
Опади, котрі синоптики обіцяють буковинцям на початку квітня, а також танення снігу, можуть стати причиною забруднення води у криницях. Санепідеміологи застерігають, із талою водою до колодязів часто потрапляють збудники інфекційних хвороб та кишкових інфекцій.
– Якщо помітили, що у криниці вода каламутна, має неприємний запах, то використовувати для пиття і приготування їжі її не можна, – розповідає заступник начальника Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області Мар'яна Миронюк. – І навіть для миття посуду таку воду треба кип'ятити. Аби ж вода знову стала придатною для вживання, її необхідно дезінфікувати.
Щоб упорядкувати криницю, доведеться їхати на Горіхівську, 22, до міської дезінфекційної станції.
1267 громадських криниць є нині у Чернівецькій області
– Якщо це приватна криниця, то процедура вартуватиме 55 гривень. А за дезінфекцію колодязів громадського користування платить міська рада, – пояснює дезінструктор Домка Гладка.
Окрім дезінфекції, санітарна служба має змогу також зробити хімічний та бактеріологічний аналіз води. Для цього треба звернутися в обласний лабораторний центр, що на Шкільній, 25.
– Спершу необхідно прийти до нас, написати заяву, а далі ми розкажемо, як діяти, – розповіли у лабораторії. – Аналізи обійдуться щонайменше у сотню гривень.
Селяни хоч і знають про небезпеку забруднення криничної води, однак до санепідеміологів звертаються рідко, очищають її дідівськими методами.
– Коли вода стає каламутною, кидаю до криниці негашеного вапна у капроновій сітці, потім кілька днів воду з неї не беремо, – розповів Микола Фросиняк із Грозинців Хотинського району.
Надія КАРБУНАР
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар