
Інгредієнти (розраховано на 4 порції): сир – 200 г, яйця – 4 шт., часник – 3-4 зубчики (20 г), крабові палички – 200 г, майонез – 3 ст. л. (100 г), салатні листки для подачі.
Приготування:
Зварені на твердо яйця та сир потерти на дрібній тертці. Додати часник, вичавлений через прес, і майонез. Усе добре перемішати. З приготовленої маси скачати кульки і обваляти їх у попередньо натертих на дрібній тертці крабових паличках.
2. Воловани з червоною ікрою
Інгредієнти: листкове тісто без дріжджів – 500 г (продають готове у супермаркетах), червона ікра – 140 г, вершкове масло – 2 ст. л., яєчний білок, декілька листків петрушки для прикраси.
Спосіб приготування:
Тісто присипати борошном і злегка розкачати в одному напрямку. Виїмкою діаметром приблизно чотири сантиметри вирізати з тіста 50 кружечків. Виїмкою меншого діаметру вирізати з половини кружечків кільця. Покласти великі кружечки на деко і змастити трохи збитим білком. Зверху покласти кільця і теж змастити білком.
Поставити у розігріту до 200 градусів духовку і пекти близько 15 хвилин, доки воловани не піднімуться і не зарум’яняться.
Вийняти і остудити. Покласти всередину кожного волована невеликий шматок розм’якшеного вершкового масла. Зверху покласти червону ікру. Прикрасити зеленню і відразу подавати.
3. Салат «Олів’є»

Інгредієнти: ковбаса – 300 г, яйця – 4 шт., картопля – 3 шт., морква – 2 шт., мариновані огірки – 4 шт., цибуля, банка горошку, майонез, зелень, дрібка солі та чорного меленого перцю.
Спосіб приготування:
Зварити яйця, картоплю і моркву. Нарізати ковбасу і мариновані огірки на маленькі кубики. Подрібнити зелень та цибулю. Зварені яйця, моркву і картоплю почистити і також нарізати на невеликі кубики. Усі нарізані інгредієнти висипати у велику миску, додати горошок і майонез. Усе добре перемішати. За смаком додати солі і перцю.
4. Салат «Шуба»
Інгредієнти: буряк, картопля – 3 шт., морква – 2 шт., цибуля, упаковка оселедця, майонез, дрібка солі та чорного меленого перцю.
Спосіб приготування:
Зварити моркву, картоплю і буряк. Почистити і окремо їх натерти на крупну тертку. Цибулю дрібно нарізати. Оселедець також нарізати на маленькі шматочки.
Тепер шарами викласти салат «Шуба». Перший шар – картопля, яку треба трохи посолити і поперчити, змастити майонезом. Другий – оселедець. Третій – цибуля, яку також треба поперчити. Четвертий – морква зверху змащена майонезом. П’ятий – буряк, який також необхідно рівномірно змастити майонезом.
Майже готову «Шубу» потрібно поставити у холодильник на дві години, щоб салат добре просочився.
5. Шопський салат
Інгредієнти: помідори – 4 шт., огірки – 3 шт., солодкий перець, середня цибулина салатна, бринза, або «Фета» 200 г, гілочки петрушки – 4-5 шт., олія – 3 ст. л., дрібка солі та чорного меленого перцю.
Спосіб приготування:
Огірки нарізати середніми кубиками. Так само нарізати помідори та солодкий перець. Цибулю нарізати кружечками, а потім на четверо. Подрібнити петрушку. Сир потерти на крупну тертку.
У салатнику перемішати помідори, огірки, солодкий перець, цибулю та олію. Посолити і поперчити до смаку. На бажання можна додати трохи лимонного соку або білого винного оцту. Усе перемішати. Покласти салат в порційні салатники, посипати сиром, прикрасити зеленню.
6. Шампіньйони, фаршировані авокадо з креветками
Спосіб приготування:
Відрізати ніжки у шампіньйонів.
Очистити креветки від панциря і чорної вени, варити у киплячій воді впродовж 2-3 хвилин. Потім злити воду і промити креветки холодною водою.
Авокадо почистити від шкірки і кістки. Скласти м’якуш у миску і полити лимонним соком, щоб він не потемнів. Розм’якшити авокадо виделкою, додати помідори, йогурт, соєвий соус, сіль і перець.
Нафарширувати шампіньйони цим фаршем, зверху покласти декілька гілочок рукколи і креветку, додати кружальце червоного перцю.
7. Святкова свинина
Інгредієнти: кілограм філе свинини (або індички), 2 ст. л. брусничного джему (чи вишневого), 2 ст. л. меду, 2 ст. л. лимонного соку, бутончики гвоздики, сіль.
Спосіб приготування:
Змішати джем, мед і лимонний сік. У свинині зробити розрізи по діагоналі на 3-4 мм. Викласти м’ясо у форму для запікання, посолити, змастити соусом. В ромбики вставити по бутончику гвоздики. Поставити у духовку і запікати за температури 180 градусів упродовж 45-55 хвилин. Із зазначених інгредієнтів виходить 5-7 порцій.
8. Солодкі роли з рисових млинців

Інгредієнти
Для млинців: рисове борошно – 200 г, картопляний крохмаль – 20 г, цукор – 40 г, молоко – 50 мл, два яйця, вершкове масло – 30 г, олія для смаження, дрібка солі.
Для начинки: сир із більшим відсотком жирності – 200 г, сметана – 3 ст. л., згущене молоко – 3 ст. л., два банани.
Для соусу: цукор – 2 ст. л., какао-порошок – 2 ст. л., сметана – 2 ст. л., вершкове масло – 30 г.
Спосіб приготування:
У великій мисці змішати борошно, крохмаль, цукор і дрібку солі. Влити молоко і перемішати. Додати яйця, розтоплене вершкове масло і все збити віничком. Обсмажувати з двох боків, як звичайні млинці.
Для начинки – змішати сир, сметану, згущене молоко. Намастити сумішшю млинець і на його край викласти скибки бананів. Потім загорнути млинець в тугий рол і нарізати на шматки.
Для соусу – в ковшику змішати усі інгредієнти, прогріти, доки соус не стане рідким. Полити ним млинці і подавати.
9. Запечені яблука

Інгредієнти: 500 г яблук, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. волоських горіхів, 2 ст. л. родзинок, 1 ч. л. меленої кориці.
Спосіб приготування:
Волоські горіхи подрібнити. Родзинки помити та обсушити. Змішати горіхи з родзинками, цукром та корицею. Яблука помити та зрізати вершечок. Обережно вирізати серцевину гострим ножем. Наповнити їх цією начинкою та поставити на деко або форму. Влити у неї приблизно 1/3 склянки води. Помістити у розігріту до 180 градусів духовку та запікати до готовності приблизно 20-40 хвилин залежно від сорту яблук.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар