
Вітчизняна курятина та індичатина вже давно стали звичними для буковинських споживачів. І хоча люди щодня вигадують нові підозри щодо якості та складу нашого пташиного м'яса, повертатися до багатостраждальних "ніжок Буша" навряд чи хтось хоче. Власне, виробники кажуть, що заробіток на птиці досить відносний, адже знайти ринки збуту для м'яса стає дедалі важче. Втім, міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк, який минулого тижня відвідав декілька буковинських підприємств, що спеціалізуються на птахівництві, зазначив, що майбутнє у них доволі оптимістичне, зокрема через те, що вже зараз українцям дозволили експортувати м'ясо до Європи.
Буковинці не звикли їсти індичатину
За даними Головного управління статистики, за останні десять років поголів'я птиці у Чернівецькій області зросло лише на 30%, при цьому виробництво яєць збільшилося більш, ніж вдвічі. Та якщо раніше на Буковині вирощували в основному курятину, згодом асортимент пернатих, яких розводили у промислових масштабах, щороку зростав. Так, 2002 року на Кіцманщині почало працювати перше і на сьогодні найбільше в Україні підприємство з вирощування індиків.
Уряд хоче розвивати індиківництво у Чернівецькій області
– Коли ми починали роботу, а це було 10 років тому, в Україні ніхто ще й не думав вирощувати індиків, - каже директор ТОВ "УПГ інвест" Валерій Остапкевич. – Фактично, ми були першопрохідцями у цій галузі. Це було дуже складно, адже ніякого досвіду ще не мали.
Окрім інших, існували проблеми зі збутом продукції, бо культура споживання м'яса індиків у нас не надто розвинена. Втім, зараз з цим набагато легше.
За словами п. Валерія, це через те, що споживач вже пересвідчився, що птицю не годують ані гормонами, ані іншими хімічними препаратами. З синтетичних речовин у меню є тільки вітамінні препарати: вони необхідні, адже поголів'я живе у пташниках, а не на сонці, тож повинне отримати усі необхідні речовини з кормом. Думка, що птицю годують антибіотиками, не правдива.
За словами міністра агрополітики України Миколи Присяжнюка, нині вирощування індиків у пріоритеті навіть на державному рівні.
Поки що спеціальних програм для підтримки птахівництва немає
– Індичатина дуже корисна, а в перспективі вона могла б замінити яловичину, яку вирощувати важче. Та зараз потрібно пропагувати культуру споживання індиків, адже українці, на відміну від західних та східних сусідів, не часто її вживають.
Також міністр зазначив, що в уряді вже розглядають, як можна підтримати підприємства, які вирощують індиків.
Бізнес на екзотиці
М'ясо буковинських страусів готують у столичних ресторанах
директор кінноспортивного клубу "Троя"
Вісім років тому вирішив спробувати розводити страусів. Зараз маємо вже 56 дорослих південно-африканських птахів, а також 36 яєць, закладених в інкубатор, з яких вже наприкінці серпня очікуємо пташенят. Вирощування страусів - справа, яка приносить прибуток не одразу, так би мовити, з перспективою на 10 років. Головне, знову ж таки не лише облаштувати умови для утримання птахів, а знайти, кому збувати продукцію, адже і яйця, і м'ясо вартують недешево. Постачаємо його переважно до закладів харчування не лише на Буковині, а й у великих містах, де люди можуть собі його дозволити. Кілограм м'яса страуса ми продаємо за 120 гривень, а от у столичних ресторанах воно вже вартує від 300 гривень. Можна також продавати, власне, страусів, вирощених самотужки: один птах вартує близько 5 тисяч гривень.
– Швидше за все, це буде додаткова фінансова підтримка, бо ті, хто вирощують індиків і так мають право на пільги, які наразі існують в аграрному секторі. У департаменті тваринництва вже розраховують виплати на один кілограм або на одну голову птиці.
За якою системою на практиці виплачуватимуть кошти, поки що не вирішили остаточно, втім, вже зараз вирішили, що жодних пріоритетів для тих, хто починає цей бізнес, не буде.
Окрім того, в уряді обіцяють розробити систему кластерів, яка передбачає об'єднання підприємства, яке вирощує індиків із забійними та переробними цехами.
Також доцільно було б залучити фермерів, які будуть брати на дорощення індиків. Цей дасть можливість заробити та водночас матиме соціальне навантаження, - каже М. Присяжнюк.
Європейцям сподобалося наше м'ясо
Попри всі складнощі, аграрії запевняють, що птахівництво найближчим часом стане дуже вигідним, адже вже зараз в українських виробників з'являється вихід на зовнішні продовольчі ринки.
– Минулого тижня Єврокомісія дозволила нам експортувати м'ясо птиці до Європи, – каже М. Присяжнюк. – Це дуже значна подія, адже ще 5-7 років тому наше м'ясо оцінювали як неякісне та таке, що не зможе конкурувати з європейською. Але торік ми експортували сільськогосподарської продукції на 3 млрд. доларів. Окрім того, скоро плануємо підписати угоду про Зону вільної торгівлі з Європейський союзом, у якій передбачено квоти щодо експорту м'яса індиків до ЄС.
Ірина ВОРНІЧЕСА
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар