
- Морська капуста, або як її ще називають ламінарія – це рослина, яка росте в морі, в океані. Вона дуже корисна, тому що враховуючи наш регіон, де недостатня кількість йоду в воді і те, що в нас майже немає морської риби та морепродуктів нормальної якості, буковинцям варто вживати морські водорості. Вони приходять до нас у безпечних упаковках, їх легко використовувати і вживати, - каже лікар-дієтолог Наталя Бочарова. - Чим же вони такі корисні. По-перше, в них є всі необхідні амінокислоти, які потрібні організму. Вони не пов’язані сполуками і можуть легко засвоюватися. Крім того, ця морська рослина містить йод і калій, які необхідні кісткам, серцево-судинній системі і щитовидній залозі. Але тут потрібно зауважити, що перед тим, як вживати велику кількість цих водоростей, варто проконсультуватися з ендокринологом, чи немає протипоказань. Бо інколи при певних проблемах із щитовидною залозою потрібно обмежити вживання продуктів із йодом. Також, окрім йоду, морська капуста має велику кількість вітамінів В, С, холін, пантотенову кислоту, біотин, каротин, фолієву кислоту. Морська капуста нормалізує роботу щитовидки, підвищує імунітет, знижує холестерин у крові, виводить поганий холестерин з організму. Також бере участь у нормалізації обміну речовин, поліпшує стан нервової системи, суглобів, регулює діяльність шлунково-кишкового тракту, оскільки містить досить велику кількість ферментів і пектинів, виводить радіонукліди і солі важких металів та має легкі глистогінні властивості.
Ламінарія може надходити до нас у вигляді консервів або в переробленій готовій продукції. Але найкраще готувати її самостійно: брати висушену морську капусту і замочити на кілька годин у воді. Потім її треба добре промити, відварити хвилин десять і заправити. Заправки можна використовувати різні. Наприклад, додати терту моркву, часник, лимонний сік, оливкову олію, натуральні спеції та прянощі, домашній майонез.
Водорості так само корисні
Окрім морської капусти, нині є дуже багато такої продукції у вигляді різних водоростей і салатів. Одним із таких продуктів є водорості норі – пресовані бурі, в які замотують суші. З ними можна дуже багато експериментувати. Не обов’язково робити суші. Можна робити різні роли, змащуючи листи водоростей різними намазками, наприклад. із сиру з додаванням зелені. Іноді ці роли можна обсмажити у клярі і досить смачно виходить.
- Потрібно намагатися вводити якомога більше морських водоростей в раціон дітей. Тому що у них йде формування ендокринної системи і роботи щитовидки. В багатьох зараз спостерігається недостатня функція щитовидної залози. І діти, природно, не люблять їсти морську капусту, але коли їх поступово привчати, готувати гарні роли, намагатися вигадати щось цікаве, то з часом їм це смакуватиме.
Водорості можна не лише їсти, а і підкорегувати фігуру ззовні
Також водорості можна використовувати у косметичних цілях. Наприклад, профілактика та лікування целюліту. Для цього треба взяти водорості, перемолоти їх, додати морської солі, ефірної олії лимона чи камфорної, додати сік лимона і намазати шкіру в місцях целюліту. Далі потрібно обгорнути це все харчовою плівкою, лягти під ковдру і до сорока п’яти хвилин отримувати таку процедуру. Робити її варто один-два рази на тиждень.
Уляна ДЕЛІКАТНА
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар