
Адже наразі у світі поширюється новий вірус грипу А(H1N1) (свинячого), що досі не виявлявся. Станом на 6 травня 2009 року 22 країни світу офіційно повідомили про 1516 лабораторно підтверджених випадків A(H1N1). Зокрема, у США зареєстровано 286 випадків, включаючи 1 смерть, Мексиці - 590 випадків, включаючи 29 смертей. В Україні, на щастя, не зафіксований цей вірус, та профілактиці потрібно приділяти велику увагу.
Як повідомляє Головне управління охорони здоров'я облдержадміністрації, інформацію з питань профілактики та запобігання розповсюдження захворювання на грип A(H1N1) можна отримати за телефонами: оперативний черговий відділення обласної СЕС - 55-16-17; черговий відділення екстреної та невідкладної консультативної допомоги обласної клінічної лікарні - 53-83-34; обласний центр здоров'я - 52-32-69.
Довідка. Різновид грипу A(H1N1) може передаватись від людини до людини повітряно-крапельним шляхом, були зареєстровані випадки зараження серед людей, які контактують зі свинями. Імунітету до цього штаму вірусу в людей немає.
На сьогодні світова спільнота достатньо підготовлена до можливої пандемії нового вірусу грипу, ніж п'ять років тому.
У зв'язку з тим, що типова клінічна картина інфекції грипу A(H1N1) серед людей схожа з сезонним грипом й іншими гострими інфекціями верхніх дихальних шляхів, більшість випадків захворювання виявляються випадково в рамках епіднагляду за сезонним грипом. Легкі і безсимптомні випадки захворювання можуть залишатися невиявленими; тому реальні масштаби поширення цієї хвороби серед людей невідомі.
Даних про передачу грипу A(H1N1) людям в результаті вживання ними в їжу належним чином обробленої і приготованої свинини (м'яса свиней) або інших продуктів з неї немає. Вірус грипу гине під час приготування при температурі 70°C, відповідно до загальних порад приготування свинини й інших видів м'яса.
З метою надійного захисту нашого населення від цього захворювання та посиленого нагляду за грипоподібними захворюваннями в Україні створено спеціальну групу фахівців для вивчення питань, пов'язаних зі A(H1N1) грипом.
Рекомендації щодо профілактики та запобігання розповсюдження захворювання на грип A(H1N1).
- По можливості відкласти ділові та туристичні поїздки в регіони, де виявлені випадки захворювань на свинячий грип. В першу чергу відмовитися від візитів в країни, в яких зафіксовані випадки захворювань на грип свиней A(H1N1).
- Якщо Вашу поїздку в країну, де зареєстровані випадки захворювань, не можна відкласти, будьте насторожі, не відвідуйте людних місць уникайте користування громадським транспортом, не стійте поряд із людьми з ознаками респіраторної інфекції - нежитем, кашлем, почервонілими очима.
- Коли ви кашляєте або чхаєте, необхідно прикривати носа та рота хустинкою. Яку після використання необхідно викинути у смітник.
- Необхідно часто мити руки з милом, особливо після того, як ви кашляли або чхали. Також ефективним є протирання рук вологими серветками, що містять у своєму складі спирт.
- Намагайтеся не торкатися очей, носа або рота, оскільки вони є можливими «воротами» проникнення збудника.
- Постійно провітрюйте приміщення та проводьте вологе прибирання. Регулювання вологості повітря в приміщеннях є одним з важливих способів профілактики грипу. Максимальна інактивація вірусу грипу відбувається при вологості повітря більше 50%.
Якщо в сім'ї хворий на грип, необхідно:
- Ізолювати його в окреме приміщення (кімнату).
- Обмежити доступ до хворого членів родини, осіб, що проживають з ним разом, крім тих, які доглядають за ним.
- Під час спілкування з хворим необхідно надягати маску (респіратор), яку потрібно змінювати кожні 4 години.
- Після спілкування з хворим на грип необхідно швидко, ретельно вимити руки з милом, прочистити носові ходи. Прополоскати рота кип'яченою водою.
- У хворого на грип повинен бути окремий посуд, рушник, засоби особистої гігієни.
- Намагайтеся покращити повітрообмін у місці перебування хворого.
- Використовуйте для провітрювання двері та вікна.
- Підтримуйте у приміщенні чистоту з використанням наявних у господарстві засобів для чищення.
Симптоми захворювання:
- інкубаційний період від 1 до 7 днів;
- раптове підвищення температури тіла більше 38°С, інколи захворювання може перебігати без підвищення температури тіла;
- біль у горлі, головний біль;
- фарингіт;
- кашель;
- утруднене дихання;
- біль у м'язах;
- інколи може бути блювота, діарея.
При появі симптомів захворювання необхідно обов'язково звернутися до лікаря!
Прес-служба ОДА
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар