
Сало, яке здавна вважали суто українським продуктом, нині зникає з прилавків. Продавці зазначають, що попиту на національний товар дедалі менший, навіть попри те, що ціна досить лояльна.
– Кілограм сала вартує 20-25 гривень, - каже продавчиня м'яса Олена Голуб. – Підчеревина трохи дорожча: від 35 до 50 гривень. Як на мене, це зовсім невисокі ціни, зважаючи на те, що фермери поступово зменшують поголів'я худоби - свиней тримати не вигідно. Торгівля чистим салом майже збиткова, адже купують його не багато, а от, власне, м'ясо завжди в ціні, адже йому не бракує уваги від покупців.
На Буковині сало стає дефіцитом
На відміну від свіжого сала, вартість копченого б'є рекорди. За кілограм правлять від 50 до 100 гривень. Новосельчанин Василь Григораш, який коптить м'ясопродукти вдома, каже, що попит на його продукцію є лише перед святами.
– Влітку ці продукти ніхто не купує. По-перше, надворі спека, і люди бояться потруїтися, а по-друге, за декілька метрів від мене продають польські копченості у вакуумній упаковці, які дешевші більш, ніж вдвічі. Дарма що вони менш якісні, можуть зберігатися майже рік та невідомо з чого виготовлені.
За словами О. Голуб, конкуренцію імпортні м'ясопродукти складають не лише вітчизняному салу, а й решті м'ясопродуктів, адже м'ясокомбінати надають перевагу дешевому імпортному м'ясу, аніж вітчизняному. Сировину привозять з Польщі, Угорщини та навіть з-за океану. Вона, звичайно, дешевша, аніж наша, втім, це через якість, якою виробники без сумління поступаються заради збільшення прибутків. Таким чином наші фермери занепадають.
За даними обласного управління статистики, за шість місяців поточного року Буковина імпортувала майже на 58% більше м'яса, аніж за цей самий час 2011-го. Натомість, виробництво вітчизняного м'яса зросло лише на 4,6%.
Тож нарікати можемо лише на власні вподобання, адже буковинці й самі вважають, що у сусідніх країнах наше сало готують краще, а тому не дивно якщо вже найближчим часом воно зовсім зникне з прилавків.
Ірина ВОРНІЧЕСА
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар