
Чернівчанка Олена Лакіза розписує писанки понад три роки. Проте колекція писанок у неї не велика. Каже, не більше десяти. Всі решту, які розмалювала, роздаровує друзям на Великодні свята.
Сама ж захопилася писанкарством випадково.
- Якось несподівано потрапила на майстер-клас писанкарства і відчула, що мушу спробувати й мені сподобалося, - стверджує Олена. - Для мене писанка - це не просто розвага, це перш за все оберіг. Символи, які наносять на яйця, мають своє значення, вони можна сказати програмують на щастя, урожай чи щось інше, залежно від символу.
Братися писати писанки, за словами Олени Лакізи, слід лише з чистими руками та помислами. Мовляв, руки слід помити не лише з гігієнічних причин, а щоб змити негативну енергію. Ну і, звісно, за справу потрібно сідати з хорошим настроєм.
1. Спочатку варто підготувати яйця, фарби харчові, писачок, бджолиний віск, парафінову свічку, ложки, серветки. Яйця вимити. Барвники, які продають перед Великоднем, розводити у посудині. Один пакетик на склянку гарячої води.

2. Початківцям раджу перед розмальовуванням потрібні лінії нанести олівцем, а потім повторити воском. Малюючи лінії, краще обертати яйце в руці, а не водити олівцем, так лінії вийдуть рівнішими.

3. Виводимо "ружу", це типова основа для більшості писанок. Далі пишемо, власне саму зірку, центр якої в місці перетину вертикальної, горизонтальної і діагональної ліній. Коли напишемо з одного боку, то перевертаємо яйце на 180 градусів і пишемо другу зірку. В місцях, де перетинаються по 2 лінії, пишемо 4-кутні зірочки.

4. Запалюємо свічку й нагріваємо на полумї писачок (носик в вогонь не кладемо, щоб не забивався кіптявою) і потім набираємо віск у писак.
Маємо матрицю для написання багатьох писанок. Далі повторюємо всі наші дії з самого початку, але вже писаком і воском. Періодично нагріваємо писак, щоб віск не охолоджувався.

5. Коли все напишемо, то занурюємо писанку в жовту фарбу на декілька хвилин. Все яйце пофарбується, а те, що вкрито воском, залишиться білим. Виймаємо акуратно жовту писаночку і кладемо в серветочку, легенько промокаємо і даємо обсохнути.

6. Далі беремо писак, знову нагріваємо (до речі, добре, коли віск забруднюється кіптявою від писака, тоді він стає чорним і нам краще видно його на яйці). Пишемо те, що має бути жовтим ( в нашому випадку це лінії в зірці і поза нею, а також 2 промінчики 4-кутних зірочок. Потім опускаємо писанку в червону фарбу.
Дістаємо з фарби, нехай добре обсохне і беремося до заключного етапу – зняття воску.

7. Зняти віск можна біля полум’я свічки, але так чином можна її необережно закурити, а кіптява не відітреться. Інший варіант - біля включеної конфорки газової плити. Писаночку трішки тримаємо біля полум’я 2-3 секунди і швиденько витираємо те місце паперовою серветкою. І так всю писаночку.

Зберігати писаночки добре на зерні.
Розмальовування писанок було важливішим, аніж похід до школи
Марія Манчуленко, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України
Усім здається, що процес створення писанки дуже складний. Насправді це не так, головне - знати послідовність дій і мати хороший настрій. Я навчилася розписувати писанки, будучи дитиною. У нашому селі (с. Банилів, Вижницького району) колись для писання писанок ґаздині відводили цілий день. Діти не йшли до школи, всі збиралися в чиїсь одній хаті й цілий день розмальовували яйця. Я встигала розмалювати десяток яєць.
Тепер перед тим, як братися малювати воском, люди наводять лінії олівцем. Колись на це час не витрачали. Щоб вийшла гарна писанка, брали яйце з білою шкаралупою, знежирювали оцтом, фарби наливали у глиняні глечики, які довше тримають тепло й бралися малювати з хорошим настроєм.
Розмальоване яйце запікали в печі на соломі. Нею ж потім витирати віск, який топився. Під час запікання яйце одразу готувалося. Тепер писанки запікають у духовках, там потрібно підставляти натуральну тканину, щоб нею витирати віск. Старші люди кажуть, що ту тканину добре тримати в хамі. Я сама зберігаю її досі.
Коли вже писанка готова, її можна натерти олією, щоб краще виблискувала.
Віталія КОЗМЕНКО, Ірина ВОРНІЧЕСА
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар