Щороку від отруєння неякісним алкоголем в області вмирають десятки осіб
У зв’язку з наближенням свят активізувалася торгівля алкогольними напоями. Проте не завжди вони є доброякісними, каже заввідділом гігієни харчування Чернівецької обласної СЕС Наталія Прокопчук.
Про це свідчать дані перевірок, здійснені фахівцями СЕС у торговельній мережі та на підприємствах громадського харчування Буковини. Якщо 2009 року вони забракували та зняли з реалізації 808,6 л неякісної продукції на суму 15548,75 грн., то за два місяці 2010 року – вже 81 л алкоголю на суму 819 грн. Особливо обачними споживачам треба бути на ринках, де оковиту все ще продають з-під поли, та у закладах громадського харчування, де ймовірність потрапляння самопальної горілки вища. Хоча й у торговельній мережі (особливо – у невеликих населених пунктах області) вона не рідкість. На думку фахівців, на збільшення обсягів фальсифікату вплинула криза. Грошей у людей поменшало, а стресів – навпаки – стало більше. Тому люди зі слабкою волею тягнуться до чарки, особливо там, де цінова пропозиція менша.
Той факт, що фальсифікатори розгорнули виробництво не на жарт, свідчать останні дані податкової міліції у Чернівецькій області. В одному з сіл Вижницького району минулого тижня вони виявили 20 діжок горілчаного сурогату (кожна – місткістю 86 літрів), цілі гори порожніх пляшок та етикетки горілки «Nemiroff” і “Medoff”.
Чим може обернутися вживання такої оковитої сумнівної якості добре знають судмедексперти. Торік від отруєння алкоголем у Чернівецькій області померло 60 осіб, а з початку 2010 року – вже 12-ть.
Анна ГАРГАЛЯ
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар