
Нині осінь – час урожаю. Фермери збирають з полів городину та мерщій везуть на ринки, аби швидше продати. Гуртові базари заповнені овочами, щоправда, покупців не так вже й багато. Продавці зазначають, що нині збути продукцію овочівництва не просто, адже такого попиту, як скажімо, п’ять років тому, вже немає.
– Річ у тім, що купувати картоплю та моркву на всю зиму – вже не модно, адже свіжі овочі можна буде придбати у будь-якому магазині цілий рік, - каже продавчиня городини Марія Григорчук.
Взимку овочі вдвічі дорожчі, аніж у сезон
Чи справедливе твердження, що нині заготовляти овочі немає жодної необхідності, сказати важко, адже є чимало аргументів «за» та «проти». Озброївшись даними про цінову ситуацію, яку назбирали журналісти за останні два роки, «Погляд» взявся рахувати, чи вигідніше все-таки запасатися на зиму у сезон. Результати вийшли досить суттєвими, з’ясувалося, що з вересня до грудня городина дорожчає щонайменше вдвічі. А вже до березня–квітня ціни зростають ще на 40-50%. До прикладу, якщо восени 2012-го картопля вартувала 1,6 гривні, то взимку (станом на кінець грудня) – вартість вже сягала 2,5 гривні, аналогічна ситуація з буряком та морквою. Та рекордсменом з подорожчання виявилася капуста: 3,5 гривні у грудні проти 0,8 гривні у вересні.
На ринках Чернівецької області овочевий бум
Проте найбільше дорожчають овочі, які не можна довго зберігати: помідори, огірки, баклажани тощо. Оскільки вітчизняний урожай закінчується, їх починають завозити з-за кордону. Тож помідори, які восени можна придбати за 3 гривні, взимку вартують 16-20. І це зовсім не спекуляція.
– Умов для зберігання імпортних овочів немає, чимало городини псується ще під час транспортування. Через це і ціни так зростають, - пояснює М. Григорчук. - До того ж вартість підвищують і витрати на перевезення, митні платежі тощо. Але в принципі, холодної пори року люди купують цих продуктів у рази менше.
Умов для зберігання городини у продавців немає
Ще один аргумент на користь того, чи варто запасатися овочами – якісну городину взимку купити вкрай важко. За словами сторожинчанки Марії Бойчук, ще до грудня–лютого овочі більш-менш нормальні, а пізніше – обморожені. Найбільше претензій до картоплі – на вигляд плоди нормальні, а вже вдома, коли пролежать трохи часу в теплі, стають м'якими та непридатними до вживання.
– Зважаючи, що продавці можуть зберігати картоплю у причепах або вантажних автобусах, обморожена картопля не рідкість, - пояснює директор Української науково-дослідної станції карантину рослин ІЗР НААНУ (яка спеціалізується на вирощуванні картоплі) Володимир Гунчак.
Як тестують овочі і фрукти у ветеринарних лабораторіях на ринках Чернівців. Фото
– Картопля одразу реагує на низьку температуру, аби вона замерзла, достатньо, щоб температура у приміщенні, де її тримають, впала до –2–3˚С.
Причиною того, що городина так швидко псується, є відсутність умов для зберігання городини і у фермерів, і у продавців. Більш-менш забезпечені приміщеннями для зберігання лише великі сільськогосподарські підприємства. За словами начальника відділу рослинництва та МТЗ Головного управління АПР Буковини Івана Антофійчука, цьогоріч в області не звели жодного овочесховища, лише 2014-го завершать будівництво такого у Новоселиці.
– Нині на території краю є 9 картоплесховищ (ємністю 3,9 тисячі тонн) та 9 овочесховищ (3,2 тисячі тонн), - каже І. Антофійчук. - Для овочів, вирощених на підприємствах, цього достатньо. А ось городину з приватних господарств фермери зберігають власними силами.
Ірина ВОРНІЧЕСА-БАРАШКІНА
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар