
А у кетчупі – лише барвники та ароматизатори
Юлія ХОРОШУН
july-kh@mail.ru
У складі сучасного майонезу, яким завалено полиці торгових закладів, від класичного рецепту залишилася лише питна вода і звичайна кухонна сіль. Олія, яку додають у майонез, переважно рафінована та дезодорована. У такій олії не залишилося не тільки домішок, але й корисних вітамінів та мінералів. Яєчний жовток у вигляді порошку, гірчицю замінено ароматизатором, перець та інші спеції часто також.
Це ж стосується й кетчупу. Основу цього соусу складає переважно відновлений томатний порошок, рідко томатна паста та ціла купа консервантів, згущувачів, ароматизаторів, підсилювачів смаку та барвників, більш відомих як різні Е-домішоки.
Що коротший термін придатності, то більше натуральності у майонезі
Споживачі, часто купуючись на гарне пакування та популярні нині написи «без ГМО» та «не містить консервантів», навіть не звертають увагу на маркування на звороті упаковки. А дарма. З дрібних написів можна дізнатися багато цікавої й корисної інформації, яка може зберегти здоров’я і навіть життя.
У маркуванні виробник, хоче він того чи ні, має зазначати усі інгредієнти, які він використав, виготовляючи продукт. Нічого не вдієш, такі правила. Знайти на прилавках майонез чи кетчуп, до складу яких би не входив, скажімо, модифікований крохмаль, нині складно. При цьому на упаковці виробник вказує, що його продукт не містить генетично модифікованих організмів.
І справді, як пояснила начальник сектору сертифікації продовольчої продукції Наталія Наконечна, модифікований крохмаль не є модифікованим генетично. Він просто має змінену формулу. До складу такого крохмалю входять екстракти екзотичних дерев, які добре поглинають вологу. Тому його використовують як загущувач. Загалом він не є небезпечним, звісно, якщо виробник не перевищив допустимої дози.
Колись майонез робили зі справжніх яєць, олії, гірчиці, оцту, солі та цукру. Такий соус міг зберігатися від семи до тридцяти діб. Нині майонез, якщо вірити виробникам, буде їстівним протягом півроку. звісно, натурального у цьому продукті є мало. Тож, що коротший термін зберігання майонезу, то більше у ньому натуральних інгредієнтів й менше консервантів, які подовжують йому «життя».
Скляна тара вбереже майонез від окислення
Придатний для споживання майонез має мати кремове забарвлення. Якщо соус жовтий, це свідчить про наявність у ньому барвників або про те, що внаслідок неправильного зберігання жири, які є у його складі, окислилися.
Якість та придатність майонезу до споживання повною мірою залежать від упаковки, в якій його зберігають. Найбезпечнішою й найбільш придатною тарою для майонезу є скляна. Скло не окислюється, а отже до продукту не потраплять сторонні речовини.
Полімерне упакування забезпечити чистоту майонезові не може. Що довше соус знаходиться в пакуванні, то більша імовірність того, що до його складу потраплять токсичні речовини.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар