
Традиційний березовий сік для більшості з нас - консервований у трилітрових банках напій з лимонним соком, цукру, а іноді навіть шипшиною. Та мало хто самотужки збирав його прямо з дерева, хоча натуральний березовий сік більш поживний та корисний (хоча й не такий солодкий, як з банки). Аби бажання здобути сік берези не стало для дерева фатальним, а ви змогли поласувати цілющим напоєм, "Погляд" звернувся за консультацією до агронома за освітою новосельчанки Тетяни Міленької.
Березовий сезон триває з кінця березня до початку квітня
Пані Тетяна розповідає, що її дитинство пройшло у селі на Чернігівщині, поряд з березовим гаєм, де навесні збирали сік та робили з нього домашній квас.
– Тому культура збору передавалася, так би мовити, від батька до сина, – каже Т. Міленька. – Окрім нашої родини, таким промислом займалася ще частина села, але за моєї пам'яті жодне дерево через це не загинуло. Адже шкоди дереву від того, що берете його сік в принципі ніякої, якщо вміти правильно його просвердлити. І раніше, і нині збір березового соку - справа лісгоспів, звичайні ж люди часто ставляться до дерев по-варварськи: можуть прорізати стовбур сокирою, не зважають на те, скільки соку беруть і чи підходить для збору обране дерево. Ймовірно, тому їх намагаються усіляко відсторонити від цієї справи та штрафують, адже вистачає один раз неправильно зібрати сік і береза може всохнути.
Аби не зашкодити дереву
- Береза не повинна бути надто молодою (найкраще від 10 років);
- Робіть маленькі дірочки для витікання соку, причому не сокирою, а спеціальними інструментами.
- Не робіть у березі забагато отворів;
- Не цідіть весь сік до останнього: після збору закрийте дірку корком відповідного розміру та замажте садовим варом.
Збирати сік можна тоді, коли закінчуються нічні морози, починається рух соку, це відбувається у кінці березня і до початку травня, коли вже розпускаються бруньки. Загалом це приблизно триває 2-3 тижні. Але кожного року ситуація може змінюватись, залежно від погоди. До прикладу, цьогоріч зима була довгою, а тому збирати сік можна трохи пізніше, ніж зазвичай.
Здорова доросла береза може "давати" до 10 літрів соку на добу
Скільки соку зберете, а також чи буде він корисним, залежатиме від того, яке дерево оберете.
– Безпечним є лише сік беріз, які ростуть якнайдалі від проїжджої частини, у екологічно чистому місці. Якщо дерево багато років дихало пилом та газами від машин, то його соком можна отруїтися. Втім, не обов'язково, щоб ваша береза росла у лісі, дерево може рости і у дворі, але подалі від дороги. Окрім того, обране вами дерево має бути дорослим, бажано, щоб йому було не менше 10 років. Ні в якому разі не можна свердлити саджанці.
Коли обрали березу, потрібно помітити на ній місце, звідки стікатиме сік.
– Місце для стікання соку зробіть у нижній частині дерева, відмірявши від землі близько метра. На цьому рівні спеціальним свердлом зробіть отвір (дірочку), глибиною десь 2-3 сантиметри. Намагайтеся, аби він не був надто великим за розміром, адже це хоча й невелика, але рана для дерева, – зазначає Тетяна.
В утворений отвір потрібно вставити шматочок жерсті, формуючи щось на зразок носика, по якому сік стікатиме до тари. Як посуд можна використати кількалітрову банку або пляшку. Декілька разів на день потрібно змінювати посуд, який поступово наповнюватиметься.
Є ще один спосіб, який зводить до мінімуму пошкодження дерева, але він трохи складніший: можна не свердлити отвір, а одразу втиснути у потрібному місці жерстяний носик.
Та в будь-якому разі, аби рани на стовбурі не були для дерева дуже серйозними, після закінчення сезону соку дереву потрібно допомогти адаптуватися до подальшого життя. Зроблений для витікання соку отвір замащують садовим варом, або затикають спеціальною пробкою, аби сік більше не витікав, а кора могла якнайшвидше загоїтись.
Майстер-клас
Як правильно збирати сік


.g.jpg)
Що зробити з березовим соком
1. Пити свіжим
Найкорисніше пити свіжий березовий сік, який не втратив свої властивості під час термічної обробки. Зберігати його можна у холодильнику не більше двох-трьох тижнів.
2. Консервувати
Можна закривати у банки, так само, як компот з цукром, лимонною кислотою та (або) шипшиною. Втім, навіть найменша термічна обробка позбавляє напій природної поживності.
3. Заморожувати
Березовий сік як лід чудово зберігає свої властивості. Просто налийте свіжий сік у тару, закрийте кришкою та поставте у морозильну камеру. За необхідності діставайте та розморожуйте.
4. Квас, який роблять з березового соку, і на смак, і за харчовою цінністю відрізняється від звичайного. На 10 літрів свіжого березового соку додають близько 200 грамів житніх сухарів, по 150 грамів цукру та сушених фруктів (яблук, груш, родзинок тощо). Через декілька днів квас вже можна пити.
5. Косметика
У сезон березового соку корисно ним вмиватися, також можна заморозити сік у спеціальних формочках та протирати обличчя щоранку майже весь рік. Також на основі можна робити вітамінні маски для обличчя та волосся. До прикладу, для обличчя змішайте 200 г обліпихи, 50 г пшеничних паростків і 2 ст. л. березового соку.
Ірина ВОРНІЧЕСА
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар