
Більшості українців не по кишені корисні та якісні продукти. Такий портрет споживачів ставить Україну в один ряд з такими соціально неблагополучними країнами як Ефіопія, Конго і Перу, інформує ТСН.
За даними Держстату України за 2011 рік, середньостатистичний українець витратив на харчування 53% своїх доходів. Для порівняння, у країнах Євросоюзу, їжа забирає не більше 20% місячного заробітку.
У останньому рейтингу якості харчових продуктів, який нещодавно склав The Economist Intelligence Unit, Україна зайняла 44 місце, випередивши Таїланд, Болгарію, Перу, Казахстан, Азербайджан, Таджикистан. Наступними в списку йшли: Ефіопія і Конго - тобто країни з дуже низьким рівнем життя.
Через спеку у Чернівецькій області подорожчають овочі
- Середньостатистичний українець в день з'їдає близько 40 грамів білка, а потрібно удвічі більше. У раціоні наших громадян не вистачає сиру, молока й риби. Більш-менш нормально йдуть справи з овочами, але це тому, що вони відносно дешеві в нашій країні, - говорить дієтолог Анна Ковальчук.
Окремої уваги заслуговує якість продуктів харчування. За даним Держспоживінспекції, в Україні близько 97% ковбасних виробів містять синтетичні речовини і різні фарбники. Те ж стосується й інших продуктів. Більшість добавок, які входять до складу продуктів в Україні, використовують і в ЄС. Правда, там закон зобов'язує виробника писати на упаковці всі хімічні елементи, які додаються у продукт, із зазначенням Е-кодів.
В Україні виробники лукавлять: наприклад, якщо у продукті міститься глутамінат натрію (Е-621), на етикетці пишуть "підсилювач смаку". Крім цього, виробники часто (за інформацією Держспоживстандарту майже в 80% випадків) покупця вводять в оману - вони замінюють інгредієнти дешевшими і далеко не завжди безпечними для здоров'я.
Так, за даними Держспоживстандарту, найбільше фальсифікату виявляють у м'ясній і молочній продукції.
У молоці, вершковому маслі, твердому сирі та сметані часто знаходять рослинні жири, яких там бути не повинно, в ковбасах і сосисках - сою, барвники і консерванти.
Змінити ситуацію має законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з безпеки харчових продуктів", який лежить у стінах Верховної Ради. Він пропонує посилити вимоги до якості і безпеки харчових продуктів, а також збільшити відповідальність виробника за порушення законодавства про безпеку харчових продуктів.
За законопроектом, виробництво і збут небезпечних для здоров'я людей харчових продуктів буде каратися накладанням штрафу на посадових осіб у розмірі 1200-1500 гривень. У разі смерті потерпілого виробнику загрожує тюремне ув’язнення. Однак прийняття даного законопроекту постійно переносять.
Основні продукти |
Що їдять українці (кг / на місяць), у розрахунку на одну людину |
Що їдять європейці (кг / на місяць), у розрахунку на одну людину |
М'ясо і м'ясопродукти |
5,1 |
4* |
Молоко та молочні продукти |
22,6 |
27 |
Яйця (шт) |
20 |
20 |
Риба і рибопродукти |
2,1 |
6 |
Цукор |
3,4 |
2 |
Рослинна олія та інші рослинні жири |
1,8 |
2 |
Картопля |
8,4 |
3 |
Овочі |
9,3 |
11 |
Фрукти, ягоди, горіхи |
3,7 |
5 |
Хліб і хлібопродукти |
9,6 |
5 |
* Споживання м'яса, без урахування м'ясопродуктів
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар