
Де купувати продукти – звісно ж, вибір кожного. Щоправда, тут вносить корективи і те, що коли у крамниці молоко не з молока, а сир тим паче, а м’ясо вже давно не першої свіжості, покупці змушені шукати інші варіанти, аби не викидати гроші на вітер. Таким собі острівцем натуральної продукції поки що залишаються у нас хіба що ринки. Проте і тут не все так просто. Хімії тут майже немає, а ось різні паразити бути можуть. Тому перевіряти безпеку продуктів тут повинні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.
Майже 350 порушень за рік
Думки вголос
Чи довіряєте продукції на ринку?
На ринку завжди купую свіжі овочі. Вони там значно дешевші, ніж у торгових центрах. До того ж досить часто можна побачити фермерів зі своїм товаром. Також на ринку купую іноді одяг, хоча не часто. Ось що вже точно не буду брати – це м`ясо. Адже невідомо, якої воно якості.
Завжди все купую на ринку. Думаю, різниця в якості між товаром на ринку і товаром у магазині невелика. А на базарі все-таки дешевше. Зараз у торговельні центри навіть не заходжу – там ціни космічні. А якість, м`яко кажучи, не найкраща.
Намагаюся купувати і продукти, і одяг на ринках якнайрідше. По-перше, невідомо, якої вони якості, бо не думаю, що їх хтось перевіряє, по-друге, в магазинах часто бувають акції та знижки, тому можна зекономити. Взагалі тепер часто купую імпортну продукцію. Вона, порівняно з деякими нашими товарами, навіть дешевша.
Купую там, де доведеться. Але спеціально кудись їхати, аби купити кілька кілограмів картоплі чи цибулі не буду. Як на мене, продукція однакова всюди. Звісно, якщо продають молочні продукти чи м`ясо під сонцем – я брати їх не буду.
Не довіряю продукції на ринку. Вдома маленька дитина, тому вимушена купувати лише якісні товари. Часто заходжу в магазини з імпортною продукцією, вона, як на мене, якісніша. І дитині більше подобається.
Опитувала і фотографувала Яна МАРІЯНЧУК
- Всього на території Чернівецької області функціонують - 32 агропродовольчі ринки. Продукцію тваринного та рослинного походження можна реалізувати тут лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи державними лабораторіями. Їх у нас є 21. Всі лабораторії атестовані в єдиній системі вимірювань, забезпечені висококваліфікованими спеціалістами, приладами, обладнанням, реактивами та методиками для проведення всіх необхідних досліджень, - розповідає голова комісії з реорганізації Головного управління ветеринарної медицини у Чернівецькій області Борис Тодорюк. - Завідуючими лабораторій на ринках, які одночасно є державними інспекторами ветеринарної медицини, постійно здійснюється державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд. У випадку встановлення порушень під час реалізації неякісної, неперевіреної продукції чи продукції сумнівного походження, складають справи про адміністративні правопорушення. 2015 року державними інспекторами ветеринарної медицини - завідуючими ДЛВСЕ було складено 337 справ про порушення на загальну суму 17187 гривень.
Сказ пожвавив пильність покупців
Тема сказу, яка нещодавно набула розголосу через виявлення його випадків, більше насторожила покупців. Багато хто й справді замислився над питанням, чи справді безпечним є те, що ми їмо.
- Сказ - дуже небезпечне, вірусне захворювання всіх теплокровних тварин, птахів та людини, яке майже завжди веде до загибелі. Характеризується ураженням центральної нервової системи, проявляється нервовими збудженнями та паралічами. Наявність природних вогнищ зі збудником інфекції сприяє поширенню сказу серед тварин. Джерелом збудника є хворі тварини, - каже фахівець. - Вірус сказу досить стійкий у зовнішньому середовищі, виділяється зі слиною й передається від хворої тварини найчастіше через укус. Зараження може також відбуватися через слизові оболонки, кон'юнктиву ока. Вірус поширюється по нервових волокнах до головного і спинного мозку, де інтенсивно розмножується і викликає запалення.
Наразі зареєстровано сказ собак у м. Чернівці - 11 січня, с. Шилівці Хотинського району - 16 лютого, с. Недобоївці Хотинського району - 17 лютого, м. Новоселиця - 1 березня та 4 березня 2016 року. При епізоотичному розслідуванні комісій у вогнищах сказу підтверджено зараження домашніх тварин сказом червоною лисицею.
Неперевірена продукція тваринного походження до реалізації не допускається, оскільки несе велику загрозу щодо перенесення небезпечних інфекційних захворювань, а саме антропозоонозів - спільних для людей і тварин, таких як сибірка, туберкульоз, трихінельоз, сальмонельоз, тощо, а також може спричинити виникнення гострих харчових отруєнь.
Як та на що перевіряють м'ясо
Вид м’яса |
Як перевіряють |
Яким має бути |
Свинина |
1.Органолептичні показники, що включають зовнішній вигляд, запах, наявність крововиливів, консистенції, колір тощо 2. Бактеріоскопія, що включає дослідження на сибірку 3. Фіноз та інші паразитологічні дослідження на наявність ехінококозу та інших паразитологічних хвороб 4. Проба варіння, що дає можливість визначити кнура, свіжість м’яса, та наявність сторонніх невластивих запахів 5. Трихінелоскопія, що визначає небезпечне паразитарне захворювання спільне для людей і тварин трихінельоз 6. рН, визначення кислотності 7. Реакція на пероксидази 8. Реакція з CuSO4 - допомагає визначити стан свіжості м’яса, та стан тварини перед забоєм 9. Формольна проба - дозволяє визначити, від якої тварини отримано м’яса хворої чи в стані агонії 10. Радіологічні показники |
М'ясо молодих свиней блідо-рожевого або рожево-сірого кольору, середнього віку - блідо-червоного кольору, ніжної та пружної консистенції, на розрізі дрібнозернисте, з помітним прошарком жиру.
|
Яловичина, баранина |
1. Органолептичні показники, що включають зовнішній вигляд, запах, наявність крововиливів, консистенції, колір тощо 2. Бактеріоскопія, що включає дослідження на сибірку 3. Фіноз та інші паразитологічні дослідження на наявність фасціольозу та інших паразитологічних хвороб 4. Проба варіння, що дає можливість визначити свіжість м’яса, та наявність сторонніх невластивих запахів 5. рН, визначення кислотності; 6. Реакція на пероксидазу 7. Реакція з CuSO4 - допомагає визначити стан свіжості м’яса та стан тварини перед забоєм 8. Формольна проба 9. Радіологічні показники
|
Яловичина має інтенсивно червоний колір, що змінюється від світлих до темних відтінків залежно від віку забитої тварини. Жирна яловичина має добре виражену мармуровість і незначну кількість сполучнотканинних прошарків.
|
Птиця |
1. Органолептичні показники, що включають зовнішній вигляд, запах, наявність крововиливів, консистенції, колір тощо 2. Бактеріоскопія, що включає дослідження на сальмонельоз 3. Кислотне число, що дає можливість визначити свіжість м’яса 4. Проба варіння, що дає можливість визначити свіжість м’яса, та наявність сторонніх невластивих запахів 5. рН, визначення кислотності 6. Реакція на пероксидазу - що дозволяє встановити наявність ферменту пероксидази в екстракті з м’язової тканини 7. Аміак та солі амонію - визначає стан свіжості м’яса 8. Леткі жирні кислоти 9. Радіологічні показники
|
У свіжого м'яса птиці м'язи злегка вологі, не залишають вологої плями на фільтрувальному папері, блідо-рожевого кольору у курей та індиків, червоного - у качок і гусей. У м'яса сумнівної свіжості м'язи вологі, залишають вологу пляму на фільтрувальному папері, злегка липкі, більш темного кольору. У несвіжого м'яса м'язи вологі, залишають вологу пляму на фільтрувальному папері, липкі, більш темного кольору.
|
Уляна ДЕЛІКАТНА
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар