
Для української господині вечеря не є святковою, якщо на столі тарілки зі стравами не стоять у два поверхи. Тим паче, якщо мова йде про новорічне застілля. Ще б пак, адже це – ледь не головне свято у році й святкувати його у нас прийнято довго. Тому до плити стають за два дні до події. Європейські ж господині не сушать мозок, що поставити на святковий стіл. Там святкують мінімалістично.
Сторожинчанка Яніна Пташек часто на новорічні свята відвідує родичів у Польщі. Каже, там, як і всюди в Європі, більше в пошані Різдво. Його святкують з розмахом – прикрашають оселі різними вогниками, влаштовують вуличні вертепи, на всіх площах – різдвяні містечка. Новий рік у поляків збігається із іменинами Сильвестра. Це ім’я там дуже популярне, тому святкування об’єднують. Щодо частування, то на столах новорічної ночі – лише легкі закуски, напої та ласощі.
– Загалом, меню довільне. Та зазвичай застілля обмежується якоюсь однією основною стравою. Як водиться, це запечене м’ясо, гарнір до нього, салат, кілька закусок. У багатьох родинах все ж дотримуються традиційного новорічного застілля – готують страви з овочів та запікають рибу (карпа, бо саме ця риба, за повір’ями, приносить у дім достаток та удачу). П’ють тільки легке вино із легкими десертами, – каже Яніна. – Загалом, святкова вечеря мало чим відрізняється від звичайної. Одразу після зустрічі Нового року, всі йдуть гуляти. Тож на вулицях вже у перші хвилини року досить велелюдно.
Часто цілими вулицями влаштовують сімейні новорічні карнавали, з переодяганням, конкурсами та частуванням.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар