
Багато сільських мешканців тримають домашню птицю незалежно від часу чи фінансового стану. Марафон починається навесні, коли господарі купують зовсім маленьких курчат або трохи пізніше, коли на ринку можна придбати вже підрощених, які дорожчі, але й більш витриваліші. Нині домашні інкубатори стають чимраз популярнішими адже охочих заробити на продажу молодої птиці, яєць або м'яса більшає.
До того ж, продавці запевняють і на молодих курчат, і на вже дорослих птахів на ринку є.
Для яєць інкубатор, для пташенят - яслі
Світлана Ковач зі Снятина вже понад 20 років займається вирощуванням свійської птиці: різних порід курей, гусей, індиків тощо. Птицю "власного виробництва" вона традиційно продає на ринках Буковини.
– Почали займатися птахівництвом дуже давно, спочатку у мікромасштабах, а потім трохи розширювали свій бізнес, пробували братися за нові породи, шукали постачальників якісних яєць, технічних пристроїв, літератури. Частину курчат у моєму господарстві виводжу з яєць у власному інкубаторі, а частину пташенят - купую на спеціальних фірмах, - розказує М. Ковач. – Нині у нас вдома великий інкубатор на 5 тисяч яєць. Ми побудували його власними руками, беручи до уваги, потреби та досвід. Хоча, звичайно, зараз пропонують вже готові пристрої, але вони досить дорогі, та й до свого ми вже звикли.
З курячого яйця пташенята виходять на 21-ший день, а з гусячого – на 30-ший
А ось маленькі домашні інкубатори (скажімо, на 50 або 100 яєць) підходять для господарів, які бажають вирощувати не багато курчат: для себе або навіть на продаж. Такі пристрої вартують не дуже дорого і набагато спрощують "виробництво". Річ у тім, що для того, щоб з яєць вилупилися курчата, потрібно дотримати багато умов щодо температури повітря, вологості тощо. Якщо хоча б десь помилитися, курчат можна і не дочекатися.
Буковинці дедалі частіше купують перепелів, цесарок та навіть страусів
Ще одна перевага домашніх інкубаторів - переважно, вони є універсальними, тобто налаштовуються залежно від розміру яйця: курячого, гусячого, перепелиного або навіть страусиного.
Для вирощування тендітних щойно вилуплених курчат також можна придбати спеціальний пристрій - яслі, які захистять птахів від перепадів температур, протягів та інших небезпек. Всі ці новації для птахівництва є досить дорогими, проте доцільними, адже кількість втрат під час інкубації та вирощування зовсім маленьких пташенят може бути досить високою і вплинути на планований прибуток.
Виводок залежить від якості яєць
Фахівці зізнаються, що хай би яким якісним та вартісним було обладнання, найважливіше - обрати якісну сировину.
– Для інкубатора беремо лише якісні яйця. Навіть з хороших яєць відсоток втрат сягає 20%, а якщо яйця поганої якості, він сягає навіть 50, - каже пані Світлана. – Нині ми знайшли постачальника в Угорщині і купуємо у нього і яйця для інкубатора, і маленьких пташенят, яких вирощуємо.
На Буковині взялися вирощувати індиків
Потрібно обрати свіжі яйця (для курчат, скажімо, вони не повинні зберігатися більше 6 діб) середнього розміру, правильної форми, чисті. Знайти такі не так вже й просто.
Першу партію виростіть на пробу
Попри всі вигоди, перш ніж влаштовувати вдома інкубатор, потрібно добре порахувати всі витрати.
– Я б радив спочатку почитати статті про виведення птахів вдома, особливо якщо до цього ви не стикалися з цією справою, - радить фермер Іван Дорофтей. – Також варто знайти приміщення та підготувати елементарні умови для виведення курчат. Не варто одразу ж братися за промислові масштаби, достатньо буде 50 яєць, так би мовити, для проби. Також варто почекати з купівлею дорогого обладнання, можна обійтися підручними засобами. Справа це копітка, найменша помилка може обернутися втратами усього планованого виводка. Не менш важливо визначити, що робитимете з приплодом: коли і де продаватимете, або вирощуватимете для яєць чи м'яса.
Ірина ВОРНІЧЕСА-БАРАШКІНА
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар