
Полуниці та лісові суниці, сезон яких саме у розпалі, – подібні за смаком, формою і біологічним вмістом. Щоправда, оздоровча цінність вища все ж у суниць.
Їх ягоди містять до 80% води, багато вітамінів С, В6, фолієвої кислоти, каротину, цукрів, менше – органічних кислот (лимонну, яблучну, саліцилову, хінну), антоціани, мінеральні речовини (солі заліза, калію, марганцю, міді), кверцетин, пектинові і дубильні речовини, сліди алкалоїдів і ефірних олій.
На ринках Чернівців - закарпатська полуниця та іспанські абрикоси
– Полуниці, а особливо суниці, – цінна дієтична страва для всіх людей, зокрема для тих, котрі мають проблеми з серцево-судинною системою, нирками, печінкою, пародонтозом, кишечником, капіляропатіями, виснажені, – розповідає заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ Олександр Волошин. – Їх вживання сприяє нормалізації обміну речовин, виведенню з організму холестерину і токсинів. Ці ягоди володіють антитиреоїдною дією, підвищують апетит. Полуниці і суниці мають гарну радіопротекторну (підвищують стійкість організму до дії іонізуючого опромінення), антисклеротичну, гіпотонічну (знижують артеріальний тиск) дії.
Сік і кашу з полуниць використовують у косметології для масок на обличчя, шкіру шиї, як пом’якшуючий, освіжаючий та освітлюючий засіб.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар