
У Верховній раді зареєстрували законопроект, за яким всі заклади громадського харчування мають використовувати у приготуванні страв лише йодовану сіль, також вона має бути в асортименті торговельних точок, які продають звичайну сіль. Автори новацій запевняють, що оскільки йодована сіль не кожному по кишені, держава має втрутитися та забезпечити необхідним мікроелементом всіх. Особливу увагу нададуть йодованій солі у меню шкільних їдалень, дитсадках, лікарнях та військових частинах.
Самі підприємці, які торгують продуктами харчування кажуть, що на їхню діяльність новації особливо не вплинуть.
– Йодована сіль майже завжди є в асортименті, так триватиме й далі, якщо вона буде у постачальників, а ціна буде адекватною, - каже продавчиня на ринку в м. Новоселиця Зінаїда Б. - Поки що кілограм йодованої солі вартує на 40-50 копійок дорожче, аніж звичайної (загалом,за кілограм просять трохи більше двох гривень). Втім, є й виробники, які продають її і по 6-7 гривень за кіло (а це більш, ніж втричі дорожче). Щоправда, навіть зараз дуже великого попиту серед споживачів на йодовану сіль немає.
Заклади громадського харчування переконують, що хоча й готові до примусового переходу на йодовану сіль, але сподіваються, що нововведення їх оминуть.
- Як би там не було, йодована сіль все ж таки дорожча за звичайну, - каже власниця невеликої їдальні Рената Мартинюк. - Тож, її використання може відбитися на собівартості страв. Окрім того, не впевнена, що можна примусити всіх споживачів їсти їжу з йодованою сіллю, навіть якщо вони цього не бажають.
Нагадаємо, що Буковину відносять до областей, мешканці якої найбільше страждають від йододефіциту. А от нормативні акти, які регламентують обов'язкове використання йоду діють у 130 країнах світу, окрім україни та Росії.
Ірина ВОРНІЧЕСА
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар