
На інші продовольчі товари можна прогнозувати відносну стабільність цін
Державною інспекцією з контролю за цінами у Чернівецькій області щодекадно проводиться моніторинг цін на споживчому ринку продовольчих товарів першої необхідності. За даними моніторингу цін на регіональному ринку станом на сьогодні у порівнянні з 30 січня поточного року спостерігалася зміна середніх рівнів цін на продовольчі товари на торговельних підприємствах, по яких проводиться моніторинг. Повідомляє прес-служба ОДА. Зріс середній рівень роздрібних цін на підприємствах торгівлі на: крупу гречану на 32,1% – з 5,35 грн/кг до 7,07 грн/кг; крупу манну на 1,9% – з 3,78 грн/кг до 3,85 грн/кг; яловичину на 5,1% – з 32,33 грн/кг до 33,98 грн/кг; ковбасу варену першого сорту на 1,3% – з 26,80 грн/кг до 27,16 грн/кг; молоко жирністю 2,6 відс. на 1,8% – з 6,23 грн/л до 6,34 грн/л.
Також подорожчали сметана жирністю 21 відс. на 1,0% – з 15,46 грн/кг до 15,62 грн/кг; сир кисломолочний на 4,3% – з 34,38 грн/кг до 35,86 грн/кг; цукор на 10,2% – з 9,30 грн/кг до 10,25 грн/кг; олія соняшникова на 0,8% – з 10,72 грн/л до 10,81 грн/л. Збільшення роздрібних цін на крупу гречану пояснюється збільшенням цін у семи підприємств торгівлі внаслідок збільшення цін постачальників продукції на 67,5%, 25,5%, 43,1% та 43,4%, відповідно, при одночасному збільшенні середніх рівнів торговельних надбавок на 0,9 відс. пункти. Ріст роздрібних цін на крупу манну викликаний збільшенням цін у двох підприємств торгівлі внаслідок збільшення цін виробниками на 7,2% та 21,8%. Збільшення роздрібних цін на яловичину пояснюється збільшенням роздрібних цін у одного підприємства торгівлі внаслідок росту закупівельних цін на м'ясо у напівтушах на 16,2% за рахунок зміни постачальника. Ріст роздрібних цін на ковбасу варену першого сорту викликаний збільшенням роздрібних цін у одного підприємства торгівлі за рахунок збільшення оптово-відпускної ціни виробника на 14,2%. Підвищення середніх рівнів цін на молоко жирністю 2,6% (молоко жирністю 2,5% відсутнє у торговельній мережі області) викликано збільшенням цін у двох підприємств торгівлі за рахунок надходження молока виробництва ЗАТ “Галичина” (Львівська обл.), ціни на яке є на 6,7% більшими за середній рівень цін, зафіксований у минулу декаду. Ріст роздрібних цін на сметану жирністю 21% (сметана жирністю 20% відсутня у торговельній мережі області) викликаний збільшенням роздрібних цін у двох підприємств торгівлі внаслідок появи сметани виробництва ЗАТ “Галичина” (Львівська обл.), ціни на яку є на 14,7% більшими за середній рівень цін, зафіксований у минулу декаду. Збільшення роздрібних цін на сир кисломолочний викликано ростом роздрібних цін у шести підприємств торгівлі, за рахунок надходження даного товару за збільшеними на 9,1% та 3,2% цінами. Ріст роздрібних цін на цукор викликаний появою у двох підприємств торгівлі даного товару за цінами, що на 11,1% є більшими за середній рівень цін, зафіксований у минулу декаду, та збільшенням роздрібних цін у одного підприємства торгівлі за рахунок збільшення ціни постачальника на 11,2%. Збільшення середніх рівнів цін на олію соняшникову пояснюється зростанням цін у десяти підприємств торгівлі за рахунок збільшення цін на 1% виробником, при одночасному збільшенні середніх рівнів торговельних надбавок на 0,5 відс. пункти. На інші продовольчі товари, по яких проводиться моніторинг цін, зміни їх середнього рівня не спостерігалося.
Середні рівні роздрібних цін на продовольчих ринках Чернівецької області в порівнянні до попередньої декади зазнали наступних змін. Зріс середній рівень роздрібних цін на продовольчих ринках на такі продовольчі товари: цукор-пісок на 9,9% – з 9,92 грн/кг до 10,90 грн/кг; крупу гречану на 25,8% – з 5,70 грн/кг до 7,17 грн/кг; капусту на 16,7% – з 4,20 грн/кг до 4,90 грн/кг; моркву на 5,9% – з 5,10 грн/кг до 5,40 грн/кг; буряки на 11,6% – з 4,30 грн/кг до 4,80 грн/кг; цибулю на 23,1% – з 4,55 грн/кг до 5,60 грн/кг. Збільшення роздрібних цін на цукор та крупу гречану викликано підвищенням оптово-відпускних цін виробників, які розташовані за межами області, в Хмельницькій, Вінницькій та Тернопільській областях. Збільшення рівнів роздрібних цін на капусту, моркву, буряки та цибулю спричинено значним скороченням пропозиції даних товарів внаслідок погодних умов. На інші продовольчі товари, по яких проводиться моніторинг цін, зміни їх середнього рівня не спостерігалося. Аналізуючи динаміку цін, результати проведеного моніторингу та очікування споживачів на ринку продуктів харчування, слід очікувати подальшого збільшення цін на цукор, крупу гречану та олію соняшникову внаслідок збільшення оптово-відпускних цін виробників. На інші продовольчі товари можна прогнозувати відносну стабільність цін. Про це повідомив начальник Державної інспекції з контролю за цінами по Чернівецькій області Віктор Лащак.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар