Майже 90% людей, що вживають заражені продукти, мають харчові отруєння
Ольга ШУПЕНЯ
shupenia@ukr.net
Чудова пора відпочинку та оздоровлення, як для малечі, так і для дорослих – літо. У цей час всі намагаються якомога довше перебувати на свіжому повітрі й збагатити свій організм природними вітамінами, які містяться у фруктах та овочах. Вилазки на пікніки практично неможливі без шашлику, а перебування на морському пляжі не обходиться без вживання вареної кукурудзи, креветок, шаурми та трубочок із кремами.
«Це все добре, – розповідає лікар, доцент кафедри інфекційних хвороб БДМУ Олена Мироник, – проте літо небезпечне тим, що цієї пори є найбільший ризик виникнення в людини харчових токсикоінфекцій, або їх ще називають харчові отруєння. Таку недугу спричиняють гострі кишкові інфекції, що з’являються внаслідок вживання в їжу продуктів, які містять мікроби та їхні токсини. Мікроби здатні накопичуватися та розмножуватися в різноманітних продуктах у разі недотримання правильних умов їхнього зберігання».
Загалом, людину впродовж життя з усіх боків оточують збудники інфекційних захворювань, які широко розповсюджені в природі й скрізь трапляються: у випорожненнях людей, тварин та птахів; на різних предметах, у грунті, воді й навіть в повітрі. Проте це не означає, що влітку людині необхідно припинити дихати й харчуватися, просто треба пам’ятати, що не лише спека сприяє швидшому псуванню продуктів, але й комахи та гризуни, контактуючи із їжею, переносять безліч мікробів. Окрім того, овочі та фрукти забруднюються виділенням домашніх тварин й птахів. Також людина може захворіти, вживаючи недоброякісні продукти, які не піддаються додатковій термічній обробці перед споживанням: ковбаса, кондитерські вироби, овочеві салати, креми, коктейлі, квас, пиво, м’ясні та рибні страви, молоко, сік, кисіль, некип’ячена вода.
«Здоров’я – у руках кожної людини, – стверджує Олена Мироник. – Усе залежить від того, дотримуєтесь ви санітарно-гігієнічних норм чи ні. Щоби запобігти небажаним наслідкам, необхідно мити руки із милом перед вживанням їжі, ретельно мити овочі й фрукти, зберігати харчові продукти в недоступних для комах та гризунів місцях, дотримуватися гігієни приготування страв та зберігати їх при відповідному температурному режимі. І, звичайно, не вживати сумнівної якості продукти, особливо кондитерські вироби з кремами».
Симптоми харчового отруєння
Перші симптоми харчові токсикоінфекції з’являються через 30 хвилин, частіше – через 5-6 годин після вживання недоброякісного харчового продукту. Інколи перші прояви можуть виникнути впродовж доби. «Це залежить від кількості збудників та токсинів, що потрапили в організм людини, наявності хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, дисбактеріозу кишечнику та загального стану опірності організму», – каже Олена Мироник.
Першими симптомами харчового отруєння є біль в животі (частіше – в епігастрії та навколо пупка), нудота, блювання, пронос. Температура тіла може бути нормальною, або підвищитися до 37,5 – 38,5 градуса.
«З блюванням і проносом настає швидке зневоднення організму, особливо у дітей. Тому до приходу лікаря необхідно пити кип’ячену воду маленькими ковтками», – радить Олена Мироник.
Зазвичай при вчасному зверненні по медичну допомогу, захворювання має нетривалий і сприятливий перебіг.
Небажані наслідки самолікування
За словами Олени Мироник, при харчовому отруєнні слід звернутися до лікаря й у жодному разі не займатися самолікуванням. Адже такі симптоми можуть проявлятися не лише під час харчових отруєннях, але й за інших захворювань. Наприклад:
– гострі хірургічні захворювання (апендицит, кишкова непрохідність, панкреатит, перфоративна виразка шлунка, тощо);
– гінекологічні патології (блювання під час токсикозу вагітних);
– гіпертонічний криз, себто підвищення артеріального тиску;
– гостре порушення мозкового кровообігу.
Цитата
«Тільки лікар може встановити правильний діагноз і призначити адекватне лікування»
Олена Мироник, лікар, доцент кафедри інфекційних хвороб БДМУ
Олена Мироник стверджує, що найбільший ризик виникнення в людини харчових токсикоінфекцій влітку. Фото автора
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар