
Сезон збору березового соку 2013-го запізнився на три тижні. Якщо торік цієї пори сік уже завершували заготовляти, то нині "березові жнива" саме у розпалі.
Лісівники Колінковецького лісництва днюють і ночують біля ділянки на 2,8 гектара, де росте більше тисячі беріз. Імпровізованою домівкою чоловікам служить закритий кузов вантажівки. Проте на відсутність комфорту вони не скаржаться, кажуть, збір соку – це нагода і свіжим повітрям подихати, і оздоровитися. Робітники не лише самі п'ють "березові сльози", а й напувають ними кобилу Машу, котра допомагає вивозити бочки із соком. Так що у тварини також сезон оздоровлення.
Березовий сік лісівники продають усім охочим за 80 копійок за літр. Консервований із магазину вартуватиме 7,5 гривні
Майстер лісу Колінковецького лісництва Олександр Тимчук розповідає, підготовку до збору соку починають заздалегідь – закуповують пластикові пакети, заготовляють трубочки з бузини, котрі і вставляють у дерево. Трилітрові банки, у які сік збирали раніше, – дорога і непрактична тара, а пакет не б'ється, і у нього не потрапляє сміття.
Заготовляють сік лише з "дорослих" беріз, котрі досягли вже 60 років. Одне дерево дає за добу від 3 до 20 літрів цілющої рідини.
– У Хотинському лісгоспі є чотири ділянки збору березового соку, нині ми вже заготовили 88 тонн. Збирати сік можна допоки сонечко добре не пригріє, тоді він стає мутним, – розповідає заступник директора Хотинського держлісгоспу Віктор Яковець. – Це дуже помічний продукт, допомагає очистити організм від шлаків і токсинів, полікувати нирки. Старші люди розповідають, що березовий сік – свого роду природна віагра.
Окрім Хотинщини, березовий сік заготовляють також у Сторожинецькому держлісгоспі, розповідає головний лісничий області Валерій Кашпор. Цьогоріч планують зібрати 250 тонн.
– Ми вже 13 років консервуємо березовий сік та реалізуємо його по всьому світу – у Німеччину, Польщу, Францію, Японію, – розповідає комерційний директор ТзОВ "Галс ЛТД" Андрій Мартинюк. – Нині виготовляємо 16 видів березового соку – з лимоном, м'ятою, шипшиною, яблуками, з цукром і дієтичний без цукру, навіть органічний. Оскільки продаємо продукт за кордон, то він сертифікований за міжнародними стандартами харчової безпеки та якості.
Надія КАРБУНАР
Березовий сік має особливу енергетику
У березовому сокові багато води, лише близько 2% цукрів – глюкози, фруктози, сахарози, однак є й мікроелементи – залізо, мідь, магній, кальцій та інші. Попри це, вживання березового соку – один із кращих оздоровчих методів весняного періоду, особливо – для людей старшого віку. Зумовлено це тим, що сік – живий, має особливу енергетику і структуру, яку, звісно ж, втрачає під час кип'ятіння, а тому вживати його необхідно свіжим. Зберігати сік без консервування у холодному темному місці можна близько трьох тижнів. Потім він прокисає, стає мутним, однак від цього змінюються лише смакові властивості, проте мікроелементи зберігаються.
Березовий сік – добрий загальнозміцнювальний засіб проти різних захворювань. Крім іншого, він має сечогінну дію. Стимулює функцію нирок. Сприяє виділенню сечової кислоти, посилює діурез, а тому корисний людям із захворюваннями нирок і сечовивідних шляхів.
Магній, що входить до складу соку, має заспокійливу дію і цілюще впливає на нервову систему, кальцій є важливий для всіх тканин і для серця, бо поліпшує його здатність скорочуватися.
Березовий сік також сприяє зниженню артеріального тиску, а залізо, що міститься у ньому, допоможе тим, у кого є легкі прояви анемії.
Звісно ж, отримати хороший ефект від оздоровлення березовим соком можна лише за умови правильного вживання. Добова доза – від одного літра і більше. Розділити прийом необхідно на три-чотири рази. Сік краще засвоїться, якщо пити його за 20-30 хвилин до їжі або через годину-півтори після трапези.
Тривалість лікування складає від двох тижнів для людей молодшого віку до трьох-чотирьох – для старших, адже у них більше усіляких недуг.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар