
Член клубу "Сварга" Світлана Красовська розповідає, що для наших предків процес написання писанок був сакральним і займатися цим могли лише жінки.
- У часи матріархату яйця розписувати мали право лише жриці, - каже С. Красовська. - Вони передавали свої сакральні знання й зображали відповідні символи на яйцях, пишучи писанки. Процес виготовлення писанок був таємницею, передавався лише від матері до доньки, а коли хтось заходив до приміщення, де жінка писала писанку, то роботу одразу переривали і писанки ховали.
Звичай розмальовувати яйця досі існує у багатьох країнах світу, оскільки яйце вважається символом життя. На Буковині напередодні Великодня, окрім писанок, виготовляють крашанки, галунки, шкрябанки, крапанки, мальованки.
Майстриня із Заставнівщини вчила чернівчан розписувати писанки
"На Буковині існує повір’я, що розмальовані взірці на писанках, означають стежки, якими провадили Христа на муки" - йдеться у всеукраїнському народознавчому часописі "Берегиня" (№1, 2008).
- На справжній писанці повинен бути зображений символ, який відображає рух, - додає майстриня. - Для буковинських писанок характерне зображання восьмигранної зірки, різні завиванці. На мальованках зображали будь-які малюнки, галунки - це зафарбоване в один колір яйце.
Віталія КОЗМЕНКО
Поради від писанкарки С. Красовської
1. Щоб кольори на писанці були яскравішими, краще брати білі яйця.
2. Наводячи олівцем лінії на яйці, не варто відривати руку, а підкочувати яйце. Якщо лінія не вдалася, не стирайте гумкою, бо потім те місце добре не зафарбується. Непотрібні лінії можна стерти серветкою, змоченою в оцті.
3. Фарби краще розводити у теплій перекип'яченій воді. Також варто додати до неї 2 столові ложки оцту з розрахунком на 250 мл води.
4. Починати фарбувати писанку варто з найсвітліших кольорів.
5. Після кожного фарбування писанку треба підсушувати, а відтак можна починати наводити нові лінії.
6. Коли писанка готова, її можна поставити у духовку, щоб з неї стопився віск.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар