
Якщо ще рік тому за 20 гривень можна було назбирати в магазині пакет овочів, та ще і решта залишалася на дорогу, нині максимум, що може опинитися у кошику буковинця на цю суму – майже два кіло моркви або 5 кілограмів картоплі. Адже овочі, котрі входять до борщового набору, стали просто рекордсменами з подорожчання. Порівнюючи з аналогічним періодом 2015 року, капуста, наприклад, подорожчала у шість, а на деяких ринках і у 10 разів. Морква – у п`ять як мінімум. Лише ціна на картоплю коливається у межах 3-6 гривень за кілограм.
Нині вартість 4-літрової каструлі борщу з м`ясом, якщо порівняти з цим же періодом минулого року, подорожчала на 20 гривень. Тому, аби приготувати смачний буковинський борщ, треба викласти мінімум 76 гривень, з розрахунку такої кількості інгредієнтів у страві: 600 г свинини, 300 г капусти, 500 г буряків, 500 г картоплі, 200 г моркви, 200 г цибулі, 30 г соняшникової олії та 90 г томатної пасти.
На мінімальну місячну зарплату (а це 1378 гривень станом на січень) буковинець може приготувати 18 порцій борщу – ще 5 років тому міг дозволити 40, а на початку минулого століття – аж 250
При тому, що кілограм свинини коштує 72 гривні (шматок для борщу обійдеться у 44 гривні), кілограм капусти – 13 (для страви – 4 гривні), буряку - 12 (500 грамів – 6 гривень), картоплі – 4 гривні (півкіло – 2), моркви та цибулі – по 12 гривень (200 грамів – 2,4). Ще трохи олії та томатної пасти обійдеться мінімум у 5 гривень. За часник та свіжу зелень треба віддати теж 10 гривень.
І це – без, скажімо, болгарського перцю чи свіжих помідорів. З ними ціна зросте до 90.
Без м`яса запашна страва вартуватиме значно менше – 31,75 гривні. Однак торік вартість овочів борщового набору складала лише 20 гривень. І каструля пісного борщу обійшлася б господині максимум у 25 гривень. Ну а на страву з м`ясом потрібно було витратити 56 гривень (із розрахунком 53 гривні за кілограм свинини).
ВАРТІСТЬ УКРАЇНСЬКОГО БОРЩУ У СІЧНІ 2016 РОКУ
ІНГРЕДІЄНТИ |
Потреба за рецептом, кг |
Ціна, грн., за 1 кг |
Вартість інгредієнта, грн. |
СВИНИНА |
0,6 |
72 |
44 |
КАПУСТА |
0,3 |
13 |
4 |
БУРЯК |
0,5 |
12 |
6 |
КАРТОПЛЯ |
0,5 |
4 |
2 |
МОРКВА |
0,2 |
12 |
2,4 |
ЦИБУЛЯ |
0,2 |
12 |
2,4 |
ОЛІЯ |
0,03 |
31 |
0,93 |
ТОМАТНА ПАСТА |
0,09 |
44,68 |
4,02 |
СІЛЬ, ПЕРЕЦЬ, ЧАСНИК, ПРИПРАВИ |
На смак |
|
10 |
БОРЩ |
З м’ясом Без м`яса |
|
75,75 31,75 |
Ось і виходить – ще торік ми могли поласувати буковинським наваристим борщем за 56 гривень, а нині доводиться витратити аж 76.
Експерти та фермери кажуть, таке здорожчання, насамперед, овочів, пояснюється тим, що 2015 року Україна вперше почала імпортувати овочі борщового набору. Адже літня посуха та суха і відносно тепла осінь спричинили падіння врожаю найбільш ходових овочів на 10-13%. Та і фермери бідкалися, що через спеку не вродило до половини очікуваного врожаю. Якість тієї продукції, котра вродила, також не надто висока, оскільки через відсутність дощу овочі не «налилися».
Буковинський фермер Степан Глігор обурюється, адже закордонний товар в Україну ввозять вільно. А ось українським овочам чи фруктам дорога в Європу фактично закрита.
- Наші фермери не зможуть конкурувати з ними. Адже вся європейська продукція атестується, а наша – ні, - каже С. Глігор. – Наприклад, Румунія, коли вступила в Євросоюз, експортую 85% продукції. А в нас може вийти так, що ринок буквально завалять іноземні товари. Виходить, що в Європі наш товар не приймуть, бо він не атестований. Натомість свій нам звозять. До Росії ми товар не возимо, бо закритий кордон. А зверху на нас тиснуть ще податки. І яким чином ціна може бути адекватною?
Ось і виходить, що навіть ті овочі, котрі таки, попри посуху, зійшли, будуть коштувати у кілька разів дорожче, аби хоч конкурувати з імпортними.
Тому якщо зіставити вартість борщу із мінімальним заробітком буковинця, то вийде, що місячну зарплату можна розділити на 18 порцій борщу. Але тоді йому доведеться на роботу ходити пішки. Правду кажучи, цей показник є надто мізерним, якщо врахувати, що ще на початку минулого століття молодий вчитель на отриману зарплату міг приготувати понад 250 борщів.
Яна МАРІЯНЧУК
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар