
З приходом літа наш організм переходить на інший режим роботи. Тому виникає питання: як харчуватися в спеку? На думку лікарів-дієтологів, адаптуватися до літньої спеки допомагає правильний раціон. Яких правил слід дотримуватися, щоб почувати себе добре навіть у найспекотнішу погоду розповіла позаштатний міський гастроентеролог ЧМКЛ №3 Марта Кондревич.
Правило перше: не перевантажувати шлунок
Велика кількість їжі вимагає великих витрат енергії - для того, щоб переварити все з’їдене. І організм, замість того, щоб витрачати сили на інші життєво важливі процеси, кидає їх на перетравлення. Крім того, переїдання призводить до перевантаження травного тракту і порушує його роботу, тому аби себе добре почувати, вставайте з-за столу з легким відчуттям голоду.
Правило друге: полегшити раціон
Раціон в першу чергу повинен бути збалансованим. Білків в ньому повинно бути 13-14%, жирів 11-12%, все інше – це вуглеводи. Намагайтесь вживати менше простих вуглеводів (солодкого, мучного) і більше складних – овочів, фруктів, каш. У спеку порушується кислотно-лужний баланс, тому організму потрібні компоненти, які мають лужну валентність – рослинна їжа і молочні продукти.
Влітку годуємо шкіру вітамінами
Правило третє: Пийте достатню кількість води
У спекотну погоду організму потрібно в 1,5-2 рази більше рідини, ніж в холодну пору. Як правило, тіло більше відкрито, тому і збільшується площа випаровування рідини з організму. Добова потреба людини у воді в середньому – 2,5 літра. Не забувайте, що вода потрапляє в організм не тільки в чистому вигляді, але й з іншими продуктами – овочами, фруктами, супами тощо.
Правило четверте: їжте п’ять разів на день
Візьміть за правило їсти більше 3 разів на день – основні прийоми їжі чергуйте з перекусами. Невеликі порції дозволяють не обтяжувати травну систему. Перекушувати краще фруктами або кисломолочними продуктами.
Правило п’яте: влаштовуйте розвантаження
Розвантажувальні дні – це як вихідний для організму. До речі овочевий, фруктовий чи ягідний день теж краще влаштовувати у вихідний, коли організму не потрібно багато енергії.
Буковинців попереджають, що ризик захворіти кишковими інфекціями зростає
Правило шосте: вживайте поменше алкоголю
Чим рідше ви будете пити алкоголь у спеку, тим краще. Спиртне викликає зневоднення організму, а алкогольний градус у поєднанні з градусом навколишнього середовища ускладнює роботу організму. Якщо вже вживаєте алкоголь, то віддавайте перевагу сухому чи напівсухому вину.
Правило сьоме: їжте тільки свіже
Це правило – золоте. У спекотну погоду їжте тільки свіжі продукти. При високій температурі все швидко псується, тому дуже легко отруїтися. Дотримуйтесь правил елементарної гігієни. Простіше кажучи – мийте руки перед їжею.
Марія ЗАХАРУК
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар