
Проте не все так гладко. Варто зважати, що саме модифікована соя дуже виснажує ґрунт, на відміну від звичайної. Тим паче, що обробіток трансгенної сої одним і тим же гербіцидом тривалий час теж шкідливо позначається і на самій сої, і на родючості ґрунту.
Тому чимало і біологів, і аграріїв роблять акцент на деяких біологічних, технологічних та економічних проблемах, пов'язаних із використанням гліфосату і ГМО сільгоспкультур. Деякі ботаніки стурбовані виникненням стійких до гліфосату бур'янів у результаті систематичного застосування гербіцидів цієї групи, а також ймовірністю перенесення генів від культурних ГМО рослин до близькоспоріднених бур'янам у результаті перезапилення. Деякі токсикологи стурбовані шкідливою дією гліфосату на людський організм, накопиченням препарату в ґрунті і готовій продукції.
Що стосується стійких до гліфосату бур'янів, то це не проблема ГМО як наукової розробки, а проблема недостатньої кваліфікації користувачів.
Проблеми токсичності цього засобу і перезапилення можна вирішити за рахунок застосування організаційних заходів у вигляді правильного налаштування обприскувача, вибору часу і умов обробки, просторової ізоляції посівів і знищення бур'янів на узбіччях доріг, сівозміни і чергування гербіцидів. Тим паче, кажуть експерти, жителям Європи не варто хвилюватися про перезапилення кукурудзи з дикими видами, бо їх там просто немає. Для самозапильних сої та гороху ймовірність запилення пилком ГМО рослин сусідніх полів взагалі не розглядається.
ГМО зменшить собівартість продукції
Та хай там як, вирощування трансгенних організмів не потребує значних фінансових затрат, в тому числі і на обробку рослин. І вчені покладають на ГМО великі надії, адже саме вони дозволять зменшити собівартість продукції. Це вже демонструють іноземні фермери, котрі використовують ГМО-культури для відгодівлі худоби. Те, що офіційно модифіковану їжу їстимуть і українці, науковці називають лише питанням часу. Адже, як переконують вони, інформація про шкідливість ГМО — це лише плоди боротьби за ринок виробників не менш шкідливих для людей засобів захисту рослин. Які, нагадаємо, модифікованим рослинам не потрібні. Проте тут варто не перестаратися і з однієї залежності не потрапити в іншу.
- Виробники сільськогосподарської продукції весь час будуть змушені щоразу купувати насіннєвий матеріал. Тому що він є тільки у тих, кому належить право інтелектуальної власності на ці сорти, - запевняє голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. – Це — великі транснаціональні корпорації. Ми назавжди позбавимо себе можливості мати свої національні сорти. Зменшиться сортове різноманіття, і агротехнічні методи, ціла агротехнічна школа в Україні просто зникне. Вона стане не потрібною.
Яна МАРІЯНЧУК
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар