
Під час церковної служби минулої неділі священики не раз наголошували, що головним правилом Великого посту є “не їсти ближнього”, тобто акцент слід зробити на духовному очищенні. Та водночас піст – благодатний час для генерального прибирання організму.
Брудний кишечник – брудний організм
- Протягом зими, а особливо під час тривалих свят люди мимоволі нехтували правилами здорового харчування, вживали багато важкої їжі, внаслідок чого в організмі накопичувалися шлаки і токсини, - каже лікар-гастроентеролог КМУ “Поліклініка №1 м. Чернівці” Ельвіра Мороз. - Зашлаковування організму розчинається з органів шлунково-кишкового тракту, насамперед, із кишківника. Про те, що з ним не все гаразд, “сигналять” дискомфорт у животі, здуття, бурчання, відрижка, закрепи/проноси, обкладений язик, висипання на шкірі, неприємний запах із рота, ламкість нігтів, випадіння волосся.
Рослинна їжа – це “пилосос”
Щоб очистити кишківник, потрібно перейти на рослинну їжу, радить Е. Мороз. У ній багато пектинів, клітковини та їстівного волокна, які всотують токсини, шлаки та виводять їх із організму. Заразом вони нормалізують внутрішнє середовище кишківника, сприяють відновленню корисної мікрофлори.
Для генерального прибирання організму Е. Мороз радить дотримуватися фруктово-овочевої дієти, а щоб організм не відчув дефіциту білків, збагатіть раціон рослинними білками – соєю, квасолею (для запобігання здуттю, перед варінням її потрібно добре вимочити).
Овочі можуть містити нітрати, тому перед споживанням сирими їх добре мийте, вимочуйте, чистіть.
Якщо людина не має захворювань шлунково-кишкового тракту, дуже корисним буде щоденне споживання салату “Щітка”. Завдяки своїм інгредієнтам він мовби вимітає кишечник зсередини. Їсти його потрібно натще, перед іншими стравами.
Якщо позбутися шлаків, людина відчуватиме приплив енергії, її шкіра очиститься, а дихання буде свіжим
Почистити кишечник допоможуть зварені на воді каші, курага, чорнослив, горіхи. Заразом вони помічні для печінки та жовчного міхура, бо посилюють виділення жовчі.
З цією ж метою треба їсти потроху, але часто – 5-6 разів на день. Під час прийому їжі відкриваються жовчні протоки, відходить жовч, що є профілактикою її застою та утворенню каміння, водночас поліпшується травлення, пояснює Е. Мороз.
Якщо є можливість, обов’язково включіть у меню оливкову олію. Нею можна заправляти салати, або пити по одній столовій ложці вранці натще. Оливкова олія є м’яким очищувачем кишківника, печінки, жовчного міхура, стимулює їхню роботу та функцію шлунка й підшлункової залози.
Аналогічна за дією гарбузова олія: її треба пити натще по одній чайній ложці за 15 хвилин до їжі тричі на день.
Головне – не вдаватися у крайнощі
Стосовно клізм та проносного, то чиститися з їхньою допомогою лікар не радить. Клізми можуть вимити мікрофлору кишечника, спричинити його розтягнення тощо.
Не радить Е. Мороз і цілковите голодування. Ніж вдаватися у крайнощі, ліпше влаштувати собі раз чи два на тиждень розвантажувальні дні, коли замість каші, тушених овочів, страв із квасолі тощо їсти лише фрукти та сирі салати.
Анна ГАРГАЛЯ
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар