
За добу 17 листопада на Буковині зафіксовано 434 нових випадки зараження коронавірусом.
Географія поширення:
- Чернівці +242
- Хотинський район +48
- Кіцманський район +45
- Глибоцький район +27
- Новоселицький район +23
- Герцаївський район +19
- Сторожинецький район +9
- Заставнівський район +8
- Вижницький район +5
- Кельменецький район +4
- Сокирянський район +4
Усього випадків зараження – 29126. Одужалих маємо 12424. Померли від недуги 585 буковинців.
Наразі 898 пацієнтів перебувають у лікарнях. Із них у 621 підтверджено коронавірус, решта – із підозрою.
За добу 17 листопада до лікарень ушпиталили 93 осіб.
Зараз 115 пацієнтів перебувають у важкому стані, з них у реанімаціях – 74, на апаратах штучної вентиляції легень – 4. На кисневій терапії – 362 людей.
Як повідомляють у Чернівецькій обласній державній адміністрації, за добу 17 листопада на Буковині зафіксовано 14 летальних випадків. В 11 померлих COVID-19 підтверджено, троє – з підозрою.
Хворому на коронавірус повинні надати медичну допомогу і без декларації
Для того щоби у в разі зараження лікувати коронавірус, необов'язково мати декларацію з сімейним лікарем. Про це повідомили у МОЗ на брифінгу 17 листопада.
Якщо у людини є підозра на COVID-19, вона контактувала із зараженими або є певні симптоми, то вона може звернутися в будь-яку амбулаторію, центр першочергової медико-санітарної допомоги без наявності декларації з сімейним лікарем. Через реєстратуру можна буде підібрати лікаря, який буде супроводжувати пацієнта під час хвороби і давати рекомендації.
Крім того, незалежно від наявності декларації, мобільна бригада приїде для забору матеріалу для проведення тесту на коронавірус.
Зазначається, що декларацію можна буде підписати вже після одужання.
Шість маловідомих симптомів коронавірусу
Серед маловідомих симптомів коронавірусу медики називають головний біль, шкірні ураження, зміни стільця та інші порушення у стані організму.
Крім широко відомих симптомів коронавірусу у вигляді задишки, кашлю, температури, існують й інші прояви захворювання COVID-19. Експерти назвали кілька маловідомих симптомів коронавірусної інфекції, перелік цих ознак складено відповідно до рекомендацій центрів з контролю і профілактики захворювань США.
Головний біль. Зазвичай він проявляється в комплексі з іншими симптомами.
«Головні болі при коронавірусі можуть посилюватися протягом п’яти-семи днів», – попереджають фахівці.
Аносмія. Втрата здатності розрізняти запахи при коронавірусі відбувається досить часто. За даними Міжнародного форуму з алергії та ринології, 7 з 10 пацієнтів з підтвердженим діагнозом «коронавірус» скаржаться на втрату нюху (аносмія) і смаку (агевзія).
«Вірус викликає запалення черепно-мозкового нерва, відповідального за сприйняття запахів і пов’язаного зі сприйняттям смаку. Разом з цим також втрачається апетит», – розповіли співробітники Стенфордського університету.
Шлунково-кишкові розлади. У списку маловідомих симптомів коронавірусу – діарея, нудота, блювота. Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі «Gastroenterology», проблеми з травленням виникали у 31,9% пацієнтів з коронавірусом.
Вертиго. Дослідники говорять про те, що коронавірус може сприяти зневодненню організму, на тлі якого виникають епізоди запаморочень, навіть непритомності.
«Ці симптоми коронавірусу часто спостерігаються у пацієнтів з гіпертонією, діабетом», – уточнили вони.
Дезорієнтація. Цей симптом лікарі оцінюють як один з найнебезпечніших. За даними дослідження, опублікованого у «New England Journal of Medicine», у 26 пацієнтіві з 40 з підтвердженим діагнозом COVID-19 відзначали сплутану свідомість.
«Сплутана свідомість і марення при коронавірусі часто супроводжуються високою температурою. Потрібно негайно викликати «швидку допомогу», – дали пораду експерти.
Подразнення шкіри. Можуть спостерігатися сверблячі червоні висипання, що схожі на кропив’янку. На пальцях ніг іноді шкіра починає виглядати як постраждала від обмороження.
