• УКР
  • РУС
  • vidido.ua
  • pogliad.ua
  • Транспорт
  • Нерухомість
  • Робота
Pogliad.ua – Неділя, 11 Квітня 2021
  • Новини 
    • Чернівці
    • Буковина
    • Україна
    • Світ
    • Політика
    • Гроші
    • Інтерв'ю
    • Кримінал
    • Здоров'я
    • Освіта
    • Культура
    • Спорт
    • Архів
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Афіша
  • Пропозиції 
    • Авто
    • Побут
    • Будівництво
    • Гардероб
    • Продукти
    • Послуги
    • Різне
  • Life 
    • Авто
    • Леді
    • Кухня
    • Історія
    • Наука
    • Відпочинок
    • Поради
    • Цікаве
  • Прес-релізи
X
Пошук по сайту
Додати
X
Додати оголошення / новину
Новину на pogliad.ua
Оголошення на vidido.ua
Оголошення в газету Від і дО
Розміщення інформації на ресурсах Від і дО
X

Нове фото


Форма заявки

X
Розміщення оголошення за допомогою форми - це зручний спосіб, який економить Ваш час. Після заповнення заявки з Вами зв'яжеться оператор "Від і дО" з 9-00 до 18-00.
Увага! Останній термін подачі оголошення через сайт - вівторок, 18 год.



Дякуємо за ваш відгук!

Купувати у супермаркеті вже замариноване м'ясо небезпечно

Чернівці
14.04.2012 | 12:52
2
5203
Коментувати
Поділитись
Facebook Twitter Viber Telegram Whatsapp
Роздрукувати
Купувати у супермаркеті вже замариноване м'ясо небезпечно
Перед смаженням м\'ясо варто маринувати не менше трьох годин
Фото Ірини Бєлової
A A A
Що краще: купити готовий маринад чи зробити його власноруч

Сезон шашликів у самому розпалі. Їх готують мало не в кожному міському генделику, та буковинці все ж намагаються частіше вибиратися на природу, аби поласувати ароматним м'яском власного приготування. Тому, як замаринувати шашлик, знає майже кожен.

У сучасному світі все працює на те, щоб полегшити життя людям. Тому у кожному великому супермаркеті можна натрапити на готове, вже замариноване м'ясо. Ціна на нього майже не відрізняється від вартості звичайного. Та спокушатись на такий напівфабрикат не варто.

 - Готуючи шашлик, виробники часто використовують несвіже м'ясо, маскуючи запах та вигляд гострими духмяними спеціями, - каже кухар Лариса Микитюк. - Найкраще для шашлику обирати ошийок, найніжнішу частина свинини, з рівномірними прожилками жиру.

Історія шашлику

Шашли́к (кримськотатар., турецьк. «шиш-кебаб», грузинською «мцваді», вірменською «хоровац», грецькою «сувлакі») — м'ясо смажене на деревному вугіллі, зазвичай з баранини, одна з найдавніших страв у світі.

Також шашлики роблять з свинини, телятини, курятини, риби та ін.

Батьківщиною цієї страви є Схід - Іран, Ірак, Ліван, Кавказ.

Слово «шашлик» в російській мові з'явилося зовсім випадково. Це спотворене кримськотатарське слово «дуля» - «крутив», «шішлик» - «щось на рожні».

У слов'янських країнах таке м'ясо називали «вертіння» - перевертається на рожні.

У Вірменії шашлик називають «хоровац», а в Азербайджані - «кебаб», в Туреччині - «шиш-кебаб». На Заході м'ясо готують на решітці. У деяких районах Африки місцеві аборигени роблять шашлик з ліверу. У Грузії для найдорожчих гостей роблять «мцваді» на сухій виноградної лозі.

Маленькі шматочки м'яса на шампурах поширені й в Південно-Східній Азії: Таїланді, Малайзії, Індонезії, - називаються "сатай". 

У магазинах ціни на м'ясо для шашлику різні. Наприклад, кілограм маринованої свинини - 60,90 гривні, мариновані курячі крильця - 24,40 грн., курячі гомілки -  30, 40. Якщо ж купувати сире м'ясо, то за кілограм свинини доведеться заплатити 45-50 грн., курятини - 22-25 грн. Звичайно ж, доведеться купити ще інгредієнти для маринадів, тому шашлик вийде дорожчим. Та готуючи маринад самостійно, можете не турбуватись про його якість.

 - Купуючи замариноване м'ясо, обов'язково зверніть увагу на дату виробництва, не фасування, а саме виробництва. Адже перефасовувати продукт можна декілька разів. Крім того, не оминайте увагою термін придатності та наявність інформації про виробника, інгредієнти маринаду, - наголошує в. о. заступника начальника Державної інспекції з питань захисту прав споживачів в Чернівецькій області Надія Кутиніна. - Також завжди перевіряйте запах м'яса, його зовнішній вигляд. Розраховуючись, необхідно взяти чек, щоб якщо напівфабрикат виявиться несвіжим, його можна було б повернути. Зараз, влітку варто бути особливо обережним і якщо ви придбали зіпсований товар, особливо поскаржитися.

Окрім готового замаринованого м'яса, зараз з'явилися готові маринади. Їх щосили рекламує телебачення. Один пакетик такого, розрахований на кілограм м'яса, вартує 4-5,50 гривні, на упаковці написано - "Без консервантів". Та вже у складі видно, що продукт містить крохмалі модифіковані кукурудзяні, стабілізатори, та "може містити сліди глютену". Останній компонент для деяких людей взагалі небезпечний. Варто зазначити, що такий маринад, порівняно з сумішшю власного приготування, і достатньо дорогий. Тож краще не лінуватися, а власноруч приготувати його.

Ірина БЄЛОВА

Рецепти маринування шашлику

З баранини

 

Купувати у супермаркеті вже замариноване м'ясо небезпечно
1. Маринад на основі оцту. Баранину промийте під проточною водою і обсушіть. Поріжте її на порційні шматочки і складіть в емальований посуд. Додайте дрібно нарізану цибулю, зелень, сік лимона, оцет і олію. Посоліть, поперчіть і помістіть в холодильник на 4-5 годин.

На 500 г баранини візьміть 2 цибулини, лимон, столову ложку оцту та олії (рослинної), свіжу зелень (кріп, петрушка). Спеції додайте за смаком.

2. Маринад цибулевий. М’ясо баранини промийте та висушіть. Наріжте порційними шматочками і покладіть в емальований посуд (можна скляний). Додайте дрібно порізану цибулю (можна перемелену в блендері), м’якуш помідора, посічену зелень, сік лимона, сушений барбарис, соєвий соус і приправте спеціями. Витримувати м’ясо необхідно протягом 5-6 годин в прохолодному місці.

3. Маринад на кефірі. Баранину промийте та висушіть паперовими рушниками. Наріжте порційними шматочками і покладіть в емальований посуд. Додайте нарізану цибулю, кефір і олію. Приправте спеціями і дайте настоятися протягом 5-6 годин, в прохолодному місці.

Зі свинини

Купувати у супермаркеті вже замариноване м'ясо небезпечно
 1. Для приготування традиційного маринаду для шашлику зі свинини візьміть 3-4 цибулини середніх розмірів, очистіть їх і нашаткуйте напівкружельцями. Перемішайте м’ясо з меленим перцем, додайте 1 лавровий лист. Візьміть склянку кип’яченої води, розчиніть у ньому півчайної ложки цукру і одну чайну ложку солі, додайте в цю суміш 1 склянку 9-вітсоткового оцту. Залийте отриманим маринадом підготовлене м’ясо зі спеціями.

2. Візьміть 4-5 столових ложок олії, 3-4 листки свіжої м’яти. Поріжте м’яту і змішайте з олією. Подрібніть одну велику цибулину, 2-3 зубчики часнику (можна скористатися часниковим порошком). Додайте цибулю і часник в суміш рослинного олії з м’ятою, перемішайте. Покладіть в маринад трохи розмарину за смаком. Цим маринадом змастіть свинину і залиште на ніч.

3. Лимонний маринад для свинини. Візьміть великий лимон, розріжте його навпіл, вичавіть сік з половинки фрукта в склянку. Потім склянку до половини залийте водою. В емальовану чашку або каструлю покладіть шар м’яса, посипте сіллю, перцем, мускатним горіхом і тертим мускатним горіхом (приблизно по дрібці). Зверху додайте шар цибулі (3 штуки на 2 кг м’яса), порізаної кружальцями, і полийте ложкою розведеного лимонного соку. Знову покладіть шар м’яса. І так перекладайте, поки не закінчиться м’ясо. Закрийте каструлю кришкою і поставте на ніч у холодильник.

З курки

Купувати у супермаркеті вже замариноване м'ясо небезпечно
 1. Шашлик з курки в маринаді зі свіжих помідорів. Краще вибирати м'ясисті кислуваті помідори, а цибулю брати не гостру, а солодкувату. Увечері нарізати куряче м'ясо (2 кг) на порційні шматочки, кожен натерти сіллю, перцем, паприкою і скласти в глибокий і широкий посуд. Помідори (кілограм) і цибулю (4 шт.) нарізати кружальцями. Викласти зверху на м'ясо, накрити каструлю кришкою і покласти в холодильник на ніч. На ранок виходить ніжне м'ясо апетитного рожевого кольору.  

2. Стегенця (4 шт.) розрізати на три частини. Цибулю (4 шт.) нарізати великими кружальцями, змішати з м'ясом, посолити, приправити спеціями і залити вином (300-400 мл), соком (оцет розвести водою). Маринувати м'ясо півтора - дві години. Це найпростіший, швидкий і поширений варіант маринаду. 

З телятини

Купувати у супермаркеті вже замариноване м'ясо небезпечно

 1. Телятину (1,5 кг) промити, висушити полотенцем, нарізати на шматки середньої величини. Цибулю (2 шт.) почистити та нарізати кружальцями. Частину цибулі викласти в посуд. М'ясо підсолити, поперчити та додати чілі. Потім додати йогурт (2 ст. л. натурального), майонез (1 ст. л.) та лимонний сік. Все перемішати і поставити на ніч в холодильник.

Дрова для шашлику краще брати з фруктових дерев, також підійде береза, дуб, липа, для розпалювання багаття добре підходить березова кора.

 


 

 

Теги: шашлик – маринад

Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Схожі записи

Рецепти маринадів для шашлику, які зроблять м'ясо неймовірно ніжним
Рецепти маринадів для шашлику, які зроблять м'ясо неймовірно ніжним
Як правильно замаринувати шашлик у домашніх умовах
Як правильно замаринувати шашлик у домашніх умовах
Названо найнебезпечніший маринад для шашликів
Названо найнебезпечніший маринад для шашликів
Есть ли какая-то польза в шашлыке
Есть ли какая-то польза в шашлыке
X
Орфографічна помилка в тексті:

Залишити коментар

Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
люда
люда 14.05.2012 14:42:09
Що таке сепермаркет???
Відповісти
Кармен
Кармен 14.05.2012 15:30:49
Спасибо за рецепты =)
Відповісти
Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
Ми на зв’язку!

Популярні новини

Поліція знайшла безвісти зниклого чернівчанина
Поліція знайшла безвісти зниклого чернівчанина 31.03 18:31
  5   35167
Ці продукти з магазину краще взагалі не купувати: лікуватися вийде дорожче
Ці продукти з магазину краще взагалі не купувати: лікуватися вийде дорожче 03.04 20:01
  3   28957
Наступного тижня магнітні бурі підірвуть голови
Наступного тижня магнітні бурі підірвуть голови 04.04 18:47
  0   28659
Народний синоптик дав прогноз погоди на Великдень
Народний синоптик дав прогноз погоди на Великдень 24.03 23:45
  4   28429
В Італії затримали доглядальницю, яка накачувала свою підопічну транквілізаторами
В Італії затримали доглядальницю, яка накачувала свою підопічну транквілізаторами 27.03 18:45
  1   25891

Прес-релізи

Новогодний декор под ключ. Советы украшения на Новый 2018 год
Новогодний декор под ключ. Советы украшения на Новый 2018 год 27 Лис 2017 о 17:25
Сучасна косметологія: кращі технології омолодження доступні вам
Сучасна косметологія: кращі технології омолодження доступні вам 21 Вер 2018 о 11:16
За нерухомістю – до професіоналів
За нерухомістю – до професіоналів 21 Лип 2017 о 13:24
Ритейл проти коронавірусу: українські лікарні отримали від «АТБ» сотню найновіших кисневих концентраторів
Ритейл проти коронавірусу: українські лікарні отримали від «АТБ» сотню найновіших кисневих концентраторів 12 Січ 2021 о 17:18
Поїхати до Одеси, Затоки, Залізного Порту з Чернівців: просто, швидко та недорого!
Поїхати до Одеси, Затоки, Залізного Порту з Чернівців: просто, швидко та недорого! 14 Чер 2016 о 18:55
© 2003 – 2021
Використання матеріалів pogliad.ua дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на pogliad.ua.
Проект входить в медіагрупу

Фоторепортажі

Весняна толока: у Глибоцькій громаді влаштували велике прибирання
Весняна толока: у Глибоцькій громаді влаштували велике прибирання Вчора о 13:54
Сергій Осачук здійснив візит до Конятинської громади
Сергій Осачук здійснив візит до Конятинської громади 09 Кві 2021 о 21:10
Чернівецьке тролейбусне управління: Погляд зсередини (фоторепортаж)
Чернівецьке тролейбусне управління: Погляд зсередини (фоторепортаж) 09 Кві 2021 о 21:09

Відеорепортажі

Чернівецьке тролейбусне управління: Погляд зсередини (фоторепортаж)
Чернівецьке тролейбусне управління: Погляд зсередини (фоторепортаж) 09 Кві 2021 о 21:09
У ЧТУ скоротять близько 130 посад, 90 з яких є вакантними
У ЧТУ скоротять близько 130 посад, 90 з яких є вакантними 09 Кві 2021 о 20:12
У ЧТУ прокоментували ситуацію з валідаторами в тролейбусах
У ЧТУ прокоментували ситуацію з валідаторами в тролейбусах 09 Кві 2021 о 19:18

Меню

  • Чернівці
  • Буковина
  • Україна
  • Світ
  • Політика
  • Гроші
  • Кримінал
  • Здоров'я
  • Освіта
  • Культура
  • Спорт

Редакція

  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Від і дО

Контакти

(0372) 522-080

poglyad.chn@gmail.com

м. Чернівці, пр. Незалежності 96, 6 поверх

Соцмережі

Розробка сайту – Brilliant IT
  • Новини
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Інтерв’ю
  • Обзор
  • Life
  • Новини компаній
  • Карта сайту