
Попри проблеми з фінансами, на новорічно-різдвяні свята буковинцям довелося добряче витратитися. Особливо тим, хто відклав покупку продуктів на останні дні. Ціни на харчі до святкового столу сягали рекордних значень, втридорога продавали м’ясо, овочі, фрукти, яйця, молочні продукти та навіть городину.
- В останні дні перед Новим роком всі продукти значно подорожчали, - каже чернівчанка Людмила Буштейн. – За кілограм хорошої свинини правили щонайменше 80 гривень, це майже вдвічі більше, аніж зазвичай. Що й казати, адже навіть кілограм домашньої курятини вартував 70-80 гривень.
Продукти у Чернівцях увечері можна придбати дешевше
- Ціни були дещо вищими, аніж зазвичай, проте не набагато, - пояснює продавець на ринку Миколай Юрій. - Та і особливої торгівлі на ринку не було. Якщо порівняти з минулими роками, виторг у передноворічні дні зменшився наполовину. Люди купують дуже мало, старанно розраховують бюджет.
Думки вголос
Чи помітили, що перед святами продукти продавали за завищеними цінами?
Усі продукти до святкового столу довелося купувати в останній момент. Тож на те, що і скільки вартувало, не звертала уваги, адже харчі все одно довелося б придбати. Проте витратила значно більше, аніж планувала, впевнена, дуже дорого обійшлися овочі та м’ясні продукти.
Намагалася купити все необхідне заздалегідь. І недарма, адже у переддень Нового року ціни були значно вищими. А деякі продукти взагалі важко було знайти. Але це звична ситуація, адже до свят ціни завжди завищені.
Особисто я суттєвих змін у цінах не відчула. Та мої знайомі казали, що вони були значно вищі, ніж зазвичай. Деякі родичі, аби зекономити, закуповували продукти аж за місяць до свят.
Та якщо для ринків «святкові ціни» вважають нормою, то цьогоріч заробляти на ажіотажі не посоромилися навіть у супермаркетах. Напередодні свят у ціні підскочили овочі: за кілограм помідорів та огірків просили по 50 гривень, за пучок зеленої цибулі або петрушки (50 грамів) – 7. До 20 гривень за кіло підняли вартість мандаринів та апельсинів, банани також продавали на 20-30% дорожче, аніж зазвичай. Та окрім здирницьких цін покупців вразила чимала кількість зіпсованих продуктів.
- У міських супермаркетах відділи фруктів та овочів були більше схожими на смітники, покупцям доводилося вибирати більш-менш придатні для їжі продукти, - каже Л. Буштейн. - Гнилими апельсинами та мандаринами була встелена навіть підлога торговельного залу. За завищеною ціною продавали зіпсовані шампіньйони. Але дітися було нікуди, доводилося купувати те, що пропонували.
Продаж прострочених продуктів, у тому числі фруктів та овочів, у споживзахисті називають дуже грубим порушенням. Проте покарати за це не завжди мають можливість, адже на скаргу споживачів мають право відреагувати (тобто перевірити підприємця) лише після попередження. Відтак єдине, що залишається покупцям – не купувати зіпсовані продукти.
– Часто трапляється, що на прилавки викладають вже зіпсовані фрукти і продають їх, скажімо, по акції, - каже заступник начальника Держінспекції з питань захисту прав споживачів у Чернівецькій області Надія Кутиніна. – Це грубе порушення всіх норм та правил торгівлі, про яке потрібно вказати у книзі скарг та пропозицій, повідомити адміністратора або звернутися до нашої інспекції. Купувати такі фрукти ні в якому разі не можна, адже так ми лише стимулюємо торгівлю неякісним товаром.
Щодо цін, то вже напередодні Різдва вони знизилися, а 8 січня стабілізувалися та стали близькими до звичних.
Ірина ВОРНІЧЕСА-БАРАШКІНА
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар