• УКР
  • РУС
  • vidido.ua
  • pogliad.ua
  • Транспорт
  • Нерухомість
  • Робота
Pogliad.ua – П’ятниця, 31 Березня 2023
  • Новини 
    • Чернівці
    • Буковина
    • Україна
    • Світ
    • Політика
    • Гроші
    • Інтерв'ю
    • Кримінал
    • Здоров'я
    • Освіта
    • Культура
    • Спорт
    • Архів
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Афіша
  • Пропозиції 
    • Авто
    • Побут
    • Будівництво
    • Гардероб
    • Продукти
    • Послуги
    • Різне
  • Life 
    • Авто
    • Леді
    • Кухня
    • Історія
    • Наука
    • Відпочинок
    • Поради
    • Цікаве
  • Прес-релізи
X
Пошук по сайту
Додати
X
Додати оголошення / новину
Новину на pogliad.ua
Оголошення на vidido.ua
Оголошення в газету Від і дО
Розміщення інформації на ресурсах Від і дО
X

Нове фото


Форма заявки

X
Розміщення оголошення за допомогою форми - це зручний спосіб, який економить Ваш час. Після заповнення заявки з Вами зв'яжеться оператор "Від і дО" з 9-00 до 18-00.
Увага! Останній термін подачі оголошення через сайт - вівторок, 18 год.



Дякуємо за ваш відгук!

Як зварити пиво вдома

Чернівці
28.05.2012 | 09:00
0
17138
Коментувати
Поділитись
Facebook Twitter Viber Telegram Whatsapp
Роздрукувати
Як зварити пиво вдома
Якщо на розлитому пиві немає пінки - воно несвіже
Фото Ірини Бєлової
A A A
Сьогодні стародавній напій постійно дорожчає, тому поціновувачі варять його вдома

Пиво - це, мабуть, найпопулярніший алкогольний напій всіх часів і народів. Хай би як страхали усіх небезпечним пивним алкоголізмом, який не лікується, охочих посмакувати влітку холодним напоєм монахів не меншає. Та поціновувачів пива засмучує, що воно мало не щодня дорожчає, тим паче зараз напередодні футбольного ажіотажу. В середньому пляшка 0,5 л вітчизняного українського пива коштує 6-7 гривень. Про якість тут не йдеться. Ще дорожче розливне, так зване "живе" - за 0,5 просять щонайменше 8-10 гривень.

Історія напою монахів

Пиво вважають одним з найдавніших напоїв, його почали виготовляти близько 6 тисяч років тому, коли започаткували хліборобство, вирощування ячменю та пшениці. Батьківщиною напою зараз вважають колишнє Межиріччя, сучасну територію Іраку. Згодом у середньовіччі пиво варили у монастирях. У містах цей напій з'явився в ІV столітті, а сучасне пиво почали варити у XVI столітті в Баварії та Чехії. 1506 року видали закон про чистоту пива, де чітко вказали рецепт приготування. 1541 - вперше зварили світле в Нюрнберзі, до цього існувало лише темне

У XVIII столітті в Лондоні варили особливий різновид міцного пива - Портер.

Нині пиво варять всюди, крім мусульманських країн. Проте в різних країнах використовують різні культури: в Азії рис, Африці - просо, Мексиці - кукурудзу.

Технолог харчування Валентин Прокопець розповідає, що стандартно у нас пиво варять на основі солоду, хмелю та води, використовують дріжджі. Солод - це будь-яке проросле зерно, зазвичай ячмінь. Хміль - приправа, яка надає пиву особливого присмаку.

Багатьох цікавить питання, чим відрізняється темне пиво від світлого. Для темного солод обсмажують, а для світлого - висушують.

Також пиво розрізняють за ступенем бродіння: ель (напій верхнього бродіння) готовий за 5-7 днів, лагер бродить до трьох місяців.

Темне пиво закушують червоним м'ясом зі спеціями, до світлого беруть бастурму, смажені ковбаски, рибу, сири фісташки і т.ін.

Замість "живого" пива продають звичайне

Кількість пива на сучасному ринку часом шокує, здається, його легше купити, ніж воду. Та часом на покупця замість свіжого напою чекає небезпечна отрута.

 - Досить часто в крамницях реалізують прострочене пиво. Часто його зберігають, не дотримуючись рекомендованого температурного режиму. Такий напій може викликати отруєння, зашкодити людині, -  пояснює в. о. заступника начальника Державної інспекції з питань захисту прав споживачів в Чернівецькій області Надія Кутиніна. - Споживачі мають бути свідомими, особливо влітку. Купуючи пиво, необхідно звертати увагу на термін придатності й умови зберігання. Температура, в якій має бути напій, зазначена на упаковці. Якщо реальні умови не відповідають потрібним для зберігання, в пляшці з'являється осад, ніби пластівці, пиво мутне. Тому купуючи, зверніть увагу, щоб таких ознак не було. Також свіже пиво обов'язково має пінку, не купуйте напій без неї. Придивлятися треба і до "живого" пива. Замість нього часто продають звичайне. Тому краще попросити всі документи на напій, дату виготовлення, склад, обов'язково візьміть чек на продукт. Особливу увагу приділіть складу будь-якого пива, щоб в ньому не було "Ешок". І головне, щоб покупець був свідомим і скаржився, якщо придбав прострочене або неправильно збережене пиво.

Домашні пивоварки стають модними

Через постійне подорожчання пива в магазинах чимраз популярними стають домашні міні-пивоварки.

Популярна домашня пивоварня коштує від 800 до 2500 гривень

Принцип дії - спочатку напій проходить шумування в бродильній ємності, а потім доброджування - у пляшках або кегах. Залежно від розмірів апарата, щотижня ви можете мати свіже  живе пиво, наприклад, по 23 літри. Процес приготування дуже простий. В пивоварку заливають спеціальну готову суміш та воду, далі - справа часу.

Така домашня міні-пивоварня коштує від 800 до 2600 гривень. Суміші для нього можна придбати в інтернет-магазинах за 150-200 гривень за пакет.

Можливо, таке пиво і корисніше, але вигідне воно не всім, адже апарат і суміші досить дорогі.

Ірина БЄЛОВА

Варимо пиво вдома: рецепти

Англійське пиво

Як зварити пиво вдома
1. Висушити 3-4 кг зерна. Важливо, щоб зерно не пригоріло і не підсмажилось. Потім розтовкти його, висипати в посуд та залити 1/3 відра гарячої води (до 60 градусів, перемішати), дати настоятися три години і злити воду. Слідкуйте, щоб вода не було окропом. Зерно знову залити гарячою водою (до 72 градусів), через дві години злити та залити холодною очищеною водою, яку також зливаємо за 1,5 години. Всю злиту за три рази воду перемішуємо разом.

Розвести 6 кілограмів повидла в 2,5 відра теплої води і долити суміш у  попередньо змішану рідину, додати 200 г хмелю та перекип'ятити. Потім через дві години, коли рідина охолоне, додати до неї дві склянки дріжджів, 5-10 хвилин перемішувати та поставити у приміщення кімнатної температури 18-25 градусів. Коли пиво перебродить, перелити його в діжку і залишити на три доби відкритою. Потім діжку закрити і за два тижні пиво вже можна пити. Важливо, щоб всі пропорції були чітко дотримані. Найкраще, щоб посуд, який використовується був дерев'яним. Якщо пиво починає прокисати, додайте до нього меду (півтора кілограма на 10 відер пива)

Баварське темне пиво

Як зварити пиво вдома
Покласти в невеликий чавунний посуд 2 кг порізаного на маленькі шматочки і висушеного кисло-солодкого хліба, кілограм житнього солоду, 1/4 ложки кухонної солі, 10 зернин розтовченого і просіяного перцю, 15 г розведених у склянці теплої води дріжджів, 250 г цукрової пудри, близько 100 г ошпареного хмелю. Все це залити кип'яченою водою, щоб маса була схожою на сметану, накрити грубою серветкою і покласти на тепле місце.

Наступного дня залити в суміш 15 пляшок кип'яченої води, 250 г цукру змішаного з окропом, все це ретельно перемішати, закрити чавунною кришкою і поставити в підігріту пічку. Через два дні, остуджену суміш перелити в глиняний посуд. Густу суміш, що залишилась, залити 3 пляшками окропу, дати охолонути. Потім цю рідину змішати з тією, що злили раніше. Залити її в каструлю та довести до кипіння. Потім зняти піну, процідити, бажано пропустити через фільтр. Рідину розлити в пляшки з-під шампанського,  закоркувати, зав'язати дротом та залити розігрітим сургучем. Пиво  має 15 діб стояти в холодильнику і тільки потім його можна пити.

Домашнє пиво 

Як зварити пиво вдома
Піввідра ячмінного солоду змішати в діжці з двома відрами холодної води та залишити до наступного ранку. Зранку перелити в казанок, додавши чайну ложку солі. Кип'ятити дві години, потім додати 6 склянок хмелю та варити ще 20 хвилин. Суміш процідити, дати їй охолонути, залити свіжі пивні дріжджі і склянку повидла, змішати і залишити суміш до вечора. Розлити пиво в пляшки і закрити їх наступного дня. Наступного дня напій вже готовий до вживання.

Ялівцеве пиво

Як зварити пиво вдома
У 2 літрах води півгодини варити 200 г свіжих ягід ялівцю. Відвар процідити, охолодити до кімнатної температури, додати 50 г меду, 25 г дріжджів, перемішати та поставити бродити. Коли дріжджі піднімуться, знову їх перемішати, розлити в пляшки та закрити корками на 3-5 діб у прохолодному місці.

Пиво за 5 діб

Як зварити пиво вдома
10 г хмелю, 0,3 кг пророщеного та подрібненого ячменю та 0,3 склянки цукру змішати в мисці. Перетерти. Висипати в каструлю та залити 0, 4 л води, виставити на вогонь та півгодини кип'ятити. Потім дати суміші охолонути і додати 0,2 склянки цукру і 10 г дріжджів. Змішати. Вилити у відро, додати 1,4 літра кип'яченої води та знову перемішати. Потім зав'язати грубою тканиною і залишити на 5 діб у приміщенні  кімнатної температури.

Теги: подорожчання – пиво – пивоварня – хмель

Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Схожі записи

Від початку 2022-го подорожчає алкоголь
Від початку 2022-го подорожчає алкоголь
Вчені виявили найдавніше пиво Європи
Вчені виявили найдавніше пиво Європи
Чернівецькі броварі сплатили до бюджету майже 40 тисяч гривень
Чернівецькі броварі сплатили до бюджету майже 40 тисяч гривень
Пиво в Україні може подорожчати
Пиво в Україні може подорожчати
Світлана Шпуняр
X
Орфографічна помилка в тексті:

Залишити коментар

Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
Ми на зв’язку!

Популярні новини

На Буковині зареєстрували перехід релігійної громади з УПЦ до ПЦУ
На Буковині зареєстрували перехід релігійної громади з УПЦ до ПЦУ 14.03 14:01
  0   8438
На зупинці Дріжджзавод у Чернівцях раптово помер водій автобуса
На зупинці Дріжджзавод у Чернівцях раптово помер водій автобуса 10.03 16:27
  1   6427
У п'яної матері в Чернівцях соціальна служба забрала тримісячне немовля
У п'яної матері в Чернівцях соціальна служба забрала тримісячне немовля 24.03 14:04
  0   6401
За добу у місті Чернівці трапилося три аварії з потерпілими
За добу у місті Чернівці трапилося три аварії з потерпілими 10.03 11:55
  0   6043
ДТП з двома загиблими - на Буковині судитимуть водійку мікроавтобуса
ДТП з двома загиблими - на Буковині судитимуть водійку мікроавтобуса 16.03 15:51
  0   5197

Прес-релізи

Курси косметолога в Чернівцях
Курси косметолога в Чернівцях 06 Бер 2017 о 11:21
Де найвигідніше купити будматеріали в Чернівцях?
Де найвигідніше купити будматеріали в Чернівцях? 29 Сер 2016 о 13:37
Компанія SuperNova Fashion Group - виробник унікальних весільних суконь в Україні
Компанія SuperNova Fashion Group - виробник унікальних весільних суконь в Україні 05 Тра 2017 о 09:50
Оренда автовишки в Чернівцях від OmAmper
Оренда автовишки в Чернівцях від OmAmper 06 Вер 2018 о 16:05
Компанія Pentelei - український виробник якісних весільних та дитячих суконь
Компанія Pentelei - український виробник якісних весільних та дитячих суконь 27 Тра 2016 о 15:20
© 2003 – 2023
Використання матеріалів pogliad.ua дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на pogliad.ua.
Проект входить в медіагрупу

Фоторепортажі

У місті Чернівці запрацювала Мала сцена-майстерня драмтеатру
У місті Чернівці запрацювала Мала сцена-майстерня драмтеатру 28 Бер 2023 о 17:27
У Чернівцях пройшов чемпіонат України з пожежно-прикладного спорту в приміщеннях
У Чернівцях пройшов чемпіонат України з пожежно-прикладного спорту в приміщеннях 24 Бер 2023 о 15:11
Вагітна файна, як та писанка
Вагітна файна, як та писанка 22 Бер 2023 о 16:16

Відеорепортажі

Стрічка Памфір за 4 дні прокату зібрала майже 2,5 млн грн
Стрічка Памфір за 4 дні прокату зібрала майже 2,5 млн грн Вчора о 12:54
У лісах Буковини відновлюють популяцію фазанів
У лісах Буковини відновлюють популяцію фазанів 27 Бер 2023 о 16:30
Працівника військкомату з Чернівців звинуватили у допомозі ухилянтам
Працівника військкомату з Чернівців звинуватили у допомозі ухилянтам 27 Бер 2023 о 12:31

Меню

  • Чернівці
  • Буковина
  • Україна
  • Світ
  • Політика
  • Гроші
  • Кримінал
  • Здоров'я
  • Освіта
  • Культура
  • Спорт

Редакція

  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Від і дО

Контакти

(050) 374-25-22

[email protected]

м. Чернівці, пр. Незалежності 96, 6 поверх

Соцмережі

Розробка сайту – Brilliant IT
  • Новини
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Інтерв’ю
  • Обзор
  • Life
  • Новини компаній
  • Карта сайту