• УКР
  • РУС
  • vidido.ua
  • pogliad.ua
  • Транспорт
  • Нерухомість
  • Каталог фірм
Pogliad.ua – Четвер, 26 Квітня 2018
  • Новини 
    • Чернівці
    • Буковина
    • Україна
    • Світ
    • Політика
    • Гроші
    • Інтерв'ю
    • Кримінал
    • Здоров'я
    • Освіта
    • Культура
    • Спорт
    • Архів
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Афіша
  • Знижки 
    • Авто
    • Побут
    • Будівництво
    • Гардероб
    • Продукти
    • Послуги
    • Різне
  • Конкурси 
    • Вікторини
  • Life 
    • Авто
    • Леді
    • Кухня
    • Історія
    • Наука
    • Відпочинок
    • Поради
    • Цікаве
  • Прес-релізи
X
Пошук по сайту
Додати
X
Додати оголошення / новину
Новину на pogliad.ua
Оголошення на vidido.ua
Оголошення в газету Від і дО
Розміщення інформації на ресурсах Від і дО
X

Нове фото


Форма заявки

X
Розміщення оголошення за допомогою форми - це зручний спосіб, який економить Ваш час. Після заповнення заявки з Вами зв'яжеться оператор "Від і дО" з 9-00 до 18-00.
Увага! Останній термін подачі оголошення через сайт - вівторок, 18 год.



Дякуємо за ваш відгук!

Про недотримання санітарії в їдальнях дізнаєшся… в лікарні

Чернівці
22.10.2010 | 07:36
0
1679
Коментувати
Поділитись
Facebook Google+ Twitter Viber Telegram Whatsapp
Роздрукувати
Про недотримання санітарії в їдальнях дізнаєшся… в лікарні
A A A
Заклади масового харчування: Що варто про них знати

Найкраще харчуватись вдома. Все надійно, перевірено, за приготування відповідаєш сам. Та не завжди вистачає часу і сил на куховарення, на маленьких обідніх перервах набагато легше збігати до найближчої їдальні. А там на голодний шлунок не дуже звертаєш увагу, чи правильно одягнений персонал закладу, чи вони у спеціальних головних уборах із прибраним волоссям, чи не торкаються їжі руками без рукавичок і чи взагалі свіжі самі продукти.

Студенти одного з навчальних закладів, що готує кухарів, щороку проходять практику в місцевих закладах масового харчування: як в чернівецьких елітних ресторанах, так і у звичайних забігайлівках. Вони неодноразово бачили інший бік харчової індустрії і після цього деякі з них стали палкими прихильниками домашньої їжі.

«Важко відвідувати чернівецькі кафе та їдальні, коли щодня вчиш, які вони мають бути в ідеалі. Ти відразу бачиш всі недоліки і апетит пропадає», - ділиться студентка-кухар Олена. Вона відбувала практику в чи не найпопулярнішому серед студентства закладі швидкого та псевдодомашнього закладу харчування, що в самому центрі Чернівців. Незважаючи на дуже маленьке приміщення та вічні нескінченні черги, поласувати фірмовим «тостом» чи гарячими пиріжками завжди є чимало охочих. Незмінним плюсом закладу є те, що меню тут велике, крім фаст-фуду, можна знайти і щось на зразок домашніх страв. За словами практикантки, продукти, з яких готують страви, зазвичай свіжі, щоправда, деколи вчорашні салати змішують із сьогоднішніми, замасковуючи непривабливість інгредієнтів майонезом. Основним недоліком є дуже маленьке приміщення кухні, що у підвалі. Олена стверджує, що там навіть розвернутися немає місця, кухарям не вистачає повітря, а існуюча вентиляція залишає бажати кращого.  Немає місця і для харчів, тому славнозвісні пиріжки з пічки кладуть на підлогу, а там вже персонал, як може, переступає через них. Без особливого фанатизму до підтримання гігієни ставляться самі продавці в цьому закладі: можуть і руки не часто мити, і рукавички не одягнути.

Довідка від СЕС

За словами завідуючої відділенням харчової гігієни міської санітарно-епідемічної станції Ольги Москалюк, за останні дев'ять місяців їхня організація обстежила 650 об'єктів громадського харчування у Чернівцях. Внаслідок виявлення порушень закрито 35 закладів, оштрафовано 101 об'єкт на суму майже 8,5 тисячі гривень. За невчасне проходження медичного огляду звільнено з роботи 88 працівників. Найпоширенішими порушеннями є недобросовісне прибирання приміщень, випуск та реалізація неякісної продукції, відсутність санітарного одягу та маркування інвентарю. Покарано такі заклади, як кафе «Чікін-хаус», «Леся», «Жасмин», бари «Одіссей», «Діамант», «Шоколадний», ресторан «Райдуга» та ін.  Заклади громадського харчування обстежують двічі на рік, за вийнятком, коли на заклад надходять скарги. До 2008 року перевірки відбувались частіше. А за радянських часів існувала дирекція, що скеровувала роботу одночасно декількох закладів громадського харчування, контролювала санітарно-гігієнічний стан. Хоча сьогодні таких органів немає, а закладів харчування значно побільшало і їх важче перевіряти, та загалом якість їжі стала кращою.

Також Олена практикувалась в елітному ресторані, що поряд з попереднім закладом. Тут, безсумнівно, все чисто і акуратно. Продукти свіжі, а за роботою кухарів постійно слідкують. Єдине, що «філонять» з приготуванням «першого». Бульйон, суп або борщ зберігати та подавати потрібно не довше двох днів, після закінчення цього строку ці рідкі страви - шкідливі. В елітному ж ресторані центру міста «перше» подають протягом цілого тижня. Крім того, варто пам’ятати, що надокучливим клієнтам офіціанти можуть нашкодити, деколи навіть плюнути в замовлену страву.

Як розповідає ще один студент Олег, він проходив практику в їдальні швидкого харчування поблизу Соборної площі. Цей заклад відзначився наявністю постійних клієнтів – тарганів, позбуватися яких ніхто не поспішав. Та з повною антисанітарією юний кухар зіткнувся в ресторані одного з чернівецьких готельних комплексів, що є популярним ще з радянських часів. Крім тарганів, тут розгулюють гризуни, приміщення в жахливому стані, за санітарним станом ніхто не слідкує. Під час приготування страв вже традиційно використовуються несвіжі продукти.

Схожу історію оповідає Катерина, яка практикувалась у відомому буковинському ресторані, що є на одній з центральних вулиць міста. Щоправда, ніяких тварин там немає, загалом чисто, єдине що несвіжі продукти термічно обробляють і "перетворюють" на страви. Наприклад, із зіпсованої риби роблять котлети. Суттєвим порушенням є те, що влаштуватись на роботу в цей ресторан можна і без медичної довідки, хоча котирується він досить високо.

У популярному серед пивоманів закладі перебував Олександр. Там персонал завжди використовує свіжі продукти, та рослинну олію під час смаження змінює лише раз на тиждень, хоча треба щодня. Це вкрай негативно впливає на організм, адже вже на другий день використання цей продукт починає виділяти шкідливі речовини.

Але, студенти-практиканти досить часто бачили порушення, що не впливають на здоров'я, та клієнтам все одно шкодять. У деяких чернівецьких закладах масового харчування працівники самостійно завищують ціни, обдурюючи відвідувачів та підробляючи на їхній довірі. В одному з ресторанів працівник гардероба дозволяв собі порпатись  у кишенях клієнтів, а часом навіть привласнювати собі чужі речі. Часто їдальні та кафе закривають раніше визначеного часу. Посуд та кухонний інвентар зберігають в брудному приміщенні.

За даними міської санітарно-епідемічної станції, за останні дев'ять місяців у закладах, про які йдеться, порушень не виявлено.

Заступник завідуючого кафедри «Технології і організації ресторанного господарства» Чернівецького торгово-економічного інституту Олена Палагнюк пояснює, що в Україні до сьогодні не встановлено санітарно-гігієнічні норми для закладів громадського харчування. Наразі користуються ще радянськими правилами. Крім того, раніше в кожному ресторані працював інженер-технолог, який контролював санітарний стан підприємства. Нині ж таких спеціалістів ніде немає, а власники закладів вважають їхню присутність зайвими витратами коштів. У більшості випадків вони самі далекі від кулінарної справи, а деколи навіть і кухарі не мають спеціальної освіти. В Угорщині заклади, в яких санітарна служба знайшла недоліки, відзначають прапорцем, щоб клієнт бачив куди йде. Українці ж поінформовані тільки про ціни в ресторанах, і на жаль, саме за цими критеріями обирають, де б пообідати. Також у світі давно прийнято вказувати в меню біля кожної страви кількість її калорій, адже чимало людей слідкують за станом свого організму, боряться із зайвою вагою. У Чернівцях тільки один заклад створив таке меню.

Ірина БЄЛОВА

Теги: продукти – харчування – ідальня – ресторан

Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Схожі записи

Що побачив Полторак у солдатській їдальні
Що побачив Полторак у солдатській їдальні
Червоне сухе вино допомагає при діабеті ІІ типу
Червоне сухе вино допомагає при діабеті ІІ типу
Як харчуватися у спеку: поради лікаря
Як харчуватися у спеку: поради лікаря
Вчені пояснили, чому люди так люблять солодке
Вчені пояснили, чому люди так люблять солодке
X
Орфографічна помилка в тексті:

Залишити коментар

Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
Ми на зв’язку!

Популярні новини

Математик вирахував дату початку Третьої світової війни
Математик вирахував дату початку Третьої світової війни 24.04 22:47
  9   18165
Модна весна-2018: мінімалізм, клітинка, багато фіолетового…
Модна весна-2018: мінімалізм, клітинка, багато фіолетового… 14.04 12:54
  0   10818
Ситуація у Банилові-Підгірному: отруїлися люди, загинули бджоли, кролики та риба
Ситуація у Банилові-Підгірному: отруїлися люди, загинули бджоли, кролики та риба 25.04 16:34
  0   6695
У Румунії мікроавтобус впав в річку, загинули дев'ять осіб
У Румунії мікроавтобус впав в річку, загинули дев'ять осіб 05.04 23:07
  0   6092
Водій у Чернівцях влаштував справжній Форсаж
Водій у Чернівцях влаштував справжній Форсаж 04.04 10:23
  8   5191

Прес-релізи

Бездоганна якість з перших рук
Бездоганна якість з перших рук 21 Кві 2016 о 17:23
Зробіть акцент на своїй індивідуальності
Зробіть акцент на своїй індивідуальності 21 Чер 2016 о 14:02
Дерев’яні сходи – краса та затишок у Вашій оселі
Дерев’яні сходи – краса та затишок у Вашій оселі 16 Чер 2016 о 09:18
Центр відновлення зору Анатолія Совви
Центр відновлення зору Анатолія Совви 30 Чер 2017 о 16:16
Перед жіночою красою  всі безсилі
Перед жіночою красою всі безсилі 17 Сер 2016 о 10:32

Новини партнерів

redtram.com

Loading...
*Розділ «Новини партнерів» містить матеріали, підготовлені редакцією партнерських програм «Погляд»
© 2003 – 2018
Використання матеріалів pogliad.ua дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на pogliad.ua.
Проект входить в медіагрупу

Фоторепортажі

Чернівчанам показали творчість банкіра
Чернівчанам показали творчість банкіра Сьогодні о 12:24
Ситуація у Банилові-Підгірному: отруїлися люди, загинули бджоли, кролики та риба
Ситуація у Банилові-Підгірному: отруїлися люди, загинули бджоли, кролики та риба Вчора о 16:34
У Чернівцях провели мітинг-реквієм, присвячений 32-й річниці Чорнобильської трагедії
У Чернівцях провели мітинг-реквієм, присвячений 32-й річниці Чорнобильської трагедії Вчора о 13:41

Відеорепортажі

Ситуація у Банилові-Підгірному: отруїлися люди, загинули бджоли, кролики та риба
Ситуація у Банилові-Підгірному: отруїлися люди, загинули бджоли, кролики та риба Вчора о 16:34
Ломаченко провів відкрите тренування перед боєм з Лінаресом
Ломаченко провів відкрите тренування перед боєм з Лінаресом Вчора о 13:17
У гірських селах Буковини живуть найбільш беззубі українці
У гірських селах Буковини живуть найбільш беззубі українці Вчора о 08:56

Меню

  • Чернівці
  • Буковина
  • Україна
  • Світ
  • Політика
  • Гроші
  • Кримінал
  • Здоров'я
  • Освіта
  • Культура
  • Спорт

Редакція

  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Від і дО
  • Передплата та кур'єрська служба

Контакти

(0372) 522-080

poglyad.chn@gmail.com

м. Чернівці, пр. Незалежності 96, 6 поверх

Соцмережі

Розробка сайту – Brilliant IT
  • Новини
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Інтерв’ю
  • Афіша
  • Life
  • Новини компаній
  • Карта сайту