
Вершкове масло – надзвичайно корисне та необхідне в раціоні як дітей, так і дорослих. Це продукт з високою енергетичною цінністю та вмістом вітамінів А, Д і Е. Однак усе це за умови, що продукт справді якісний та вироблений із коров’ячого молока. Та, як свідчать перевірки, близько третини виробників додають до масла немолочні жири, а отже фальсифікують цей продукт.
Масло і з кавою, і з медом
– Згідно з ДСТУ 4399: 2005, вершкове масло виготовляють винятково з коров’ячого молока або продуктів його переробки. Воно повинно мати специфічний притаманний йому смак, запах та пластичну консистенцію за температури 12 (± 2)ºС, а вміст молочного жиру має становити не менше ніж 61,5%, – провідний інженер ДП "Буковинастандартметрологія" Ігор Суворов. – Вершкове масло із наповнювачами виробляють за окремим стандартом – ДСТУ 4592: 2006. Воно буває з кавою, цикорієм, фруктово-ягідне, медове, та найбільш знане і улюблене – з какао, котре прийнято називати «шоколадним».
Маслом може називатися лише продукт, масова частка молочного жиру у якому складає не менше ніж 61,5%
Якщо виробники додають до масла рослинні жири, то порушують чинне законодавство, адже у Законі «Про молоко та молочні продукти» йдеться, що у виробництві традиційних молочних продуктів (масла, сиру, кисляку, ряжанки, сметани, кефіру) забороняється використовувати жири та білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти. Якщо є рослинний жир, то це вже не масло, а спред, про що виробник повинен чесно попередити споживача, зазначивши це на етикетці.
Для виробництва спреду, крім молочної сировини, дозволено використовувати соняшникову, кукурудзяну, соєву, арахісову, бавовняну, оливкову, гірчичну, ріпакову, пальмову, пальмоядрову, кокосову олії та низку інших замінників молочного жиру. Загалом масова частка жиру у спредах повинна становити від 50 до 85%, із них частка молочного жиру має складати не менше ніж 25%.
Найменш жирне – бутербродне
Масло буває двох видів – солодковершкове і кисловершкове. Солодковершкове виробляють зі свіжих пастеризованих вершків, а кисловершкове – з пастеризованих вершків, сквашених молочнокислими заквасками, саме вони надають маслу специфічного смаку та аромату. Залежно від масової частки жиру, розрізняють вершкове масло «екстра» (від 80 до 85%), «селянське» (від 72,5 до 79,9%), «бутербродне» (від 61,5% до 72,4%). Смак і запах солодковершкового масла повинен бути чистим, добре вираженим, з присмаком пастеризації, консистенція та зовнішній вигляд – однорідною, пластичною, щільною, поверхня на розрізі блискуча або слабоблискуча, суха. Колір – від світло-жовтого до жовтого, однорідний за всією масою.
Думка експерта
Навіть справжнє масло корисне не всім
Масло корисне людям, які хворіють на туберкульоз, простудні захворювання, запалення легень. Однак особам із недугами шлунково-кишкового тракту можна вживати не більше ніж 20 грамів на день.
Зловживати вершковим маслом не варто гіпертонікам, людям із підвищеним холестерином, а також тим, хто страждає на ожиріння.
У маслі не повинно бути бактерій групи кишкової палички, стафілококу,сальмонел.
– Тим, хто купує масло, раджу звернути увагу не лише на етикетку, на котрій чітко повинно бути вказано за якої температури та скільки можна зберігати масло. До прикладу, масло «екстра» та «селянське» за температури від 0º до -5ºС придатне до вживання лише 3 місяці, бутербродне – 2 місяці. А якщо температура у холодильнику буде від -12º до -18ºС, то масло можна зберігати цілий рік (бутербродне – 3 місяці), – пояснює Ігор Суворов.
Жиру для масла шкодують
Протестувавши вершкове масло, фахівці центру незалежних споживчих експертиз «Тест» були вражені, адже третина виробників замість цього продукту фактично продавала фальсифікат. Експерти оцінювали маркування та упакування, фізико-хімічні та мікробіологічні показники. Щодо маркування, то частина підприємців наносять дату виготовлення, проколюючи на обгортці цифри дірочками («Славна і Ко»), або тисненням («Галичина»), так що розібрати її важко. Жирність виявилася заниженою у продукції компанії «Галичина» – замість 72,6% тільки 70,4 % (а отже це вже не «селянське», а «бутербродне» масло, про що б мала сповіщати етикетка). Немолочний жир містило масло «Славна і Ко», тож фактично це спред. Коли ж говорити про мікробіологію, то у продукції марок «Брест-Литовськ», «Галичина» і «Славна і Ко» виявили кишкову паличку. Фахівці центру застерігають, навіть висока ціна не гарантує, що вам вдасться придбати справді якісний продукт. Наприклад, найдорожче із перевірених «Брест-Литовське» масло (11,83 грн. за 100 грамів), отримало оцінку «погано».
Справжнє масло в холодильнику замерзає
– Постійно відбираємо зразки вершкового масла у торгових закладах області та відправляємо на експертизу до лабораторії у Києві, і дуже часто виявляємо фальсифікат, тобто продукт, котрий містить жири немолочного походження (переважно пальмову олію), а тому не має права називатися маслом, – розповідає заступник начальника Держінспекції з питань захисту прав споживачів у Чернівецькій області Надія Кутиніна. – Виробники також вводять людей в оману, пишучи на упакуванні «маселко», замість «масло», і сміливо додають туди рослинні жири, адже формально закону вони не порушують.
Пані Кутиніна радить купувати масло в упаковках, там принаймні є маркування та інформація про виробника, тоді як про походження вагового масла, котре продають на базарах, залишається лише здогадуватися.
Загалом же перевірити, чи справжнє масло ви придбали, досить легко. Достатньо покласти його на деякий час у холодильник. Натуральний продукт стане крихким, а спред можна буде легко намастити на хліб.
Надія КАРБУНАР
Результати перевірки вершкового масла
Марка |
«Золотий резерв» |
«Простоквашино» |
«Брест-Литовськ» |
«Галичина» |
Виробник |
ТОВ «Решетилівський маслозавод», смт Решетилівка, Полтавська обл. |
Для ТОВ «Данон» на ПП «Рось», філія «Роменський молочний комбінат», м. Ромни, Сумська обл. |
ВАТ «Савушкін продукт», м. Брест, Республіка Білорусь |
ПРАТ «Галичина», м. Радехів, Львівська обл. |
Ціна 100 г / грн. |
9,06 |
8,02 |
11,83 |
7,65 |
Загальна оцінка |
«Відмінно» |
«Відмінно» |
«Погано» |
«Дуже погано» |
Смак |
Добре виражений, із присмаком пастеризації |
Слабо солодкуватий, характерний для продукту |
Чистий, характерний для продукту |
Солодкий з легкою кислинкою |
Фізико-хімічні показники |
В нормі |
В нормі |
В нормі |
Не відповідає |
Жирність, задекларована/фактична, % |
73,0 / 73,0 |
73,0 / 72,4 |
82,5 / 82,2 |
72,6 / 70,4 |
Ідентифікація жиру |
Немолочний жир не знайдено |
Немолочний жир не знайдено |
Немолочний жир не знайдено |
Немолочний жир не знайдено |
Мікробіологічний показник |
В нормі |
В нормі |
Не відповідає |
Не відповідає |
Кишкова паличка, в 0,01 г не допускається |
Не знайдено |
Не знайдено |
Знайдено |
Знайдено |
Джерело: test.org.ua (результати стосуються лише зразків, котрі тестували у січні 2014 року, центр експертиз «Тест» не слідкує за подальшими змінами продукту)
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар