• УКР
  • РУС
  • vidido.ua
  • pogliad.ua
  • Транспорт
  • Нерухомість
  • Робота
Pogliad.ua – П’ятниця, 24 Березня 2023
  • Новини 
    • Чернівці
    • Буковина
    • Україна
    • Світ
    • Політика
    • Гроші
    • Інтерв'ю
    • Кримінал
    • Здоров'я
    • Освіта
    • Культура
    • Спорт
    • Архів
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Афіша
  • Пропозиції 
    • Авто
    • Побут
    • Будівництво
    • Гардероб
    • Продукти
    • Послуги
    • Різне
  • Life 
    • Авто
    • Леді
    • Кухня
    • Історія
    • Наука
    • Відпочинок
    • Поради
    • Цікаве
  • Прес-релізи
X
Пошук по сайту
Додати
X
Додати оголошення / новину
Новину на pogliad.ua
Оголошення на vidido.ua
Оголошення в газету Від і дО
Розміщення інформації на ресурсах Від і дО
X

Нове фото


Форма заявки

X
Розміщення оголошення за допомогою форми - це зручний спосіб, який економить Ваш час. Після заповнення заявки з Вами зв'яжеться оператор "Від і дО" з 9-00 до 18-00.
Увага! Останній термін подачі оголошення через сайт - вівторок, 18 год.



Дякуємо за ваш відгук!

Купувати у супермаркеті вже замариноване м'ясо небезпечно

Чернівці
14.04.2012 | 12:52
2
5631
Коментувати
Поділитись
Facebook Twitter Viber Telegram Whatsapp
Роздрукувати
Купувати у супермаркеті вже замариноване м'ясо небезпечно
Перед смаженням м\'ясо варто маринувати не менше трьох годин
Фото Ірини Бєлової
A A A
Що краще: купити готовий маринад чи зробити його власноруч

Сезон шашликів у самому розпалі. Їх готують мало не в кожному міському генделику, та буковинці все ж намагаються частіше вибиратися на природу, аби поласувати ароматним м'яском власного приготування. Тому, як замаринувати шашлик, знає майже кожен.

У сучасному світі все працює на те, щоб полегшити життя людям. Тому у кожному великому супермаркеті можна натрапити на готове, вже замариноване м'ясо. Ціна на нього майже не відрізняється від вартості звичайного. Та спокушатись на такий напівфабрикат не варто.

 - Готуючи шашлик, виробники часто використовують несвіже м'ясо, маскуючи запах та вигляд гострими духмяними спеціями, - каже кухар Лариса Микитюк. - Найкраще для шашлику обирати ошийок, найніжнішу частина свинини, з рівномірними прожилками жиру.

Історія шашлику

Шашли́к (кримськотатар., турецьк. «шиш-кебаб», грузинською «мцваді», вірменською «хоровац», грецькою «сувлакі») — м'ясо смажене на деревному вугіллі, зазвичай з баранини, одна з найдавніших страв у світі.

Також шашлики роблять з свинини, телятини, курятини, риби та ін.

Батьківщиною цієї страви є Схід - Іран, Ірак, Ліван, Кавказ.

Слово «шашлик» в російській мові з'явилося зовсім випадково. Це спотворене кримськотатарське слово «дуля» - «крутив», «шішлик» - «щось на рожні».

У слов'янських країнах таке м'ясо називали «вертіння» - перевертається на рожні.

У Вірменії шашлик називають «хоровац», а в Азербайджані - «кебаб», в Туреччині - «шиш-кебаб». На Заході м'ясо готують на решітці. У деяких районах Африки місцеві аборигени роблять шашлик з ліверу. У Грузії для найдорожчих гостей роблять «мцваді» на сухій виноградної лозі.

Маленькі шматочки м'яса на шампурах поширені й в Південно-Східній Азії: Таїланді, Малайзії, Індонезії, - називаються "сатай". 

У магазинах ціни на м'ясо для шашлику різні. Наприклад, кілограм маринованої свинини - 60,90 гривні, мариновані курячі крильця - 24,40 грн., курячі гомілки -  30, 40. Якщо ж купувати сире м'ясо, то за кілограм свинини доведеться заплатити 45-50 грн., курятини - 22-25 грн. Звичайно ж, доведеться купити ще інгредієнти для маринадів, тому шашлик вийде дорожчим. Та готуючи маринад самостійно, можете не турбуватись про його якість.

 - Купуючи замариноване м'ясо, обов'язково зверніть увагу на дату виробництва, не фасування, а саме виробництва. Адже перефасовувати продукт можна декілька разів. Крім того, не оминайте увагою термін придатності та наявність інформації про виробника, інгредієнти маринаду, - наголошує в. о. заступника начальника Державної інспекції з питань захисту прав споживачів в Чернівецькій області Надія Кутиніна. - Також завжди перевіряйте запах м'яса, його зовнішній вигляд. Розраховуючись, необхідно взяти чек, щоб якщо напівфабрикат виявиться несвіжим, його можна було б повернути. Зараз, влітку варто бути особливо обережним і якщо ви придбали зіпсований товар, особливо поскаржитися.

Окрім готового замаринованого м'яса, зараз з'явилися готові маринади. Їх щосили рекламує телебачення. Один пакетик такого, розрахований на кілограм м'яса, вартує 4-5,50 гривні, на упаковці написано - "Без консервантів". Та вже у складі видно, що продукт містить крохмалі модифіковані кукурудзяні, стабілізатори, та "може містити сліди глютену". Останній компонент для деяких людей взагалі небезпечний. Варто зазначити, що такий маринад, порівняно з сумішшю власного приготування, і достатньо дорогий. Тож краще не лінуватися, а власноруч приготувати його.

Ірина БЄЛОВА

Рецепти маринування шашлику

З баранини

 

Купувати у супермаркеті вже замариноване м'ясо небезпечно
1. Маринад на основі оцту. Баранину промийте під проточною водою і обсушіть. Поріжте її на порційні шматочки і складіть в емальований посуд. Додайте дрібно нарізану цибулю, зелень, сік лимона, оцет і олію. Посоліть, поперчіть і помістіть в холодильник на 4-5 годин.

На 500 г баранини візьміть 2 цибулини, лимон, столову ложку оцту та олії (рослинної), свіжу зелень (кріп, петрушка). Спеції додайте за смаком.

2. Маринад цибулевий. М’ясо баранини промийте та висушіть. Наріжте порційними шматочками і покладіть в емальований посуд (можна скляний). Додайте дрібно порізану цибулю (можна перемелену в блендері), м’якуш помідора, посічену зелень, сік лимона, сушений барбарис, соєвий соус і приправте спеціями. Витримувати м’ясо необхідно протягом 5-6 годин в прохолодному місці.

3. Маринад на кефірі. Баранину промийте та висушіть паперовими рушниками. Наріжте порційними шматочками і покладіть в емальований посуд. Додайте нарізану цибулю, кефір і олію. Приправте спеціями і дайте настоятися протягом 5-6 годин, в прохолодному місці.

Зі свинини

Купувати у супермаркеті вже замариноване м'ясо небезпечно
 1. Для приготування традиційного маринаду для шашлику зі свинини візьміть 3-4 цибулини середніх розмірів, очистіть їх і нашаткуйте напівкружельцями. Перемішайте м’ясо з меленим перцем, додайте 1 лавровий лист. Візьміть склянку кип’яченої води, розчиніть у ньому півчайної ложки цукру і одну чайну ложку солі, додайте в цю суміш 1 склянку 9-вітсоткового оцту. Залийте отриманим маринадом підготовлене м’ясо зі спеціями.

2. Візьміть 4-5 столових ложок олії, 3-4 листки свіжої м’яти. Поріжте м’яту і змішайте з олією. Подрібніть одну велику цибулину, 2-3 зубчики часнику (можна скористатися часниковим порошком). Додайте цибулю і часник в суміш рослинного олії з м’ятою, перемішайте. Покладіть в маринад трохи розмарину за смаком. Цим маринадом змастіть свинину і залиште на ніч.

3. Лимонний маринад для свинини. Візьміть великий лимон, розріжте його навпіл, вичавіть сік з половинки фрукта в склянку. Потім склянку до половини залийте водою. В емальовану чашку або каструлю покладіть шар м’яса, посипте сіллю, перцем, мускатним горіхом і тертим мускатним горіхом (приблизно по дрібці). Зверху додайте шар цибулі (3 штуки на 2 кг м’яса), порізаної кружальцями, і полийте ложкою розведеного лимонного соку. Знову покладіть шар м’яса. І так перекладайте, поки не закінчиться м’ясо. Закрийте каструлю кришкою і поставте на ніч у холодильник.

З курки

Купувати у супермаркеті вже замариноване м'ясо небезпечно
 1. Шашлик з курки в маринаді зі свіжих помідорів. Краще вибирати м'ясисті кислуваті помідори, а цибулю брати не гостру, а солодкувату. Увечері нарізати куряче м'ясо (2 кг) на порційні шматочки, кожен натерти сіллю, перцем, паприкою і скласти в глибокий і широкий посуд. Помідори (кілограм) і цибулю (4 шт.) нарізати кружальцями. Викласти зверху на м'ясо, накрити каструлю кришкою і покласти в холодильник на ніч. На ранок виходить ніжне м'ясо апетитного рожевого кольору.  

2. Стегенця (4 шт.) розрізати на три частини. Цибулю (4 шт.) нарізати великими кружальцями, змішати з м'ясом, посолити, приправити спеціями і залити вином (300-400 мл), соком (оцет розвести водою). Маринувати м'ясо півтора - дві години. Це найпростіший, швидкий і поширений варіант маринаду. 

З телятини

Купувати у супермаркеті вже замариноване м'ясо небезпечно

 1. Телятину (1,5 кг) промити, висушити полотенцем, нарізати на шматки середньої величини. Цибулю (2 шт.) почистити та нарізати кружальцями. Частину цибулі викласти в посуд. М'ясо підсолити, поперчити та додати чілі. Потім додати йогурт (2 ст. л. натурального), майонез (1 ст. л.) та лимонний сік. Все перемішати і поставити на ніч в холодильник.

Дрова для шашлику краще брати з фруктових дерев, також підійде береза, дуб, липа, для розпалювання багаття добре підходить березова кора.

 


 

 

Теги: шашлик – маринад

Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Схожі записи

Шеф-кухар назвав головні правила приготування смачного шашлику на мангалі
Шеф-кухар назвав головні правила приготування смачного шашлику на мангалі
Лікар назвала найнебезпечніший маринад для шашлику
Лікар назвала найнебезпечніший маринад для шашлику
Рецепти маринадів для шашлику, які зроблять м'ясо неймовірно ніжним
Рецепти маринадів для шашлику, які зроблять м'ясо неймовірно ніжним
Як правильно замаринувати шашлик у домашніх умовах
Як правильно замаринувати шашлик у домашніх умовах
X
Орфографічна помилка в тексті:

Залишити коментар

Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
люда
люда 14.05.2012 14:42:09
Що таке сепермаркет???
Відповісти
Кармен
Кармен 14.05.2012 15:30:49
Спасибо за рецепты =)
Відповісти
Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
Ми на зв’язку!

Популярні новини

На Буковині зареєстрували перехід релігійної громади з УПЦ до ПЦУ
На Буковині зареєстрували перехід релігійної громади з УПЦ до ПЦУ 14.03 14:01
  0   8047
На зупинці Дріжджзавод у Чернівцях раптово помер водій автобуса
На зупинці Дріжджзавод у Чернівцях раптово помер водій автобуса 10.03 16:27
  1   6287
За добу у місті Чернівці трапилося три аварії з потерпілими
За добу у місті Чернівці трапилося три аварії з потерпілими 10.03 11:55
  0   5900
Викрили буковинця, який організував незаконне переправлення осіб через кордон
Викрили буковинця, який організував незаконне переправлення осіб через кордон 24.02 16:54
  0   5890
Гірськими стежками прямували до ЄС: на Буковині вкотре спіймали ухилянтів
Гірськими стежками прямували до ЄС: на Буковині вкотре спіймали ухилянтів 28.02 16:32
  4   5350

Прес-релізи

Перед жіночою красою  всі безсилі
Перед жіночою красою всі безсилі 17 Сер 2016 о 10:32
Підвісні стелі - ознака сучасності
Підвісні стелі - ознака сучасності 29 Бер 2016 о 16:48
Ритейл проти коронавірусу: українські лікарні отримали від «АТБ» сотню найновіших кисневих концентраторів
Ритейл проти коронавірусу: українські лікарні отримали від «АТБ» сотню найновіших кисневих концентраторів 12 Січ 2021 о 17:18
Мотозапчастини, аксесуари, тюнінг, мотоекіпіровка і багато іншого для вашої мототехніки
Мотозапчастини, аксесуари, тюнінг, мотоекіпіровка і багато іншого для вашої мототехніки 29 Чер 2016 о 17:04
Копаємо криниці за 1 день в Чернівцях та в області
Копаємо криниці за 1 день в Чернівцях та в області 04 Лют 2020 о 18:01
© 2003 – 2023
Використання матеріалів pogliad.ua дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на pogliad.ua.
Проект входить в медіагрупу

Фоторепортажі

Вагітна файна, як та писанка
Вагітна файна, як та писанка 22 Бер 2023 о 16:16
На Буковині ліквідували масштабну лінію виробництва фальсифікованого елітного алкоголю та кави
На Буковині ліквідували масштабну лінію виробництва фальсифікованого елітного алкоголю та кави 22 Бер 2023 о 16:05
На річці Черемош рятувальники Буковини провели спеціальні тренування
На річці Черемош рятувальники Буковини провели спеціальні тренування 22 Бер 2023 о 14:51

Відеорепортажі

Цьогоріч у Чернівецькій області планують висадити 2,1 млн сіянців
Цьогоріч у Чернівецькій області планують висадити 2,1 млн сіянців 22 Бер 2023 о 10:25
У Чернівцях триває облаштування тротуару на вулиці Університетській
У Чернівцях триває облаштування тротуару на вулиці Університетській 21 Бер 2023 о 15:28
Чоловік із гранатою прийшов у чернівецький суд: подробиці від поліції
Чоловік із гранатою прийшов у чернівецький суд: подробиці від поліції 17 Бер 2023 о 17:07

Меню

  • Чернівці
  • Буковина
  • Україна
  • Світ
  • Політика
  • Гроші
  • Кримінал
  • Здоров'я
  • Освіта
  • Культура
  • Спорт

Редакція

  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Від і дО

Контакти

(050) 374-25-22

[email protected]

м. Чернівці, пр. Незалежності 96, 6 поверх

Соцмережі

Розробка сайту – Brilliant IT
  • Новини
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Інтерв’ю
  • Обзор
  • Life
  • Новини компаній
  • Карта сайту