
Боротьба із серцево-судинними захворюваннями – одне з головних завдань у кожній державі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, хвороби системи кровообігу провокують третину причин інвалідності, більше половини всіх випадків смерті, а також щороку забирають 17,1 мільйона людських життів.
– За останні 25 років поширеність серцево-судинних захворювань серед населення України зросла втричі, а рівень смертності від них збільшився на 45%. На жаль, сьогодні наша держава посідає одне з перших місць серед країн Європи за рівнем смертності від хвороб системи кровообігу та інсультів, – розповідає «Погляду» лікар-кардіолог, завідувач кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти БДМУ Ігор Плеш.
За його словами, фактори ризику для серцево-судинних захворювань та інсульту включають: підвищені кров’яний тиск і рівень холестерину та глюкози в крові, куріння, недостатнє споживання овочів і фруктів, підвищена вага, ожиріння та обмеження фізичної активності.
Оскільки здоров’я на 50% залежить від власного вибору людини способу життя, то основними заходами профілактики серцево-судинних захворювань є:
– раціональне харчування,
– регулярна фізична активність,
– утримання від шкідливих звичок (вживання алкоголю, куріння тощо).
І. Плеш відзначає, що колектив їхньої кафедри з 2012 року проводить вуличні інформаційно-оздоровчі заходи з визначення рівня АТ, цукру у крові, статусу куріння. Усе для того, аби попередити життєво небезпечні ускладнення захворювань серця та судин.
Ольга ШУПЕНЯ
Паста Амосова

Їжа для розуму і серця
Академік Амосов рекомендував післяопераційним хворим зміцнювальну суміш, щоби організм швидше відновлювався. Вона і для здорових людей корисна.
Тож треба взяти по 500 г родзинок, кураги, інжиру, чорносливу без кісточок, грецьких горіхів і 1 лимон (зі шкіркою). Слід усі інгредієнти перемолоти у кухонному комбайні, або через м’ясорубку. Додати 500 г меду. Все перемішати, розкласти по банках і вживати по столовій ложці тричі на день за півгодини до їжі.

Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар