
9 лютого світ відзначає День стоматолога. Поради про те, як правильно піклуватися про ротову порожнину, зуби та ясна, із нагоди цього дня для чернівчан підготувала завідувач кафедри хірургічної та дитячої стоматології БДМУ Наталія Кузняк.
Найпершими ворогами наших зубів є:
– наліт, в якому мешкають мікроорганізми (1 мг зубного нальоту містить 5-8 млн. мікроорганізмів, а при відсутності догляду за зубами – до 800 млн. бактеріальних клітин). У процесі своєї життєдіяльності вони виділяють молочну кислоту, яка руйнує зуби;
– цукор – не лише продукт харчування, а й продукт життєдіяльності мікроорганізмів, який діє, ніби клей, міцно приклеюючи зубний наліт до зубів;
– часте й старанне чищення зубів;
– нестача фтору: чим його менше, тим більше зруйнованих зубів.
Щоб зберегти зуби довгий час здоровими та міцними:
1. Не варто чергування між собою дуже холодну та дуже гарячу їжу та напої (це, до речі, шкідливо і для шлунку);
2. Солодкі страви ліпше їсти після вживання їжі, а не до;
3. Не менше 2 разів на рік слід відвідувати стоматолога;
4. Регулярне застосування зубних паст на лікувальних травах значно знижує кровоточивість ясен, сприяє загоєнню ранок;
5. Для ретельнішого догляду за зубами знадобляться зубочистки та спеціальна зубна шовкова нитка – флос;
6. Дотримуватися «дієти» для зубів. У раціоні повинні бути продукти, що містять кальцій (молочні продукти) – захищає зуби від перепадів температури та ушкоджень, а за його нестачі зуби кришаться, сточуються. Фосфор (риба) – відповідає за міцність емалі й регулює правильний розподіл кальцію в організмі. Фтор (буряк, мед, гарбуз, морські продукти) – без нього емаль не може протистояти кислоті, яка є в слині, і карієсу. Залізо (печінка, яловичина, гречка, абрикоси) – за його нестачі порушується кровообіг у яснах і може розвинутися пародонтоз. Вітамін D (риб’ячий жир, оселедці, молоко, яйця, печінка) – допомагає організму засвоювати фосфор і кальцій, а при його нестачі на зубах можуть утворюватися камені. Вітамін В6 (печінка, пророщені зерна пшениці, волоські горіхи, банани, яловичина, гречані і пшеничні крупи) – відповідає за здоров’я зубів та ясен. Вітамін С (солодкий перець, цитрусові, чорна смородина, цибуля, часник, буряк, зелений горошок, капуста, картопля, помідори, яблука) – нестача його може спричинити цингу.
Нейтралізувати неприємний запах із рота після вживання цибулі чи часнику можна випивши 2-3 ковтки молока, з’ївши яблуко, розжувавши дрібку чаю, лавровий листочок, петрушку, лимон із сіллю
Які ще корисні результати можна отримати завдяки чищенню зубів?
– Більше 70% людей, які дотримуються гігієни ротової порожнини, помічають після процедури чищення зубів не тільки відчуття свіжості в роті, але і відчуття комфорту, тому що під час гігієнічної процедури та масажу ясень ми активізуємо біологічно активні точки, які знаходяться на альвеолярних відростках щелеп, та пов’язані практично зі всіма органами, тканинами та системами організму. Як наслідок, через енергійне чищення зубів та масаж ясень ми активізуємо всі системи організму.
– Регулярний та ретельний догляд за зубами підвищує місцевий імунітет в ротовій порожнині і, як результат, захисні властивості організму. Клінічними дослідженнями доведено, що у разі гарного гігієнічного догляду за ротовою порожниною, діти набагато рідше страждають від сезонних інфекцій, а застудні захворювання протікають в значно легших формах.
– Важливо стежити за порожниною рота, тому що навіть карієс може слугувати поштовхом для появи вугрової висипки.
– Правильний догляд за ротовою порожниною запобігає онкології, зокрема, епідермоїдного раку, особливо в роті і горлі.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар