
Необхідність у збалансованому харчуванні дітей перебільшити важко. Багато батьків намагаються добре годувати дітей вдома, та вплинути на раціон дитини в дитсадку чи школі важко.
Дитяче меню батьків рідко влаштовує
Мати 4-річного Валентина Ірина Мар'янчук зізнається, що для своєї дитини бажала б кращого харчування.
- У садочку синові дають далеко не те, що хотілося б. Каші, дешеву не домашню курятину. Часто дитина просто відмовляється це їсти і до вечора сидить голодна, - стверджує Ірина Миколаївна.
За дотриманням норм харчування в ДНЗ та ЗНЗ слідкують санітарно-епідеміологічні станції.
Завідуюча санітарно-гігієнічним відділом Чернівецької міської санітарно-епідеміологічної станції Наталя Проданик розповідає, що, перевіряючи освітянські заклади, представники міськСЕС виявили, що в місцевих дитсадочках недостатній завіз продуктів - 80-85% загальної потреби. Влітку не вистачало свіжих фруктів, аналогічна ситуація зараз. Періодично бракує і свіжих овочів. У міських школах таких проблем не знайшли.
- Ми зважували порції в 3-4 школах, їхня вага в нормі, - каже Наталя Олександрівна. - Крім того, безкоштовне харчування отримують діти з малозабезпечених сімей та учні 1-4 класів.
Цьогоріч на 30 копійок зросла вартість харчування у школах міста
В. о. начальника групи моніторингу системи освіти, господарського обслуговування та аудиту установ освіти області Світлана Прінько запевняє, що перелік страв, які рекомендовані для раціонів харчування учнів та дошкільнят, містить різноманітні страви з м'яса, риби, молока, сиру, борошняних виробів, фруктів та овочів. Повторення страв впродовж дня не допускається.
Порцію розраховують за віком
Важливе дотримання ваги страви. Наприклад, для школярів віком 7-10 років перші страви мають бути не меншими за 250 г, другі - 75-130 г, гарніри 150-200 г, холодні закуски - 50-75 г, 30 г пшеничного і 20 г житнього хліба. На 30-50 г мають бути більші страви для дітей 11-17 років.
Детальніше аналізують раціон дошкільнят. Наприклад, добова норма м'ясних та рибних страв для дітей віком 2-3 роки становить 50-60 г, фруктів 50-80 г, салатів зі свіжих овочів та фруктів - 40-50 г. Залежно від віку рекомендований обсяг тих чи інших продуктів зростає.
Звичайно, з кожним роком зростає і вартість харчування в ЗНЗ та ДНЗ.
- Порівняно з минулим роком вартість харчування в ЗНЗ збільшилась на 0,3 грн. в містах, у сільській місцевості залишилась без змін, в дошкільних навчальних закладах теж без змін, - каже С. Прінько.
Наразі в міській школі разове харчування вартує 6,6 гривні, у сільській - 6,3, в ДНЗ міста - 9,7 гривні, села - 7,5.
У шкільних їдальнях певні категорії дітей харчуються безоплатно.
Без вітамінів - ні туди, ні сюди
Достатня кількість вітамінів та мінералів в раціоні дитини надзвичайно важлива, адже юні організми мають добре розвиватися і рости. Мабуть, найважливішими є вітаміни А, D - саме вони відповідають за ріст. Містяться в молоці, м'ясі, яйцях, риб'ячому жирі. У моркві, помідорах, абрикосах є провітамін А - каротин. Вітамін С разом з вітамінами груп В стимулює процес росту, підвищує опірність організму до інфекційних захворювань.
Не менш важливі для дитячого організму мінерали. Вони відповідають за зростання тканин, кісткової і нервової системи, зубів, м'язів. Надважливі кальцій і фосфор, добова потреба в яких становить: Са - 0,5-1,2 мл., Р - 0,4-1,8 мл. Вони є в молочних продуктах, м'ясі, рибі, яйцях, вівсяній крупі. Солі заліза беруть участь у кровотворенні, і в разі нестачі цього елемента в харчуванні дітям рекомендують гематоген.
Педіатр Катерина Волощук пояснює, що до харчування дітей варто ставитися особливо уважно. Раціон має містити достатньо вітамінів, мінералів. Діти дуже чутливі, якщо їх бракує, починають швидко втомлюватися, дратуватися, хворіти, погіршується успішність навчання. Треба слідкувати, щоб енергетична цінність добового раціону харчування дітей була достатньою, в ідеалі вона повинна бути на 10% вищою за їхні енергетичні витрати, ця частка необхідна для забезпечення процесів росту і розвитку організму. Крім того, варто слідкувати, щоб продукти не були генномодифікованими, не містили харчових домішок, так званих Е-шок.
Ірина БЄЛОВА
Добові норми харчування для дітей
Вік |
Білки (г) |
Жири (г) |
Вуглеводи |
Енергетична цінність, ккал |
1-3 р. |
53 |
53 |
212 |
1540 |
4-6 р. |
68 |
68 |
272 |
1970 |
7-10 р. |
79 |
79 |
315 |
2300 |
11-13 р. (хлопчики) |
93 |
93 |
370 |
2700 |
11-13 р. (дівчата) |
85 |
85 |
340 |
2450 |
14-17 р. (юнаки) |
100 |
100 |
400 |
2900 |
14-17 р. (дівчата) |
90 |
90
|
360
|
2600
|
Орієнтовна вага страв у школах
Страва |
Обсяг порції |
|
7-10 років |
11-17 років |
|
Холодні закуски (салати, вінегрети) |
50-75 г |
50-100 г |
Перші страви |
250 г |
300 г |
Другі страви |
75-130 г |
75-170 г |
Гарніри |
150-200 г |
200-270 г |
Напої |
200 г |
|
Хліб* |
30 г (пшеничний), 20 г (житній) |
* На сніданок рекомендовано давати пшеничний хліб, на обід - пшеничний та житній. За наявності в меню борошняних і кондитерських виробів, ураховуючи енергетичну та харчову цінність раціону, хліб можна виключати.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар