
Пиво - це, мабуть, найпопулярніший алкогольний напій всіх часів і народів. Хай би як страхали усіх небезпечним пивним алкоголізмом, який не лікується, охочих посмакувати влітку холодним напоєм монахів не меншає. Та поціновувачів пива засмучує, що воно мало не щодня дорожчає, тим паче зараз напередодні футбольного ажіотажу. В середньому пляшка 0,5 л вітчизняного українського пива коштує 6-7 гривень. Про якість тут не йдеться. Ще дорожче розливне, так зване "живе" - за 0,5 просять щонайменше 8-10 гривень.
Історія напою монахів
Пиво вважають одним з найдавніших напоїв, його почали виготовляти близько 6 тисяч років тому, коли започаткували хліборобство, вирощування ячменю та пшениці. Батьківщиною напою зараз вважають колишнє Межиріччя, сучасну територію Іраку. Згодом у середньовіччі пиво варили у монастирях. У містах цей напій з'явився в ІV столітті, а сучасне пиво почали варити у XVI столітті в Баварії та Чехії. 1506 року видали закон про чистоту пива, де чітко вказали рецепт приготування. 1541 - вперше зварили світле в Нюрнберзі, до цього існувало лише темне
У XVIII столітті в Лондоні варили особливий різновид міцного пива - Портер.
Нині пиво варять всюди, крім мусульманських країн. Проте в різних країнах використовують різні культури: в Азії рис, Африці - просо, Мексиці - кукурудзу.
Технолог харчування Валентин Прокопець розповідає, що стандартно у нас пиво варять на основі солоду, хмелю та води, використовують дріжджі. Солод - це будь-яке проросле зерно, зазвичай ячмінь. Хміль - приправа, яка надає пиву особливого присмаку.
Багатьох цікавить питання, чим відрізняється темне пиво від світлого. Для темного солод обсмажують, а для світлого - висушують.
Також пиво розрізняють за ступенем бродіння: ель (напій верхнього бродіння) готовий за 5-7 днів, лагер бродить до трьох місяців.
Темне пиво закушують червоним м'ясом зі спеціями, до світлого беруть бастурму, смажені ковбаски, рибу, сири фісташки і т.ін.
Замість "живого" пива продають звичайне
Кількість пива на сучасному ринку часом шокує, здається, його легше купити, ніж воду. Та часом на покупця замість свіжого напою чекає небезпечна отрута.
- Досить часто в крамницях реалізують прострочене пиво. Часто його зберігають, не дотримуючись рекомендованого температурного режиму. Такий напій може викликати отруєння, зашкодити людині, - пояснює в. о. заступника начальника Державної інспекції з питань захисту прав споживачів в Чернівецькій області Надія Кутиніна. - Споживачі мають бути свідомими, особливо влітку. Купуючи пиво, необхідно звертати увагу на термін придатності й умови зберігання. Температура, в якій має бути напій, зазначена на упаковці. Якщо реальні умови не відповідають потрібним для зберігання, в пляшці з'являється осад, ніби пластівці, пиво мутне. Тому купуючи, зверніть увагу, щоб таких ознак не було. Також свіже пиво обов'язково має пінку, не купуйте напій без неї. Придивлятися треба і до "живого" пива. Замість нього часто продають звичайне. Тому краще попросити всі документи на напій, дату виготовлення, склад, обов'язково візьміть чек на продукт. Особливу увагу приділіть складу будь-якого пива, щоб в ньому не було "Ешок". І головне, щоб покупець був свідомим і скаржився, якщо придбав прострочене або неправильно збережене пиво.
Домашні пивоварки стають модними
Через постійне подорожчання пива в магазинах чимраз популярними стають домашні міні-пивоварки.
Популярна домашня пивоварня коштує від 800 до 2500 гривень
Принцип дії - спочатку напій проходить шумування в бродильній ємності, а потім доброджування - у пляшках або кегах. Залежно від розмірів апарата, щотижня ви можете мати свіже живе пиво, наприклад, по 23 літри. Процес приготування дуже простий. В пивоварку заливають спеціальну готову суміш та воду, далі - справа часу.
Така домашня міні-пивоварня коштує від 800 до 2600 гривень. Суміші для нього можна придбати в інтернет-магазинах за 150-200 гривень за пакет.
Можливо, таке пиво і корисніше, але вигідне воно не всім, адже апарат і суміші досить дорогі.
Ірина БЄЛОВА
Варимо пиво вдома: рецепти
Англійське пиво
Розвести 6 кілограмів повидла в 2,5 відра теплої води і долити суміш у попередньо змішану рідину, додати 200 г хмелю та перекип'ятити. Потім через дві години, коли рідина охолоне, додати до неї дві склянки дріжджів, 5-10 хвилин перемішувати та поставити у приміщення кімнатної температури 18-25 градусів. Коли пиво перебродить, перелити його в діжку і залишити на три доби відкритою. Потім діжку закрити і за два тижні пиво вже можна пити. Важливо, щоб всі пропорції були чітко дотримані. Найкраще, щоб посуд, який використовується був дерев'яним. Якщо пиво починає прокисати, додайте до нього меду (півтора кілограма на 10 відер пива)
Баварське темне пиво
Наступного дня залити в суміш 15 пляшок кип'яченої води, 250 г цукру змішаного з окропом, все це ретельно перемішати, закрити чавунною кришкою і поставити в підігріту пічку. Через два дні, остуджену суміш перелити в глиняний посуд. Густу суміш, що залишилась, залити 3 пляшками окропу, дати охолонути. Потім цю рідину змішати з тією, що злили раніше. Залити її в каструлю та довести до кипіння. Потім зняти піну, процідити, бажано пропустити через фільтр. Рідину розлити в пляшки з-під шампанського, закоркувати, зав'язати дротом та залити розігрітим сургучем. Пиво має 15 діб стояти в холодильнику і тільки потім його можна пити.
Домашнє пиво
Ялівцеве пиво
Пиво за 5 діб
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар