
Коли думаєш про новорічно-різдвяні свята, чомусь перша асоціація, яка виникає – це картинка з якогось закордонного сімейного фільму, де рідні та близькі збираються вдома, всі раді зустрічі, діляться хорошим настроєм, а довкола панує тепла урочиста атмосфера. Та реальність, на жаль, далека від такої ідилії. Спілкування та радість зустрічі у нас на свята – це не головне. Всю увагу тут приділяють застіллю, з’їдаючи та випиваючи усе, що місяць до того скуповували та готували. І звичайно, яке ж свято без алкоголю, без нього у нас не вміють розважатися ні старі, ні молоді, а тому прилавки крамниць ломляться від асортименту, а акційні пропозиції заохочують пити більше, адже так вигідніше. Для чого просто купувати сік, якщо його можна придбати як додаток до горілки, а кока-кола вийде дешевшою у комплекті з коньяком. Ось так і живемо… Та цікаво, що попри високу ціну та чималий попит серед населення, недобросовісні виробники знижують якість товару, аби знизити собівартість його виробництва та заробити на продажу ще більше, а поряд із заводським алкоголем можна побачити чимало фальсифікату.
Всю увагу українці на свята приділяють застіллю, з’їдаючи та випиваючи усе, що місяць до того скуповували та готували
- Перш за все, варто пам’ятати, що краще менше, але краще. Отож не треба гнатися за дешевизною. Адже пляшка вина за двадцять гривень чи коньяку за тридцять вже наштовхує на думку, а з чого його виготовили. Зрозуміло, що якісний алкоголь коштує дорого. Щоправда, покупці все-таки часто обирають кількість, а тому на більшості прилавків реалізовують дешеві товари, які складно назвати якісними, - розповідає продавець-консультант алкогольного відділу крамниці Ольга Магас. - Існує також велика ймовірність фальсифікації продукції. Недобросовісний виробник робить часткову і навіть повну заміну харчового етилового спирту більш дешевим технічним, який містить багато сивушних масел, альдегідів, метилового спирту, кетонів, фурфуролу, складних ефірів. Ці речовини здатні викликати отруєння різного ступеня тяжкості, аж до летальних наслідків. До речі, метиловий спирт може призвести до часткової або навіть повної сліпоти. А тому, аби не викидати гроші на вітер та уникнути проблем зі здоров’ям, варто дотримуватися низки порад фахівців. Перш за все, ніколи не купувати алкогольні напої на стихійних ринках і в осіб, які торгують на розлив, а лише у спеціалізованих точках продажу.
Перевіряємо напій на око
- Звичайно, таким чином не можна на всі сто відсотків впевнитися в якості продукту, та все ж варто спробувати, - каже продавець-консультант алкогольного відділу крамниці. – Для кожного виду алкоголю – свій метод перевірки.
Отож, пляшку горілки потрібно сильно потрясти. Тоді всередині утворюється воронка. Якщо горілка якісна, то воронка буде крутитися досить довго, якщо підроблена - рідина швидко заспокоїться. Якщо в горілці з'являться бульбашки повітря, то це може означати, що в руках у вас сурогат з розведеного спирту чи просто розведений водою напій.
Ціни на алкоголь
Напій |
Ціна, грн. |
Вино |
32-500 |
Портвейн |
33-65 |
Вермут |
48-160 |
Лікер |
36-570 |
Горілка |
55-380 |
Коньяк |
74-700 |
Віскі |
55-380 |
Шампанське |
62-430 |
Що ж до коньяку, то тут значення має колір. Потрібно його збовтати і якщо у горлечка коричневий колір зміниться на більш світлий - червонуватий, то це коньячний спирт, а не справжній коньяк. При виборі коньяку необхідно звернути увагу і на ціну, хоча, з одного боку, висока вартість не гарантує якості, але з іншого боку, низька вартість вказує на те, що коньяк підроблений. Дуже важливим фактором є термін витримки напою, що впливає на його вартість. Переверніть пляшку догори дном і якщо, стікаючи вниз на стінках пляшки, рідина залишає виразний слід, то можна з великою часткою впевненості сказати, що у руках ви тримаєте якісний коньяк з великою витримкою. Якщо ж рідина стікає зі стінок відразу без сліду, то коньяк або дуже молодий, або неякісний.
Вибираючи у магазині віскі, оцініть колір напою, він повинен бути від світло-золотистого до темно-золотистого, ні в якому разі не коричневий. Переверніть пляшку догори дном, з денця пляшки, що містить натуральний напій, впаде велика крапля, а якщо напій сурогатний - він стече по стінках пляшки.
Тримаючи у руках закупорену пляшку вина, також можна зробити перші припущення. У червоних винах допустимою є наявність осаду. Це природні полімерні речовини, що осіли на дно пляшки. Білі та рожеві вина найчастіше розливають у пляшки із прозорого скла, тому можна більше дізнатися про якість вина до відкриття пляшки. Каламутне вино не може бути хорошим, осад у вигляді пластівців у білому або рожевому вині майже завжди свідчить про погану якість.
Відкривши пляшку, не поспішайте викидати пробку. Треба її уважно оглянути. Наприклад, якщо пробка пересохла - значить, вино зберігали у неналежних умовах і, можливо, зіпсувалося. Незафарбована пробка у витриманому червоному вині теж мала б насторожити, адже воно не могло не торкатися пробки в лежачому положенні.
Алкоголь може нашкодити фігурі
Дієтологи кажуть, що алкоголь калорійний, а тому надмірне захоплення обов’язково дасться в знаки. Отож, лідером по калорійності серед алкоголю є солодкий лікер, що містить до 350 калорій у 100 грамах. Далі по калорійності йдуть міцні спиртні напої: горілка, джин, віскі, ром, коньяк, бренді і кріплене вино. Всі вони мають калорійність близько 220-250 калорій. За ними йдуть вермут (180 ккал), напівсолодке шампанське (120 ккал) і напівсолодке вино (100 ккал), сухе шампанське (85 ккал), сухе червоне і біле вино (60-85 ккал). Найнижча калорійність у пива - від 30 до 45 калорій в 100 грамах, та слід враховувати, що пляшка пива містить до 225 калорій, адже його маленькими порціями не п’ють.
Отож, у всьому треба знати міру. І, як показує практика, це куди ефективніше, аніж різноманітні обмеження та дієти.
Уляна ДЕЛІКАТНА
Що собою являють популярні види алкогольних напоїв
Назва |
Що собою являє |
горілка |
вода з очищеним етиловим спиртом, рідко з фруктовими або ягідними добавками |
віскі |
виробляють з різних видів зерна за допомогою перегонки, солодження і тривалого витримування в дубових бочках |
бренді |
міцний напій, що представляє собою перегінне вино, яке отримано з ягідного або фруктового соку, який заграв, виноградної вичавки або безпосередньо виноградного вина |
ром |
для його виробництва використовується тростинний сік і патока, шляхом зброджування, перегонки і витримки в бочках |
абсент |
гіркий алкогольний напій, основою якого є екстракт гіркого полину. Також до складу абсенту входять й інші трави: римський полин, аїр, аніс, м'ята, фенхель, дягель, лакриця, меліса |
текіла |
виробляється з серцевини кактуса Блакитна агава шляхом перегонки |
лікер |
виготовляється із заспиртованих ягідних соків і фруктів, іноді з додаванням прянощів, коріння і різноманітності запашних трав |
саке |
виготовляють шляхом ферментації рису. І зовсім неправильно називати його «рисовою горілкою», оскільки по суті своїй він ближче до пива, і алкоголю, на відміну від горілки, містить 20% |
херес |
міцне вино, головною особливістю якого є процес виробництва: виноградне сусло ферментуєтся під плівкою хересних дріжджів |
токай |
вино з білих сортів винограду, ураженого особливим грибком Botritis Cinerea |
портвейн |
кріплене вино, яке після ферментації спиртується за допомогою бренді |
мускат |
виготовлений з мускатних сортів винограду, що відрізняються особливим смаком і ароматом |
марсала |
вино з додаванням корабельної смоли або увареного виноградного сусла, що надає йому особливий смак |
кагор |
червоне вино, при виготовленні якого до частково зброджених мезги і сусла додають спирт, а мезгу піддають тепловій обробці |
шампанське |
ігристе вино, що одержується при вторинному зброджуванні вина |
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар