
Виноград на Буковині є звичною культурою. У деяких селян він виконує суто декоративну роль, створюючи на подвір'ї тінь, інші - передають від діда-прадіда рецепти п'янких вин, які часто справді заслуговують на увагу. Втім, останнім часом з'являється дедалі більше садівників, які запевняють, що в наших умовах можна виростити чудовий сортовий виноград, який ми звикли бачити лише у крамницях та купувати його втридорога.
Сергій Адамович із села Михальча, що на Сторожинеччині, 15 років присвятив вирощуванню винограду. За це час він освоїв тонкощі цієї вибагливої культури та нині продає не лише плоди, а й саджанці багатьох сортів винограду. Про таємниці своєї справи він погодився поділитися з читачами "Погляду".
– З чого почалося ваше захоплення виноградом?
– Насправді садівництвом почав займатися задовго до виноградарства. Ще сорок років тому мене зацікавили троянди. Спокусила в першу чергу економічна складова: навіть тоді квіти вартували дорого.
Як обирати та посадити саджанці винограду
1. Не потрібно купувати саджанці у "випадкових" продавців. Дізнайтеся, звідки підприємці, чи давно займаються виноградарством та адресу, за якою можна буде звернутися, якщо виникнуть якісь проблеми. З моєї практики, якщо продавець пропонує якісну розсаду, він залюбки йде на контакт. Останнім часом з'явилося чимало аферистів, які йдуть до лісу і продають будь-які саджанці під видом сортових дерев та кущів.
2. Спробуйте зробити легеньку подряпину на саджанці: якщо слід білий, кущ житиме, якщо коричневий чи чорний - пропаде або буде хворіти.
3. Саджанець не має бути надто маленьким: хоча б 10-20 сантиметрів завдовжки.
4. На ділянці, де посадите виноград, не повинно бути дерев, особливо великих. Пам'ятайте, що коріння дерева такої ж довжини, як і крона. Якщо біля нього посадити виноград, то дерево "нападатиме" на його живлення і він ніколи не виросте.
5. Не садіть з північного боку, так буде і повільніше рости і дозріватиме на 1-2 тижні пізніше.
6. Навіть якщо саджаєте один кущ, обробити потрібно цілу смугу грунту. Прослідкуйте, аби не було бур'янів та розкидайте перегній по всій площі. Адже вже за перший рік коріння розростеться на 1 метр донизу.
7. Якщо добре доглядати, то вже за рік кущ дасть перший врожай.
Попри те, що вирощувати троянди - велика праця, у нас з дружиною з першого разу все вийшло. Думаю, вся справа у енергетиці: є люди, у яких легка рука, що вони посадять - все успішно приживеться. Так само і з виноградом. Якось на ринку зустрів чоловіка з Донбасу, який продавав саджанці. Я зацікавився, оскільки з літератури вже знав дещо про виноградарство, зокрема назви сортів, які краще брати. Тож ризикнув і придбав по декілька кущиків тих, які, на мій погляд, були найкращими. Тоді довелося трохи витратитися, хоча насправді з усіх цих саджанців хорошими виявилося лише два чи три. Втім, навіть з них дуже скоро почав збирати непоганий урожай.
Згодом у мене з'явилися нові й нові сорти винограду: нині маю 30 винних сортів та понад 150 десертних.
Для того щоб зайнятися виноградом або тими ж трояндами, потрібно перш за все бажання. Але не менш важливо перечитати якнайбільше літератури. Я, до прикладу, й досі передплачую з десяток спеціалізованих газет та журналів.
- Який сорт винограду найкраще підходитиме до буковинського клімату?
- Аби вибрати правильний виноград, немає ніяких проблем. Взагалі, селекція у цій галузі розвивається дуже стрімко: якщо раніше інституту потрібно було декілька років, аби вивести один сорт, то зараз селекціонери виводять десятки сортів щороку, які більш стійкі до шкідників та витримують морози деколи до 40˚С, мають великі ягоди, що не тріскають від вологи.
Як на мене, на Буковині дуже добре ростити виноград сортів "Віктор" та "Преображение". Вони дають добрий врожай та витримують температури, які властиві нашому регіону. Можна також звернути увагу на більш морозостійкі сорти, до прикладу, "Юпітер" (кишмишний виноград без кісточок) витримує температуру до 28˚С морозу, а також "Спартанець" та "Катамба", які можна не вкривати навіть при температурі -32-34˚С.
Окрім того, на відміну від "Лідії" та "Ізабелли" або давніх турецьких сортів, які раніше були популярними на Буковині, ці сорти більш стійкі до хвороб та шкідників, а отже, їх не потрібно так часто обробляти хімікатами.
– Чи можна захистити виноград від сильних морозів, якщо зима все-таки виявиться суворою?
– Якщо виноград вже дорослий, але ви все-таки переживаєте, що він не витримає холоду, можете укрити його. Та здебільшого навіть якщо у нього мерзнуть бруньки, лоза може за рік відновитися.
Але якщо садите маленький саджанець восени, то все-таки варто його утеплити. По-перше, потрібно правильно садити, аби коренева шийка була на 10 сантиметрів нижче землі. Коли настане зима, можна накрити саджанець грунтом, сформувавши такий собі горб. А можна обрізати 3-4 бруньки та накрити саджанець 1,5-2-літровою пляшкою. Попередньо відріжте від неї горло та зробіть шилом декілька дірок для повітря. Така міні-теплиця є ідеальним варіантом для молодого винограду та захищає навіть при 40-градусному морозі.
– Існують якісь універсальні правила, з допомогою яких можна отримати гарний урожай?
Як правильно їсти виноград
Виноград краще зберігати мінімум часу, а найкраще - їсти одразу ж після того, які зірвали з гілки. Тоді він має найбільшу біологічну активність, а корисні речовини, які в ньому містяться, найкраще засвоюються. У світі існують навіть клініки, які лікують безліч захворювань саме за допомогою винограду. До прикладу, загальновідомим є факт, що синій виноград запобігає утворенню ракових клітин, а також сприяє роботі мозку. Та для найбільшої користі виноград потрібно їсти натщесерце тричі на день впродовж півтора місяця (якраз скільки триває сезон). Варто з'їдати по 300 грамів за півгодини до сніданку, за 2 години до обіду та через 3 години після обіду. Поступово добову дозу винограду потрібно збільшувати з 1 кілограма до 2,5, а потім знову поступово зменшувати.
– Головне добре поливати кущ та спушувати землю опісля. Якщо цього не робити, на грунті утвориться кірка, кисень не буде потрапляти до коренів і урожай буде посереднім.
Важливо також підживлювати грунт добривами. Найкраще для цього підходить перегній, який потрібно перемішати з землею (розподілити на глибину 20 сантиметрів). Також можна вкривати землю скошеною травою, сіном або соломою, тоді кірка не буде утворюватися і коріння матиме добре живлення.
Окрім цього, варто приділяти чималу увагу листю: якщо воно хворе або пошкоджене шкідниками, навряд чи буде бодай якийсь урожай. Виноград 80% живлення отримує через листя, тож воно має бути здоровим.
– Прийнято вважати, що якісний виноград на наших ринках переважно імпортний. Чи багато винограду, який виростили на наших полях?
– До середини літа та навіть до початку серпня весь виноград, який є на прилавках, завозять з інших країн. Вже у серпні з'являється український. Але не з Криму, як прийнято вважати, а з Запорізької та Миколаївської областей. Серед іншого є й буковинський виноград, але його не дуже багато.
Кримського винограду, який так активно рекламують, ледь вистачає для туристів, які приїжджають відпочивати на півострів. Тож кмітливі виноградарі з інших областей більше частину урожаю реалізують саме там, адже на курорті продати виноград можна за вищою ціною.
Загалом, для буковинців виноград може скласти альтернативу яблуням. Якщо вкласти трохи сил та коштів, можна збирати чималий урожай. До того ж виростите натуральний продукт, який навіть під час продажу матиме попит, адже привозний виноград зривають ще зеленим та багато разів обробляють хімікатами.
Ірина ВОРНІЧЕСА
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар