
Ціни на продукти харчування в Україні ростуть, немов на дріжджах. Після нещодавньої хвилі здорожчання товарів, ціни знову поповзли вгору. Тепер – на цукор, деяку групу молочної продукції, овочі тощо.
Власне, подорожчання, яким до кінця року лякали українців, довго чекати не довелося. Уже з початку жовтня майже у півтора раза зросла ціна на цукор. Якщо ще місяць тому він вартував максимум 11-12 гривень за кілограм, то нині бачимо на ціннику 16-19 гривень.
У чернівецьких супермаркетах білим піском торгують по 15-19 гривень за кілограм. І це фактично за відносно стабільної гривні.
– Цукор, молочка, яйця, хліб і крупи – це те, що можемо ще собі дозволити, – скаржиться чернівчанка Валентина Ткачук, – Адже м’ясо вже беремо лише на свята. Та якщо і ця група товарів вже почала дорожчати, то грошей вистачить хіба що на хліб і воду.
Якщо ціну на продукцію місцевого виробництва ще якось можна стримати, зважаючи на перевиробництво, близьку доставку тощо, то цукор під цю категорію не підпадає. Адже єдиний у Чернівецькій області цукровий завод «Хрещатик», що у селі Кострижівка Заставнівського району, уже не працює кілька років.
Експерти прогнозують, якщо гривня буде стабільною щодо долара, роздрібна ціна цукру з буряків нового врожаю втримається у межах 14-16 гривень за кілограм
За словами працівниці фірми «Хрещатик», завод законсервували. А зважаючи на економічну ситуацію у країні, найближчим часом інвестори навряд чи будуть вкладати гроші в його запуск. Відповідно не планують засіювати площі цукровим буряком (а це 2,5 тис. га), які колись належали підприємству.
Тим часом, українські аграрії заявили про цьогорічний неврожай цукрових буряків в Україні. Тобто 2015 року заводи вироблять цукру найменше за всі роки незалежності. Така ситуація на цукрових заводах дала підстави для розмов про різке зростання цін. Підлила олії до вогню й асоціація «Укрцукор», яка анонсували на жовтень-листопад роздрібну ціну цукру – 16-17 гривень за кілограм.
Експерти пояснюють підвищення ціни на цукор девальвацією гривні. За словами експерта компанії «ПроАгро» Ярослава Левицького, саме економічні чинники пов’язані із зростанням мінімальних цін на цукор з буряків нового врожаю, собівартість виробництва якого, безперечно, вища, аніж попереднього сезону. Крім того, уряд також сприяє росту цін, він підвищив мінімальні ціни на цукрові буряки та цукор із буряків нового врожаю. Зокрема йдеться про підвищення на 30% і 37% - до 445 гривень та 6,45 тисячі гривень за тонну відповідно.
Зрозуміло, що виробники і гуртовики зацікавлені у високих цінах на цукор. Маніпулюючи інформацією про низьке виробництво цукру, вони спробують спричинити ажіотаж, щоби вже спродати цукор за якнайвищою ціною. Однак висока ціна обов’язково знизить обсяги споживання, бо покупці не будуть запасатися цим продуктом. У людей просто немає грошей. Відповідно і ціна буде знижуватися. Тому реалізаторам доведеться дещо поступитися націнкою і продати цукор, аніж залишитися без обігових коштів.
Ольга МАКСИМЮК
Думки вголос
Чи збільшились ваші доходи цього року, якщо так, то наскільки?
Оскільки я аспірант, то працювати фактично не виходить. Але підробляю і моя зарплата зросла десь на 3-5%. Якщо порівнювати із стрибком цін, то взагалі не відчутно. Навпаки, через знецінення гривні, рівень доходу нижчий, аніж в попередні роки.
Лише цього місяця заробітна плата зросла десь на сто гривень. А до цього не отримувала більше, ані на копійку. Та проти нинішніх цін, це взагалі мізерія. Бо навіть ціни на продукти першої необхідності зросли у рази.
Доходи не збільшились анітрохи. Працюю майстром, а люди менше стали звертатися. Хоча нині така картина: люди ремонтують техніку до останнього, бо не мають грошей на нове. Тепер у магазині за тих самих сто гривень можна купити значно менше продуктів.
Опитування Ольги МАКСИМЮК
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар