємо воду (вона повинна не втопити вміст сковорідки, а лише злегка його покрити), перемішуємо і залишаємо тушкуватися приблизно 15 хвилин.
Опісля вогонь вимикаємо, а страву посипаємо тертим твердим сиром. На гарячій страві він швидко почне плавитися, і тоді можна буде покласти зверху шматочки «моцарели». Через кілька хвилин під кришкою страва буде готовою.
Спагеті з соусом з базиліка

Інгредієнти: спагеті – 200 г, сир (найкраще підійде «пармезан») – 100 г, базилік – 150 г, оливкова олія – столова ложка, сіль і мелений чорний перець – до смаку, часник – не більш як 2 зубчики.
Спосіб приготування
Варимо спагеті, а в цей час займемося соусом. Листя базиліка (вимите і просушене) кладемо у чашу блендера. Туди ж йдуть часник, натертий «пармезан». Вмикаємо прилад на максимальну потужність: через 30-40 секунд вийде потрібна для майбутнього консистенція соусу, схожа на кашу.
Даємо блендеру перепочити, поки засипаємо в його чашу чорний перець і сіль (важливо не переборщити, оскільки макарони варяться у підсоленій воді). Знову вмикаємо, але тепер уже буквально на 20 секунд.
Можна заливати соусом спагеті. Потрібно лише добре змішати склад. Подавати до столу одразу, поки гаряче.
Сирна запіканка з макаронами

Інгредієнти: макарони – 300 г, сир – 400 г, сирі курячі яйця – 3 шт., оливки без кісточок, твердий сир – 50 г, молоко – 3 ст. ложки, сіль і приправи до смаку, оливкова олія.
Спосіб приготування
До не цілком варених макаронів додаємо сир. У цю суміш додаємо яйця. Потім – молоко, сіль і вибрані приправи. Масу перемішуємо.
Тепер її можна перекласти у змащену оливковою олією форму для випікання і викласти наверх оливки (цілі чи порізані – без різниці).
15 хвилин у розігрітій до 200°С духовці має вистачити, щоб страва запеклася. Тоді посипаємо її натертим твердим сиром і повертаємо страву у духовку ще на 10 хвилин, доки сир не перетвориться у підрум’янену скоринку.
Фритата з овочами

Інгредієнти: свіжі яйця – 6 штук, болгарський перець – 3 шт., цибулина (краще солодка «Ялтинська»), броколі і стручкова квасоля – 200 г кожного, часник – не більше як 2 зубчики, ¼ лимона, масло вершкове –50 г, олія оливкова – 50 г, приправи, сіль.
Спосіб приготування
Починаємо з овочів. Капусту розбираємо на суцвіття. Перець ріжемо тоненькою соломкою. Для більшої ніжності бажано перед цим зняти з нього шкірку. Цибулю нарізаємо тонкими напівкружальцями.
Подрібнюємо часник – не тиснемо, а дрібно ріжемо, змішуємо з оливковою олією і соком лимона.
Яйця розбиваємо і змішуємо з приправами, підсолюємо.
Цибулю обсмажуємо на вершковому маслі, поки не стане м’якшою – буквально декілька секунд. До неї додаємо броколі, на хвилину. Далі черга лимонно-часникової суміші. Через пів хвилини можна заливати все яйцями. Як тільки вони перестануть «плисти», сковороду кладемо у розігріту до 180°С духовку. 7-10 хвилин і фритата готова.
