
Улітку через велику спеку багато хто відмовляється від вживання вареної їжі. Люди намагаються їсти свіжі овочі та фрукти, салати, їжу без термічної обробки. Харчуючись у такий спосіб, дехто не задумується над тим, що це не лише корисно для здоров'я а й природно для нашого організму.
Нині у світі дуже популярним є вживання їжі рослинного походження без термічної обробки. Це щось схоже на вегетаріанство, але більші вимоги до харчування. Зокрема таке харчування передбачає вживання продуктів лише рослинного походження без термічної обробки.
Люди, які перейшли на таке харчування, вважають, що це альтернативний спосіб здорового існування. Це нова мода. Побутує думка, що у світі нова ера, ера іншого ставлення до природи та до самого себе.
Українцям не вистачає грошей на якісні та корисні продукти
Дехто вживає їжу без термічної обробки, як радикальний метод, аби швидко схуднути й очистити організм від шлаків. Багато хто вважає, що таке харчування – це панацея від усіх хвороб, зокрема й від ожиріння.
В Інтернеті є дуже багато літератури про вживання їжі рослинного походження без термічної обробки, форуми, де люди, які так харчуються (називають себе сироїдцями), об'єднуються в групи, діляться рецептами, певним досвідом.
Перевірено на собі
Під впливом книжки Поля Брега "Диво від голодування" вирішив спробувати на собі голодування. Один день без їжі за при правильного використання води додало мені багато сил та енергії. Оскільки мені на той час було 18 років, був і без цього дуже активний, експеримент сподобався, але випробував його лише один раз.
У 27 років вперше постив. Захотілося духовного очищення. Цей піст показав мені напрямок духовного пошуку.
2010 року вирішив витримати піст на рослинній їжі без термічної обробки. Так розпочався мій експеримент із нетрадиційним харчуванням. Ця гра була досить цікава.
Хочу зазначити, що різкий перехід на необроблені термічно продукти провокують діарею та різку втрату ваги. Втратив за короткий термін часу 16 кілограмів (важив 76). Відтак упродовж семи місяців вага нормалізувалася. Повернувся фактично до попередньої ваги (70 кг).
Сподобалося те, що неварені страви не викликають подальших процесів відкладання шлаків, які утворюють в процесі перетравлення їжі. Адже сирі продукти перетравлюються в організмі без залишку.
Щодо шлунково-кишкового тракту, то в животі завжди відчуття легкості, немає застою в кишківнику. Тіло покидають токсини, продукти розпаду, шлаки і паразити.
Спершу перехід на таке харчування був важким. Однак відчувалась якась ейфорія від того, що організм не насичується.
Дуже важливо, харчуючись їжею рослинного походження без термічної обробки, багато рухатись (я тоді працював на будівництві) та перебувати на свіжому повітрі.
Вживаючи сирі продукти хочеться рухатись, працювати, з'являється шалена активність. Повністю оновлюється шкіра, вона стає яскравішою.
Після 6-8 місяців такого харчування цілком змінюється мікрофлора кишечнику. Шлунок завжди перебуває у стані спокою, їжа ніколи не затримується. Нема відчуття голоду, навіть якщо не поїш за графіком,
змінюється абсолютно ставлення до себе та світу. Психіка не піддається депресивним думкам. Не тільки біологічні паразити покидають тіло, а й ті, які паразитують в аурі, в енергетичній сфері. Змінюється фізіологічний кругозір, розширюється поле сприйняття.
За два роки від часу, коли перейшов на таке харчування, хворів лише один раз на ГРВЗ. Мені вистачило одного дня, аби вилікуватись без жарознижувальних на чаях.
Харчуючись у такий спосіб у сироїдців виникає бажання мати власний будинок з садом та земельною ділянкою, аби все вирощувати власноруч.
Дієтологи вживанню їжі без термічної обробки ще не дали однозначної оцінки. Та попри це, експерти радять включати в раціон більше свіжих овочів та фруктів. Вони допоможуть «пожвавити» будь-яку дієту.
До нетрадиційного харчування люди ставляться обережно. Адже лікарі кажуть, що цілком відмовитись від термічно обробленої їжі не варто.
– У раціоні кожної людини мають бути щоденні супи, – каже лікар-гастроентеролог КМУ «Міська поліклініка №3» Тетяна Калиняк. – Звичайно, вживання свіжих овочів та фруктів – корисно, бо нема навантаження на підшлункову залозу. Та повністю відмовлятись від вареної їжі не варто, бо продукти рослинного походження не містять в достатній кількості мікроелементи, які є, скажімо, в м'ясі.
Ті, хто не вживає м'ясо, можуть замінити його бобовими. У такому разі бобові обов’язково мають бути в раціоні двічі на тиждень.
На літній період через спеку у людей немає великого апетиту до калорійного харчування. Організм потребує більше мікроелементів взимку та навесні. Коли запаси в організмі корисних мікроелементів закінчуються, це призводить до поганих наслідків.
За словами Т. Калиняк, зміна харчування може спричинити гастрити, гастроентерити, загальну слабкість, швидку втомлюваність тощо. Вегетаріанці скаржаться на слабкість, підвищення біохімічних показників від недостатності заліза в організмі, виснаження організму.
Перехід із традиційного харчування у підлітковому віці на вегетаріанство, або вживання термічно не обробленої їжі призводить до порушення фізичного, статевого розвитку. Розвивається загальна слабкість, посилюється хронічна втома.
Якщо людина вирішила перейти на вегетаріанство, треба правильно скласти меню, щоб в раціоні були всі необхідні продукти. Враховувати калорійність.
Коментар фахівця
У кожної людини різні можливості шлунково-кишкового тракту, своя генетична спадковість. Тому харчуватися треба, взявши до уваги звички і особливості організму та пристосувавши раціон до індивідуальних можливостей.
Вегетаріанство, а тим більше вживання рослинної їжі термічно не обробленої, не можна вважати раціональним харчуванням для дітей, підлітків, вагітних жінок та жінок, які годують немовлят молоком, та спортсменів. Людям з імунодефіцитом обов'язково потрібен повноцінний білок як стимулятор. Не можна виключати з раціону продукти тваринного походження, якщо є запальні захворювання, анемія.
Теплова обробка продуктів не тільки поліпшує смакові властивості їжі, а й сприяє їхній ферментативній обробці і кращому засвоєнню.
Тривале застосування вегетаріанства веде до різкого дефіциту в організмі заліза, цинку, кальцію, вітамінів А, В2, В12, Д, незамінних амінокислот, бо вони відсутні у рослинній їжі, або є у недостатній кількості.
У вегетаріанців і тих, що їдять продукти сирими, навіть у здорових людей може розвинутися дисбіоз (порушення балансу мікрофлори кишечнику), гіповітаміноз та білкова недостатність.
Як короткий курс сиру їжу можна вживати при деяких захворюваннях (наприклад, подагрі). Таке харчування зменшує ризик деяких видів раку кишечника, поліпшує відтік жовчі та роботу печінки, попереджує утворення уратних каменів у нирках. Тому рослинна їжа повинна бути щодня в раціоні до 75% разом із вареною.
Потрібно дослухатись до свого організму, якого харчування він потребує, не переїдати, регулярно харчуватися.
Краще харчуватись продуктами, які притаманні нашій місцевості, вживати відповідно до сезону. Тоді в них буде менше стимуляторів росту та підживлювачів. Приймайте їжу з почуттям вдячності в спокійному середовищі.Ольга МАКСИМЮК
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар