
Виноградарство для Буковини – не типова галузь АПК. Ця культура тут росте погано і зазвичай дає незначний врожай. Проте фермер із села Михальча Сторожинецького району Сергій Адамович стверджує, що вирощування винограду у нас не лише можливе, але й прибуткове заняття. З одного куща йому вдається зібрати до 150 кілограмів винограду. При цьому вирощує він ті ж сорти, що ростуть на виноградниках в Криму.
– На землі працюю вже близько сорока років. Розпочинав із вирощування троянд. А власне, виноградарем став випадково. Вирішили з дружиною придбати будиночок із земельною ділянкою у селі для дачі. Якось купили на ринку паросток виноградної лози одного із винних сортів і посадили на присадибній ділянці. Сусіди не вірили, що з цього щось вийде, адже виноград у цій місцевості зазвичай не росте. Проте він виріс і давав непогані плоди. Потім почав цікавитися виноградарством більше, читав багато літератури, вчився правильно вирощувати. Поступово розширював площі під вирощування винограду, збільшував різновиди сортів.
Гарний урожай можна мати і з сотки землі
– Загалом зараз виноградарство на Буковині – дуже вигідне заняття. По-перше, дещо змінився клімат (тут стало тепліше), а по-друге, селекціонери вивели дуже багато більш витривалих сортів винограду, які цілком комфортно почуваються й тут, – розповідає Сергій Адамович. – Зараз особисто я вирощую близько сотні сортів винограду – від ультраранніх до найбільш пізніх. Виноград дає дуже гарний урожай. І при цьому не треба мати багато землі. У мене виноград росте на п'яти сотках присадибної ділянки. Проте навіть однієї сотки було б достатньо для суттєвого поповнення особистого бюджету.
Продукція місцевих фермерів має досить високу собівартість, ціни на неї вищі, тому їй складно конкурувати з більш дешевою завезеною
Розпочинати треба із ранніх сортів, радить виноградар, вони невибагливі й дають гарний урожай. Якщо обрати правильний сорт та правильно посадити лозу, гарний урожай вона дасть уже через рік. Окрім того, урожай ранніх сортів можна продати дорожче, бо достигає він у травні, коли пропозиція не така вже й велика, а охочих поласувати ягодою чимало.
Є й деякі проблеми. Зокрема досить дорогі добрива та труднощі збуту урожаю. Пунктів прийому винограду в області немає, тому доводиться возити на ринки і продавати його невеликими партіями.
Коментар експерта
Мирослав Заячук, кандидат географічних наук
Успішне вирощування винограду в нашій області цілком імовірне. Це залежить від багатьох чинників, скажімо, від сорту. Для Буковини це мають бути морозостійкі сорти винограду. Чи може виноградарство стати в області провідною галуззю – маю сумніви. У нас доцільніше розвивати садівництво, адже вже налагоджено всі етапи – від виробництва до збуту продукції.
На Буковині є кілька фермерів, котрі вирощують виноград. Проте це, радше, допоміжне заняття. Основним же залишається садівництво.
Виноград – досить вибаглива культура. Собівартість його також висока, тому на ринку він може не витримати конкуренції із більш дешевим привезеним виноградом.
Якщо вирощувати виноград у нас, треба врахувати, що Буковина – передгірська зона, де поширеним явищем є град, який може винищити увесь урожай. Тому доведеться його застрахувати.
Юлія ХОРОШУН
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар