Продукт корисний, проте лікарі все ж рекомендують його не всім
Останнім часом бабусі на чернівецьких ринках активно заохочують господинь купувати козяче молоко, вихваляючи його цілющі властивості. Вартує літр цього лікувального продукту 15 гривень за літр. Мимоволі думається – може й собі оздоровитися, замінивши у щоденному раціоні коров’яче молоко на козяче? Лікарі підтверджують – продукт корисний, та все ж вживати краще без фанатизму.
Підійде для алергіків, але зашкодить людям з хворим шлунком
– Насамперед варто зазначити, що козяче молоко – дуже калорійне, тож його вводять у раціон лише при значному виснаженні організму, аби відновити сили після тривалої хвороби, – розповідає дільничний терапевт міської поліклініки №2 Ольга Бойко. – Воно містить менше лактози (молочного цукру), ніж коров’яче, тому підходить тим, у кого вона погано засвоюється. Вважається, що кози мають здатність фільтрувати шкідливі речовини, які можуть потрапити в молоко. Крім того, вони не хворіють на туберкульоз, бруцельоз та інші хвороби, на які можуть нездужати корови. Козяче молоко більш однорідне, ніж коров’яче, до його складу входять білки високої якості, безбілковий азот, тіамін, піакрін та багато іншого.
Козяче молоко, як і коров’яче, входить до групи казеїнових (казеїн – це складний білок молока, що містить фосфор, є джерелом кальцію і фосфору для організму). Проте воно не містить альфа-1s-казеїну, який є основним джерелом алергічних реакцій на коров’яче молоко. Тому козяче молоко можуть пити ті, у кого на коров’яче алергія.
У козячому молоці більше калію, магнію, фосфору і кальцію, ніж у коров’ячому, а тому воно позитивно впливає на діяльність серцево-судинної системи, нормалізує обмінні процеси в організмі. До того ж в козячому молоці немає аглютинінів, тому воно повністю засвоюється організмом. Кип’ятити козяче молоко не можна, бо воно втрачає лікувальні властивості.
Однак, незважаючи на очевидну користь козячого молока, перед тим як почати його вживати, краще порадитися із лікарем-гастроентерологом, наголошує пані Бойко. Надмірне захоплення молоком може загострити хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту та викликати проблеми з підшлунковою залозою. Варто також пам’ятати, що у людей після 35 років перестає вироблятися фермент, який відповідає за перетравлення молочних білків тваринного походження, тож їм краще замінити у раціоні молоко на молочні продукти.
Діти можуть підхопити з молока стафілокок
Що ж до того, чи можна вживати козяче молоко дітям, педіатри сходяться на одному – можна, але обережно.
– На першому році життя молоко будь-яких ссавців, крім грудного молока матері, є неприпустимим, – каже асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ, кандидат медичних наук Сергій Сажин. – Склад та питома вага макро- та мікроелементів і вітамінів у козячому молоці хоч і переважає материнське, проте засвоюється в організмі немовлят набагато гірше. А недосконале співвідношення білкових та жирових фракцій часто призводять до шлунково-кишкових дисфункцій, проблем з нирками, системою кровотворення. Не варто забувати, що всі корисні речовини містяться тільки у некип’яченому молоці та змінюють свою хімічну структуру (і, відповідно, активність) під впливом високим температур. З іншого боку, некип’ячене молоко є гарним поживним середовищем для цілого ряду бактерій (сальмонели, стафілококи, бруцели), які можуть викликати у дітей гострі шлунково-кишкові інфекції. Серед основних показань до використання козячого молока є виснаження організму внаслідок тяжких хронічних інфекцій. Його можна вживати як будь-який продукт два-три рази на тиждень по 100-200 мл (залежно від віку) на другому році життя і далі. Більш корисними та безпечними у дитячому віці є кисломолочні продукти (сир, кефір), які можна вводити як прикорм з восьмимісячного віку. А вибір молочного продукту у дітей грудного віку повинен зводитись до вживання грудного материнського молока.