Дефіцит вітаміну D назвали головним фактором ризику тяжкого перебігу COVID-19
Вчені з Великобританії проаналізували щоденні глобальні звіти про смерті й одужання від COVID-19 і виявили, що важкий перебіг захворювання і летальні випадки пов’язані з дефіцитом найважливішого вітаміну. За їхніми словами, він є основним фактором ризику зараження вірусом.
У ході своєї роботи вчені побачили «вражаючу кореляцію між тяжкістю COVID-19 і географічною широтою». З’ясувалося, що в північній півкулі, де поширений сезонний дефіцит вітаміну D, були зареєстровані більш важкі випадки захворювання.
«У нормальних умовах експертна оцінка займає до року, а ми поки не прожили 365 днів у цій пандемії. Наразі можемо сказати, що дефіцит вітаміну D є домінуючим фактором ризику тяжкого перебігу коронавірусного захворювання», – розповіли дослідники.
За словами вчених, вітамін D «критично важливий для імунної функції». Коли рівень вітаміну D високий «вроджена імунна система сильна».
Говорячи про SARS-CoV-2, фахівці пояснили, що для потрапляння в організм вірус націлюється на білковий шип на поверхні клітин, званий ACE2, який є частиною ренін-ангіотензинової системи (РАС). Остання, серед іншого, регулює кров’яний тиск і запальну відповідь. Коронавірус може виснажувати білок ACE2, викликаючи «цитокіновий шторм».
«Це те, що вбиває людей», – попередили вчені, додавши, що адекватний рівень вітаміну D може допомогти запобігти неконтрольованому запаленню.
Поточні рекомендації NHS передбачають, що кожен британець повинен приймати 400 МО вітаміну D щодня з жовтня по початок березня. Однак дослідники наполягають, що цю дозу необхідно збільшити до 4000 МО, оскільки урядова рекомендація не в змозі «забезпечити захист імунної системи від інфекцій і хвороб».
Чи захищають від коронавірусу цибуля, часник й алкоголь
Цибуля і часник не захищають людину від захворювання на коронавірусну інфекцію COVID-19.
Про це розповіла інфекціоніст Ольга Голубовська. Відповідне відео опубліковане у тeлеграм-каналі «Коронавірус_інфо».
«Звичайно ж, не захищає», - відповіла лікар на запитання, чи захищає від коронавірусу цибуля, часник і алкоголь.
«Річ у тому, що у цих речовинах дійсно містяться природні фітонциди... Вони якимось чином можуть вплинути гіпотетично на концентрацію цього вірусу. Але, я ще раз повторюю, що це абсолютно не панацея», - розповіла Голубовська.
Вона нагадала, що при коронавірусній хворобі саме імунна система викликає ураження легенів, й не тільки легенів. Тому важливо підтримувати імунітет.
«Цибуля і часник - це взагалі добре для здоров'я - як гуляти, займатися спортом, вести здоровий спосіб життя і харчуватися. Харчування має велике значення, збалансоване. Тому що люди повинні отримувати адекватну кількість всіх вітамінів. У нас дійсно дефіцит вітаміну D у багатьох», - наголосила інфекціоніст.
Тому в багатьох країнах світу рекомендують приймати вітамін D, але потрібно пам'ятати, що його надлишок може завдати шкоди організму.
У США дозволили використання «домашнього» COVID-тесту
Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) вперше дозволило використовувати тест на коронавірус, результат якого можна отримати в домашніх умовах.
«FDA продовжує демонструвати безпрецедентну швидкість реагування на пандемію. Хоча діагностичні тести COVID-19 дозволені для збору (матеріалів для дослідження, - ред.) удома, це перші тести, які можна проводити самостійно й отримувати результати в домашніх умовах», - йдеться у повідомленні організації.
Як зазначають, молекулярний тест американської компанії «Lucira Health» роблять взяттям мазка з носоглотки. Потім тампон з мазком необхідно опустити у флакон, який поміщається у тестовий пристрій. За 30 хвилин або раніше результат з'являється на світлодисплеї тестової установки. Дослідження можна проводити як удома, так і в медорганізаціях.
У FDA попередили, що цей тест можна проводити самостійно тільки особам, яким за 14 років, якщо ж пацієнти молодші, то їх мають тестувати фахівці.
Наголошують, що виріб продають тільки за рецептом від лікаря.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар