
Як водиться, борщовий набір є «дзеркалом» цін на продукти в Україні, адже м`ясо-молочна чи хлібобулочна продукція не завжди відображає сподівання ринку від покупців. Але про справедливі ціни на продукти харчування влада, здається, дано забула. Або і не намагалася згадати.
Власне, ріст цін абсолютно на все, включно зі звичними всім нам овочами, уже ввійшов у звичку і нікого не дивує. Не стали винятком і овочі з борщового набору. Редакція «Погляду» порахувала, скільки потрібно буковинцю витратити, аби зварити каструлю справжнього українського борщу.
Аби приготувати велику, на 4 або 5 літрів, каструлю борщу, потрібно 4-5 середніх картоплин (близько 450 грамів), 250 грамів буряку, 2 моркви (200 грамів), 2 цибулини (200 грамів), 450 грамів капусти. Звісно, не обійтися без кількох зубчиків часнику, 3-4 помідорів (250 грамів), зелені. Окрім цього, потрібно ще майже півкіло м`яса, для заправки – олію та сметану, різні приправи. Тому така каструлька червоного борщу обійдеться мінімум у 60 гривень (це якщо брати не найдорожчу свинину). Звісно, з м`ясом птиці борщ вартуватиме менше.
За цей час значно зросла вартість м`яса, і, за прогнозами завідувача відділення ціноутворення, інфраструктури ринку та розвитку наукових інновацій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академіка НААН Олександра Шпичака, ціни виростуть ще на третину. Тобто 60 гривень за кілограм свинини – це не межа.
- Скорочення пропозиції на ринку свинини, яке відбулося внаслідок спалахів африканської чуми свиней, зумовить значне підвищення цін майже на третину. Це стане каталізатором зростання цін і на інші види м’яса. За нашими оцінками, яловичина подорожчає на 15%, а м’ясо птиці – 10%, — погнозує академік.
Скільки просять за овочі на ринку
Сезон збору врожаю трохи знизив ціну на овочі борщового набору. Адже влітку вони були значно дорожчими. Тоді, аби приготувати борщ без м`яса, потрібно було викласти з кишені близько 50 гривень.
Нині ж овочі з борщового набору трохи подешевшали. Звичайно, кожен хоче продати якнайвигідніше, тому націнки не уникнути, а людям варто добре вибирати, щоб не обдурили. Нині пісна перша страва коштує 22 гривні. За кіло картоплі просять 5 гривень, капусти – 8,50 (влітку було 15), буряку – 6 (влітку – 8), моркви – 7, 50 (14 – влітку), цибулі – 8 і 10, помідорів – 6, хоча влітку просили аж 15.
Але навряд чи буковинець захоче їсти пісний борщ. Багато людей настільки звикли до нього у страві, що просто не розуміють, як можна їсти борщ без м`яса. Хоча воно нині недешеве. Якщо торік можна було придбати кілограм м`яса за 50 гривень, тепер доведеться заплатити 60, і це буде м`ясо не найкращої якості. Не обійдеться червона гуща і без сметани. На ринку банка домашньої сметани обійдеться в 15-20 гривень, магазинної – 10-17.
Експерти прогнозують, що борщовий набір до кінця грудня подорожчає ще на 10%
- Варю борщ дуже часто, - розповідає чернівчанка Галина Сиротюк. – Нас п`ятеро, і всі його люблять. Власне, щотижня купую овочі, тому орієнтуюся у зміні ціни. Думала, восени подешевшають, але ні. Картопля дорога, квасоля теж, тому часто я її просто не додаю у страву. Про м`ясо взагалі мовчу. Раніше варила страву зі свининою, тепер частіше беру курятину, хоча вона не так смакує. В сумі виходить гривень 70. Взагалі нині дуже дорого готувати. Ось, наприклад, казан голубців на кілька днів обійдеться майже у сотню. Бо і гречка потрібна, і рис, і капуста, і цибуля, і, основне, фарш. А пачка гречки нині коштує 22 гривні, рису – 18. Недешевий і часник – за кілограм хочуть 75 гривень! Торік можна було за 20 купити. Тому такі страви із повсякденних поступово стають делікатесами.
Кому вигідні «тонкі гаманці» буковинців
Дедалі більше українців останні кілька років вважають себе бідними, а доходи пересічного громадянина зменшились мінімум удвічі. Ціни теж змінились удвічі. Але у протилежний бік. Крім цього, подорожчали і компослуги, тому нині людям доводиться вибирати – або заплатити за світло, воду і газ, або ж купити продуктів. І продавцям, встановлюючи ціни, доводиться зважати на купівельну спроможність людей. Хто ж купить серед осені помідори по 20 гривень? Але і у мінусі залишитись ніхто не хоче.
Фермер Сергій Лучик, котрий вирощує овочі та реалізує їх на чернівецьких ринках, каже, на врожай городини вплинула цьогорічна посуха, тому нині її удвічі менше, ніж завжди. Хоча й не критично. Тому продаватимуть фермери овочі за таку ціну, аби люди змогли купити.
- Колись за кілограм цибулі ми просили і 50 копійок, аби лиш люди брали, - каже С. Лучик. – Цибуля, наприклад, цього року в нас дорожча, бо вона добре висохла, але не виросла, адже не було дощу. Хотіли би встановити ціну, котра відповідає тому, що ми вкладаємо у городину. Бо виростити овочі тепер дуже дорого. Але не можемо, бо їх ніхто не купить. Хоча для фермера не завжди добре, коли багатий урожай. Бо тоді його фактично задарма віддаємо. А коли овочів мало, їх можна вигідніше продати.
Чоловік продає овочі гуртом, тому за кілограм цибулі цього року просить 4,50 – 5 гривень, картоплі – 3,50 гривні, моркви – 5-6 гривень, буряку – 6.
- Ми прив`язані до долара, зростає долар – росте і ціна на овочі, - каже С. Лучик. – Тим паче, цього року через посуху був дуже поганий урожай. Десь наполовину гірший, ніж торік. Дощу не було у нас від червня, і нині його немає. Хоча треба, аби земля змокла.
А ось експерти кажуть, що ціни на деякі овочі ще можуть зрости. Наприклад, вартість капусти, буряку, моркви, перцю та огірків може піднятися, втім не суттєво – на кілька копійок. До кінця грудня на 10% подорожчає, за словами міністра аграрної політики Олексія Павленка, і борщовий набір. Хоча поки що Україна, за його ж словами, має гарний урожай.
Люди економлять на їжі
Власне, фермери кажуть, порівняно з минулим роком, суттєво зросла ціна на капусту, картоплю та перець, котрий нині особливо дорогий – на ринках просять 15 гривень за кіло. Торік у цей період перець коштував лише 6. Причина цього – посуха якраз у той період, коли овочам волога потрібна як ніколи.
Сільський голова села Зелена Кельменецького району Олександр Придрик каже, практично кожен у селі вирощує овочі. Хто на продаж, хто для себе. Проте цієї осені значного заробітку на них не буде – все вигоріло через пекельну спеку.
- Квасолі взагалі не буде, кукурудзи мало, - бідкається сільський голова. – Овочам просто не вистачило вологи, аби дозріти. Урожай картоплі буде мінімальним. Огірки взагалі висохли.
Тому, власне, і ціни такі високі. І людям нічого іншого не залишається, як економити на їжі. Про це каже директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
- Українці почали купувати продуктів на чверть менше, - зазначає О. Дорошенко. – Наші споживачі почали економити на їжі.
Заробляють, як можуть
Зниження власних доходів населення компенсує, як може. Хто за кордон подається, а хто і в кримінальний світ.
Експерт Фонду громадської безпеки Юрій Гавриленко каже, поки що ознак протесту населення немає. А це означає, що всіх все влаштовує. Втім, люди викручуються із безгрошів`ям, як можуть.
- Збільшилась кількість злочинів, позв`язаних із майном громадян, - веде мову Ю. Гавриленко. – Це крадіжки, особливо квартирні.
Зокрема у Чернівецькій області кількість крадіжок, порівняно з минулим роком, зросла на 300, торік зареєстрували 2000, цього року – 2300. Про це повідомив заступник начальника УМВС України у Чернівецькій області Сергій Ратушенко. Щось подібне було на початку 1990-х. То чи не повертаємося ми назад у ті буремні роки?
Власне, вартість борщового набору у повному обсязі не відображає платоспроможності громадян. А відсутність будь-яких протестів свідчить про те, що на зміну радикальним настроям більшості українців, котрі ще рік тому готові були гори перевернути та стояти на майданах по кілька місяців поспіль, виборюючи справедливість, прийшов тихий відчай.
Яна МАРІЯНЧУК

Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар