
Аби ласувати свіжими літніми овочами та фруктами цілу зиму
Тетяна ПАВЛЕНКО
t_pavlenko@ukr.net
В домашніх умовах заморожувати овочі та фрукти можна як у спеціальних морозильних камерах із функцією так званої сухої заморозки, так і в морозилці звичайного холодильника. Як зазначає мешканка Чернівців Валентина Вакарчук, яка ось уже понад 10 років надає перевагу заморожуванню продуктів на зиму, свідомо відмовившись від консервації, так зберігати продукти набагато легше і головне – корисніше:
- Я не визнаю маринадів і консервації, оскільки це шкодить здоров’ю та дуже обтяжливо фізично. Окрім того, заморожені продукти – це дуже зручно. Заморожую на зиму абсолютно все – від зелені до найрізноманітніших фруктів та овочів. За багато років набула досвіду в цій справі й з упевненістю можу стверджувати, що овочі й фрукти для запасу на зиму мають бути повністю стиглими. Аби процес заморозки відбувся якомога швидше, раджу використовувати мілку тару, а продукти викладати не надто товстим шаром. Я використовую для цього пластикові контейнери – вони щільно закриваються та не пропускають повітря. Це важливо, оскільки овочі та фрукти не втратять вологу та не вбиратимуть сторонніх запахів. Всі овочі та фрукти спочатку сортую, очищаю, видаляю шкірочку, насіння.
Важлива порада від пані Валентини: малину, оскільки вона дуже ніжна, очищають вже після розморожування, а заморожують через 3 години після збирання врожаю. Плоди обов'язково потрібно висушити.
Зелень кропу й петрушки краще заморожувати у маленьких поліетиленових пакетах, радить господиня. Вимитий та очищених від насіння солодкий перець можна заморозити як нарізаним, так і цілим, складаючи їх один в один. Використовувати заморожений перець потім можна в салатах, супах, для рагу й фарширування.
- Помиту й очищену моркву нарізаю соломкою або натираю на великій терці, - ділиться досвідом Пані Валентина. - Можна також додати до неї зелень петрушки й кропу.
Ще кілька корисних порад
Перебрані й вимиті ягоди чорної, білої, червоної смородини, обліпихи, калини заморожують як без цукру, так і в сиропі (1 л води на 1 кг цукру).
Підготовлені ягоди малини й ожини розкладають у мішечки й пересипають цукром (1 кг ягід на 200 г цукру). Або заморожують ягоди в малиновому соку. Ягоди суниці перебирають, миють і висушують на рушнику, потім заморожують у поліетиленових пакетах. Сливи та вишні заморожують цілими, разом з кісточками.
А наша співрозмовниця поділилася ще однією корисною порадою:
- Дуже зручно робити овочеву суміш для супів з нарізаної моркви, свіжої квасолі, можна й стручкову, горошку та зелені. Все змішую, запаковую порціями в поліетиленові пакети і взимку, не розморожуючи, закидаю до супу.
Після заморожування продукти виймають із контейнерів, кладуть у сухі пакети й добре зав'язують, обов'язково випустивши з них повітря. Варто зазначити, що після заморожування будь-які фрукти й овочі збільшуються в розмірі, тому наповнювати контейнери треба не надто щільно.
І наостанок ще одна порада: не рекомендовано заморожувати продукти, які щойно відтанули, по кілька разів, оскільки вони втрачають вітаміни й будуть рідкими при наступному розморожуванні.
Терміни зберігання заморожених продуктів
Смородина, аґрус, ревінь, малина, суниця – до 1 року.
Зелена цибуля, горошок, квасоля, солодкий перець – півроку.
Яблука, цвітна капуста – 5-6 місяців.
Абрикоси, персики, сливи, вишні – 5-6 місяців.
Підпис фото: Заморожувати кілька разів овочі та фрукти не рекомендовано – так вони втратять усі корисні вітаміни.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар