
Чернівецька область споконвіку була, радше, аграрним краєм, аніж промисловим. Окрім городини, яку головним чином, вирощують у Новоселицькому та Хотинському районах, й цукрових буряків, Буковина завжди славилася своєю картоплею. Місцеві фермери садили її стільки, що вистачало не лише для внутрішніх потреб, а ще й на експорт.
Проте останнім часом фермерство як різновид підприємницької діяльності у Чернівецькій області стає дедалі менш популярним. Зокрема, картоплю вирощують лічені підприємці.
Через відсутність овочесховищ псується понад третина врожаю
– В області картоплю вирощують поки що три підприємства – у Вижницькому районі ПП Соломко, Буковинський інститут АПВ та приватний підприємець у Боянах (він забезпечує цим продуктом всю бюджетну сферу), – розповідає начальник управління АПК Чернівецької облдержадміністрації Микола Олексюк. – Нещодавно у області з'явився закордонний інвестор – фермер з Німеччини, який має намір відродити вирощування картоплі у Глибоцькому районі. Зрештою колись це був потужний картопляний район.
Попри те, що вирощувати цей овоч, як власне, й інші, ризикують сьогодні лічені підприємці, обласні чиновники стверджують, бульби вистачає, ба більше, її понаднорму.
– На Буковині картоплею засаджено тридцять тисяч га землі. Це приблизно 400-500 тисяч тонн, тобто на одного мешканця припадає 150 кілограмів при нормі споживання 100 кілограмів на людину, – зауважив М. Олексюк. – Тож дефіциту цього продукту у нас немає.
На місцевих ринках та в магазинах, водночас, знайти картоплю, вирощену у нас, нині досить складно, торгують переважно завезеною із сусідніх держав, а якщо і пощастить знайти вітчизняну бульбу, то якість її надто низька.
Усе через те, кажуть фермери, що зберігати урожай немає де.
Вирощування яблук і рапсу – найбільш вигідний напрямок у агробізнесі, вважають фахівці
– На Буковині немає овочесховищ. Вирощене доводиться зберігати деінде – в сараях, погребах, на складах. Та у таких умовах 30-40 відсотків урожаю гниє, – каже працівник Фонду підтримки фермерських господарств Іван Гуляга. – Окрім цього, в області (та й в Україні) немає якісного насіння. Аби виростити гарну картоплю, доводиться купувати імпортний насіннєвий матеріал. А він останнім часом значно подорожчав – просять в середньому до 25 гривень за кілограм. Недешеві нині й міндобрива, пальне. Про оброблювальну техніку взагалі промовчу.
Картопля в нас родить, але все перелічене зводить ефективність та рентабельність цього бізнесу нанівець. Витрати на його ведення значно перевищують прибутки. Натомість зараз вигідно вирощувати технічні культури, бо вони не такі вибагливі. Непогано можна заробити на фруктах.
Якісного насіння в Україні – катма
Ротшельд Ханс Мартін, директор ТОВ "Кам'янка-Аграр" цьогоріч вирішив вперше посадити на Буковині картоплю. До цього вирощував зерно. Аграрій з Німеччини каже, місцева влада намагається максимально сприяти агробізнесу, проте паперова тяганина дещо ускладнює роботу.
– Це наш перший досвід вирощування картоплі в Україні і на Буковині зокрема. А у Німеччині маємо 50-річний досвід у цій галузі. Цьогоріч плануємо засіяти картоплею лише 20 га землі у селі Кам'янка на Глибоччині. Можна було й більше, та не знайшли якісного насіннєвого матеріалу, – розповідає підприємець. – Все вирощене піде на насіння. А вже наступного року маємо намір розширити посівні площі. Вирішили садити саме цю культуру, бо з'ясували, що не так вже й багато фермерів тут вирощують картоплю. Навіть коли шукали насіння на вітчизняному ринку якісного не знайшли. Нам пропонували переважно некондиційне або не таких фракцій, як нам потрібно було. Звісно, теоретично можемо привезти якісну картоплю для насіння з Німеччини, проте є проблема – більшість сортів не зареєстровано в Україні, тому завезти її сюди ми не можемо.
Урожай не експортуватимемо, все плануємо збувати тут. В принципі, займатися агробізнесом більш-менш вигідно. Хоча це досить складно тут, бо бюрократична тяганина забирає багато часу. А якщо таки втілять в життя заплановані зміни до земельного законодавства, маю на увазі скасування мораторію на продаж землі, то, вважаю, фермерам буде дуже складно. З працівниками та технікою проблем немає.
– Агробізнес у Чернівецькій області – річ досить вигідна, – вважає директор Сторожинецького консервного заводу Іван Манілич. – Головне – не брати кредитів. Продукти харчування завжди матимуть попит.
Юлія ХОРОШУН
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар