
Найдешевша пляшка оковитої у магазині подорожчала до 26 гривень з лишком. Коли Кабмін збільшив акцизи на алкоголь, з 1 квітня 2012 року, подорожчали фактично всі види спиртних напоїв. І хоча чергове подорожчання алкогольних напоїв порівняно з попереднім незначне, (востаннє ціна збільшилась на 50%), пляшка пива, вина, шампанського тощо подорожчала лише на 20-35 копійок, для пересічних споживачів, ціна на цю продукцію недоступна.
Скажімо півлітрова пляшка оковитої півроку тому із 18 гривень подорожчала до 26 гривень, коньяк тризірковий – до 33 гривень, вино 0,7 л – до 18 гривень.
Безгрошів'я та важке соціальне становище спонукає українців до кустарного способу виготовлення алкоголю, зокрема самогоноваріння. Хоча це й заборонено законом, люди варять самогон вдома. Спеціалісти у цій галузі, які добряче набили на цьому руку, кажуть, що жодна горілка не зрівняється із домашнім самогоном. Крім того, напій приготовлений в домашніх умовах виходить набагато дешевшим, аніж пляшка оковитої в магазині.
Колись кожний порядний газда вмів варити самогон. Його гнали з буряків, картоплі, пшениці. Тепер переважно з цукру.
У селах Буковини традиції самогоноваріння збереглися від дідів-прадідів. Для когось самогоноваріння стало хобі. Люди розповідають, що у магазині, окрім того, що горілка дорога, можна купити фальсифікат, та ще й неякісний. А самогон приготовлений власноруч, хоча б знаєш із чого зварено. Із сировини за 40 гривень (6 кг цукру та 200 г дріжджів), можна отримати шість літрів напою.
Самогон – алкогольний напій, виготовлений кустарним способом із буряків, картоплі, цукру тощо
Петро Михайлюк, який уже 15 років жене самогон, розповідає, що це неважкий і цікавий процес. Дехто купує вже готовий самогонний апарат на електроенергії, та пан Петро змайстрував його власноруч. Для цього йому знадобився 40-літровий бідон, виварка та мідна трубка-змійовик.
– Процес варіння складається із двох етапів: закваски та власне варіння, – каже чоловік. – Закваску роблю із цукру та дріжджів, додаючи теплої води. Суміш можна покласти у бідон, закрити кришкою та обмотати полотниною. Якщо температура в приміщенні низька, треба покласти посудину із закваскою біля батареї чи обігрівача. За теплої погоди самогон "виграє" за два тижні, холодної пори року за 20 днів.
Коментар юриста
За самогоноваріння - штраф від 51 до 177 гривень
Олексій Крикливець, юрист
Самогоноваріння на продаж взагалі заборонено. Раніше за самогоноваріння для власних потреб було передбачено кримінальну відповідальність. Нещодавно її змінили на адміністративну відповідальність, яка передбачає штраф розміром від 3 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (51-170 гривень).
2011 року депутати Верховної Ради зареєстрували законопроект щодо легалізації самогоноваріння для власних потреб та скасування адмінвідповідальності. Однак його не ухвалили.
Найпростіший самогонний апарат я зробив так, – розповідає П. Михайлюк. – Взяв молочний бідон, у кришці просвердлив дірку, вмонтував туди мідну трубку-змійовик. Варю самогон на слабкому вогні. Змійовик має бути постійно у посудині з водою. Воду потрібно міняти на холодну. Якщо є можливість варити самогон біля крана, то воду можна подавати з нього постійно під малим тиском. Інший кінець змійовика кладу у посудину, куди стікатиме готовий самогон.
Із трьох кілограмів цукру виходить три літри доброго 40-градусного самогону.
Аби не було специфічного запаху, самогон треба очистити.
Найкраще очищує його марганцівка. На 10 л самогону додаємо 5 г марганцівки. Через 7-10 днів злити рідину через трубку. Осад залишити. Самогон не матиме неприємного запаху.
Погано перегнаний самогон містить шкідливі домішки
За словами лікаря Олександра Агранова, погано перегнаний самогон, який має багато домішок та сивушних олій, шкідливий для організму.
Річ в тім, що вигнати чистий спирт у домашніх умовах майже не реально. Навіть спеціальні самогонні апарати не дозволяють при варінні витримати правильну температуру кипіння та охолодження спирту. Оскільки температура кипіння етилового спирту та сивушних олій різна, в домашніх умовах не можливо правильно розрахувати температуру підігріву та охолодження спіралі, по якій витікає переробка.
Якість самогону також залежить від води, на якій його роблять.
Перша порція рідини, яку отримують самогоноварінням, відома в народі, як первак, дуже шкідлива. У її складі є технічний спирт, який отруйний для організму.
Грамотні самогонники першу та останню порцію самогону зливають. Оскільки вгадати коли витече остання порція спирту, важко, переганяють вдруге. Рідина виходить наближена до професійної перегонки.
Лікарі проти...
В алкоголі головне – знати міру
Олександр Агранов, лікар-терапевт
Спирти, які лежать в основі алкогольних напоїв, етилові, метилові та сивушні олії. З продукту бродіння внаслідок перегонки утворюється спирт.
Якщо брага, яка утворена із різних речовин непрозора, з неї відповідно виходить самогон в якому багато сивушних олій та різних домішок.
Вживання такого самогону у малих дозах не шкідливе. Сивушні олії та домішки виводяться печінкою.
Похмілля настає, коли в організм надходить велика доза алкоголю, і печінка не встигає його переробити, а нирки вивести. Тому відбувається токсичне отруєння організму.
Золоте правило для лікарів – знати міру. Тільки доза робить ліки ліками. Так само алкоголь. Є доза, яка не шкідлива для організму.
Ольга МАКСИМЮК
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар