
Навесні вітамінів у овочах і фруктах залишається обмаль. Однак природа дарує людям інші засоби для оздоровлення і підняття загального тонусу організму. "Підзарядити батарею" допоможуть кропива та черемша, котрі є потужним джерелом вітамінів, ростуть просто під ногами, тож ними гріх не скористатися. Головне – зробити це правильно.
Черемша поліпшує травлення
– Черемша, або ведмежа цибуля, як її називають у народі, є чудовим джерелом вітамінів навесні, – розповідає заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ Олександр Волошин. – Як і часник, вона містить багато сірки, а тому має неприємний запах, що певною мірою обмежує її споживання.
Таким чином природа захистила людину, каже пан Волошин, але якщо з'їсти черемші забагато, це може викликати подразнення шлунково-кишкового тракту, загострення панкреатиту або хвороб печінки.
Лікуватися треба два тижні
Тривалість лікування і черемшею, і кропивою складає мінімум два тижні, людям старшого віку потрібно вживати рослини понад місяць.
Кропива має послаблювальну дію, а тому якщо людина схильна до проносів, то перед вживанням цієї лікувальної рослини треба з'їсти рисової каші, яйце, зварене на твердо, або ж випити чорного чаю (він, щоправда, може підвищувати тиск, тож гіпертонікам краще від такого способу відмовитися).
Ведмежа цибуля має загальнозміцнювальну дію, поліпшує обмін речовин і діяльність усіх травних залоз, у тому числі й печінки, активує сірковмісні ферменти. Достатньо з'їдати одну-дві столових ложки черемші на день, краще із олією, яйцем або кашами, що мають в'яжучу дію (рисовою, вівсяною). Можна також додавати ведмежу цибулю до м'ясних страв, бо вона сприяє поліпшенню травлення.
Однак хворим на жовчнокам'яну хворобу і хронічний панкреатит від споживання черемші краще відмовитися.
Кропива корисна і людям, і курчатам
Про цілющі властивості кропиви буковинським ґаздиням відомо давно. Вони годували молодою кропивою із яйцем маленьких курчат, аби не хворіли і швидко росли.
– Це чудовий кровоочисний засіб, гарно "чистить" також судини, нирки, суглоби, поліпшує кровообіг у судинах головного мозку, має гіпотензивну дію (тобто знижує артеріальний тиск), поліпшує діяльність усіх вивідних залоз, – розповідає пан Волошин. – Кропива – потужне джерело вітамінів, а тому цілюще впливає на роботу імунної системи та продуктивну діяльність усього організму. Навіть сприяє утворенню молока у матерів годувальниць, допомагає проти анемії.
Для лікування споживати можна молоду кропиву висотою до 15-20 сантиметрів. Її необхідно спочатку промити, дрібно посікти і ошпарити окропом, після чого трішки посолити, додати олії і дати постояти 20-30 хвилин. Це необхідно для того, аби кропива не жалила за язик. Крім того, вона стане смачнішою, коли трошки постоїть. Можна також готувати салати і супи з кропивою. Якщо варите суп, додавайте її у кінці приготування, аби обкипіла 2-3 хвилини. Так рослина майже не втратить корисних речовин.
Потрібно з'їдати 2-3 столових ложки кропиви 1-2 рази на день.
Надія КАРБУНАР
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар