
Саме час подумати, які страви стоятимуть на вашому столі на Свят-вечір. І як не крути, але без вареників не обійтися. Та рідко яка господиня сьогодні може дозволити собі витратити час на ліплення цієї традиційної для українців страви. Тут на поміч приходять напівфабрикати. Полиці супермаркетів рясніють мороженими варениками та пельменями. Останнім часом придбати можна навіть грузинські хінкалі. Та чи можна їсти їх? І яку начинку мають ці страви?
Ми вирішили розписати, як обрати напівфабрикати з тіста. Та найбільшу увагу приділимо найпопулярнішим вареникам і пельменям.
З чого тісто напівфабрикатів
Які вареники їли наші предки?
Вареники – це загальноукраїнська назва, та на Галичині страву називали пироги. Відомо, що ця національна страва існувала ще у язичницькі часи. Їли їх і трипільці.
Наші предки варили вареники з житнього, пшеничного, гречаного чи ячмінного борошна. У різних регіонах обирали різну начинку. У Карпатах це була овеча бринза, на Поліссі – пшоняна каша та квасоля, на Волині гречка з сиром, на Полтавщині – квасоля перетерта з калиною. Утім, всі полюбляли вареники з картоплею, капустою, вишнею чи сиром.
Полюбляли пращури начинку, зроблену з конопляного насіння.
Вареники – це культова страва, їх здавна використовували в обрядах, для ворожінь.
І у пісних вареників, і у пельменях є один незмінний інгредієнт – тісто. Та не ототожнюйте те, яке вимішуєте ви в домашніх умовах з тим, з якого зліплені магазинні напівфабрикати.
- Раніше і господині, і виробники під час виготовлення тіста для пельменів та вареників додавали яйця, або ж яєчний порошок. Сьогодні для напівфабрикатів такого тіста не готують, адже змінилися санітарні стандарти до зберігання цих продуктів, - пояснює технолог харчування кухар Ірина Мельник. – Зараз в тісто, замість яєць додають клейковину, хлібопекарський поліпшувач. Це допомагає поліпшити якість тіста, щоб воно не тріскало. Та варто враховувати, що ці речовини містять стабілізатори та емульгатори.
Купуючи морожені вареники чи пельмені, маєте розуміти, що від них не треба чекати неймовірного смаку. Часто виробники нехтують правилом співвідношення начинки та тіста. За державним стандартом, у сирних варениках та пельменях кількість начинки і оболонки має бути 50% на 50%. Та за результатами перевірки Держкомстандарту навіть у варениках з картоплею начинки менше, ніж 50%.
Все про вимоги до начинки
Якщо, при купуючи вареники чи пельмені, тісто ще можна роздивитись, то з начинкою все значно складніше.
Що стосується фаршу, то виробники пельменів закуповують його замороженим, тож виходить, що м'ясо розморожують двічі, що не надто добре. Крім того, знайти равіолі з якісним м’ясом дуже важко, адже для фаршу дозволено використовувати субпродукти, навіть свинячі голови і діафрагми. Також за технологією у фарш додають сало, соєвий текстурат, цибулю, спеції та підсилювачі смаку. Саме підсилювачі смаку входять до переліку домішків, які можуть викликати шлунково-кишкові захворювання.
М’ясо Буковини оштрафували за обман споживачів
Загалом за українським законодавством для фаршу можна використовувати: обрізки м'ясні, діафрагму свинячу, заморожені блоки з жилавого м'яса і субпродуктів, сало ковбасне: хребтове і бічне, м'ясо голів телячих і свинячих, жир яловичий, свинячий, жир харчовий топлений, жир кулінарний, фарш м'ясний, шкіру свинячу, шкіру птиці, легені, серце, вим'я, м'ясо стравоходу, рубець, свинячий шлунок. Також додають білково-жирову емульсію, підсилювачі смаку, різноманітні крупи (не більше 2%), стабілізатор білковий, крохмаль, а часом й інші інгредієнти.
Сою додають у фарш, аби вона зв’язувала інгредієнти. Та у пельменях класу «люкс» не має бути ні сої, ні рослинних білків. Фарш має складатися з м’яса на 75%.
Не купуйте вареники на вагу
У будь-якому разі найкраще готувати вареники чи пельмені самотужки, адже жодні магазинні не замінять домашніх. Купувати ж морожені напівфабрикати варто обережно. По-перше, особливо обережно варто ставитися до вареників, які продають на вагу. Адже на них немає етикетки з інформацією про склад, виробника та дату виготовлення. Дізнатися, яка в них начинка, майже неможливо. Якщо ж ви вирішили придбати їх на вагу, спитайте у продавця документи, які б засвідчили якість товару. Та загалом, краще відмовитися від морожених вареників чи пельменів на вагу. До речі, до нас надходили скарги саме на товари, які продають на вагу. Ми перевіряли, і справді вони не мають супровідної інформації, тож реалізувати їх незаконно. Якщо ж обрали напівфабрикати в упаковці, детально вивчіть етикетку. Зверніть увагу, щоб на ній був написаний склад продукту, споживчі властивості, термін придатності. Також подивіться на вигляд вареників, чи немає у тісті тріщин, чи гарно вони зліплені, яка в них форма. Адже якщо є тріщинки чи щось подібне, під час варіння, вареники розваряться.
Вивчивши склад пельменів класу «люкс» відомого українського виробника, ми побачили, що фарш для начинки містить м’ясну сировину – 76 %, до якої входить свинина, яловичина та сало. Та такі равіолі вартують щонайменше 40 гривень за кілограм. 100 грамів містить 270 ккал.
Простіше з начинкою для вареників. Найпопулярніші з картоплею. Раніше використовували натуральну, а зараз виробники перейшли на картопляні пластівці. Натуральні використовують тільки цибулю, гриби та капусту, тож виявляється, якщо хочете купити морожені вареники більш-менш натуральні, оберіть краще з капустою чи грибами.
Чимало виробників відмовляються від виробництва вареників з сиром, адже зберігати таку начинку дуже важко.
Ми вивчили склад вареників з картоплею та грибами одного з найвідоміших українських брендів. На етикетці вказано, що начинка містить не менше 40% картоплі та 5% грибів. Та виробники не змогли обійтися без використання клейковини, емульгаторів, хоча і зазначено, що продукт без ГМО. 100 грамів такої страви містить понад 200 ккал.
Як вибрати напівфабрикат
Якщо вам ліньки ліпити вареники і ви вирішили придбати напівфабрикат, спершу зверніть увагу на умови зберігання цього продукту та його зовнішній вигляд. Заморожені вареники чи пельмені не мають бути мякі, деформовані, зліплені. Якщо заморожене тісто потріскане – купувати цю продукцію не треба. Всі ці ознаки свідчать про те, що товар неправильно зберігали, можливо розморожували, що може викликати розмноження мікроорганізмів у ньому.
- Візьміть упаковку в руки та стряхніть її. Вареники чи пельмені, які правильно зберігались, будуть пересипатися. Поверхня напівфабрикату має бути суха, краї вареників добре зліплені, начинка не має виступати, - пояснює продавець-консультант супермаркету Руслана Горбань.
Та пам’ятайте, найкраще викроїти час і приготувати страву самотужки, особливо якщо це вареники, символ українського Різдва, без якого не обійдеться жоден стіл.
Ірина БЄЛОВА
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар