
Сьогодні з’явилося безліч приладів, покликаних спростити приготуванні їжі та зробити цей процес приємнішим. Одним із доволі популярних нині таких приладів є мультиварка. Вона дає змогу не лише зменшити час, проведений за приготуванням їжі, але й допомагає смачно куховарити тим, хто цього робити не любить або не вміє.
Якою ж має бути мультиварка
- Мультиварка – це електрична каструля, в якій можна варити, тушкувати, випікати, готувати на парі. При цьому не потрібно постійно стежити, щоб щось не википіло чи не пригоріло. Найчастіше мультиварки у нас купують іноземці. В них зручно готувати східні страви, страви китайської кухні, – розповідає продавець-консультант магазину побутової техніки Анастасія Нараєвська. – Обираючи прилад, звертайте увагу на декілька деталей.
Залежно від функціональності та місткості, мультиварка може коштувати від 380 до понад 3000 гривень
1. Літраж мультиварки. Він варіюється від 2,5 до 6 літрів. Від цього залежить, скільки їжі зможете приготувати за один раз.
2. Ще один параметр, на який обов’язково треба звернути увагу, вибираючи мультиварку - це потужність. Що потужніший пристрій, то швидше вариться страва. Сучасні мультиварки мають такі робочі потужності: 490 Вт, 670 Вт, 1400 Вт. Бажано купувати мультиварку потужністю не менше 600 Вт.
3. Тип керування може бути кнопковим або електричним. Якщо є проблеми зі стрибками напруги, краще обирайте моделі з кнопковим керуванням. Якщо ж електронне подобається більше, придбайте стабілізатор напруги.
4. Внутрішня каструля зазвичай має тефлонове покриття. Як і з іншим посудом такого типу, тут не можна використовувати металічні прибори, аби не пошкодити покриття. Також в комплекті може бути підставка для приготування на парі та мірні ложки. У разі потреби нову каструлю можна замовити у сервісному центрі.
Основні плюси і мінуси мультиварки
Плюси |
Мінуси |
Функціональність |
Повільніше приготування, порівняно з газовою плитою |
Простота в управлінні |
Займає додаткове місце |
Автономність роботи та можливість відстрочки приготування |
Якісна і багатофункціональна мультиварка коштує недешево |
Їжа набагато корисніша, ніж приготована звичайним методом |
Затрати електроенергії |
Страви виходять дуже соковиті, з насиченим смаком
|
|
Мультиварка не нагріває повітря |
|
Безпека |
|
5. Режими мультиварки. Що більше програм приготування, то більше страв зможете готувати в приладі. Кількість програм для приготування тут може варіюватися від 2-3 до 80 і більше.
6. Таймер дозволяє встановити час, коли прилад почне готувати страву. Не потрібно вставати раніше для приготування сніданку. Можна «заправити» мультиварку необхідними інгредієнтами і встановити таймер.
7. Матеріал корпусу буває пластиковим або металічним. Проте люди помиляються, коли вважають, що металевий корпус надійніший, адже це лише оболонка. Головне, щоб всередині «начинка» була хороша.
8. Функція випуску пари. Після закінчення варіння система поступово знижує тиск і випускає пару назовні. Вибирайте мультиварку з цією функцією для безпечного відкриття посуду.
Рецепти для мультиварки треба адаптувати
Користувачі по-різному оцінюють це диво техніки. Одні від нього просто в захопленні, інші ж нарікають на масу недоліків. Спеціалісти кажуть, що вся справа тут в самих господарях приладу. А проблеми виникають часто через недотримання рецепту чи інструкції використання приладу.
- Користуюся мультиваркою вже рік. Коли тільки-но купила її, випадково натрапила в Інтернеті на безліч негативних відгуків про прилад. Тоді навіть пошкодувала, що придбала мультиварку. Та за час експлуатації перепробувала всі програми та безліч рецептів і зрозуміла, що багато із скарг є безпідставними, - розповідає чернівчанка Олена Віхніч. - Щоправда, приготування в мультиварці таки має свої нюанси. Наприклад, суп краще варити у програмі «тушкування», а надлишок води у каші, що готується в режимі «крупи», може википати через отвір для виходу пари. Так само не уникнути википання, якщо кількість продуктів у чаші перевищує максимально дозволений. Що ж до випічки, то вона пропікається ідеально, проте її верх запікатися не буде, а отже й не стане рум’яним. Ще один нюанс – це повільніше приготування їжі, та з іншого боку, зате з комфортом. А ось за електроенергію доводиться платити більше, ніж до мультиварки. Тим паче, що моя мультиварка досить потужна.
Аби не перекладати їжу в іншу каструлю, якщо треба приготувати ще щось, можна придбати додаткову каструлю. Так само за потреби доведеться замінити лопатку і черпак, що додають в наборі, оскільки вони бувають пластмасовими і можуть пошкодити антипригарне покриття.
Рецепти потрібно також адаптувати до мультиварки. Якщо кулінарні здібності дозволяють, то зробити це можна й самостійно, якщо ж часу та бажання на це немає – їх можна без жодних зусиль знайти в мережі.
Чашу мультиварки треба мити обережно
Догляд за мультиваркою не потрібен. Її не можна мити водою або в посудомийній машині. Якщо виникла необхідність вимити – достатньо просто протерти прилад вологою губкою. Внутрішню каструлю треба мити у гарячій воді без використання агресивних мийних засобів чи жорстких губок, що можуть пошкодити покриття.
Уляна ДЕЛІКАТНА
Основні програми та їхнє призначення
Назва програми |
Призначення |
Крупа |
Ця програма призначена для приготування гарнірів з різноманітних крупів, наприклад, гречки, рису, пшона, перловки, а також з бобових - гороху, квасолі. Основний принцип роботи цієї програми полягає у випаровуванні рідини. Як тільки рідина випарується, програма вимкнеться і перейде в режим збереження тепла. Програма дозволяє зварити крупи як розсипчастими, так і у вигляді каші. Регулювати розсипчастість можна кількістю за допомогою кількості рідини. |
Плов |
Ця програма призначена для приготування плову і просто рису з будь-якими наповнювачами, такими як овочі, морепродукти, сухофрукти. Також тут можна запекти картоплю чи підсмажити пельмені, та інші страви в приготуванні яких поєднується варіння і запікання. Спочатку програма проварює, випаровує вологу, а потім злегка засмажуєте нижню скоринку. |
Молочна каша |
Програма підходить для приготування «рідких» каш на молоці або воді. Можна приготувати кашу з будь-якої крупи, а при бажанні - додати гарбуз чи сухофрукти. |
Випічка |
У цьому режимі можна пекти кекси, шарлотки, запіканки, пироги, бісквіти. Крім того, в цьому ж режимі можна готувати будь-які страви, які запікаються при температурі 180⁰ С: курку, м'ясо, котлети, овочі. Обробка тут дуже дбайлива, тому хрусткої скоринки не буде. |
Варіння на парі |
Цей режим дозволяє готувати дієтичні страви: овочі, парові котлети, рибу на парі. Ця програма також підходить для приготування мантів, пельменів, вареників, а також для підігріву. |
Тушкування |
Цей режим ідеально підходить для варіння супу, холодцю, тушкування великих шматків м'яса. Страви можна готувати у власному соку та розігрівати «вчорашні». Режим передбачає не википання, а тривале тушкування страви при температурі трохи вище 100º С. |
Смаження |
В цій програмі продукти готуються за тим же принципом, що й на звичайній сковороді. Тут можна смажити картоплю, рибу і цибулю. |
Варіння |
Дана програма підходить для приготування макаронів, вареників та інших схожих продуктів. |
Фритюр |
Програма дає змогу готувати ті продукти, котрі готують у великій кількості олії. Наприклад, пампушки, чебуреки, картоплю-фрі. |
Йогурт |
У цій програмі можна приготувати йогурт, сир, кефір – треба лише придбати закваску, де це потрібно. |
Хліб |
Дозволяє випікати хліб та булочки, рогалики. |
Стерилізація |
В програмі можна стерилізувати посуд та інші стійкі до температури предмети. Особливо у пригоді ця програма стане тим, у кого вдома є маленькі діти. |
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар