• УКР
  • РУС
  • vidido.ua
  • pogliad.ua
  • Транспорт
  • Нерухомість
  • Робота
Pogliad.ua – П’ятниця, 16 Квітня 2021
  • Новини 
    • Чернівці
    • Буковина
    • Україна
    • Світ
    • Політика
    • Гроші
    • Інтерв'ю
    • Кримінал
    • Здоров'я
    • Освіта
    • Культура
    • Спорт
    • Архів
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Афіша
  • Пропозиції 
    • Авто
    • Побут
    • Будівництво
    • Гардероб
    • Продукти
    • Послуги
    • Різне
  • Life 
    • Авто
    • Леді
    • Кухня
    • Історія
    • Наука
    • Відпочинок
    • Поради
    • Цікаве
  • Прес-релізи
X
Пошук по сайту
Додати
X
Додати оголошення / новину
Новину на pogliad.ua
Оголошення на vidido.ua
Оголошення в газету Від і дО
Розміщення інформації на ресурсах Від і дО
X

Нове фото


Форма заявки

X
Розміщення оголошення за допомогою форми - це зручний спосіб, який економить Ваш час. Після заповнення заявки з Вами зв'яжеться оператор "Від і дО" з 9-00 до 18-00.
Увага! Останній термін подачі оголошення через сайт - вівторок, 18 год.



Дякуємо за ваш відгук!

Новорічне застілля без шкідливого похмілля

Здоров’я
31.12.2014 | 14:20
0
1824
Коментувати
Поділитись
Facebook Twitter Viber Telegram Whatsapp
Роздрукувати
Новорічне застілля без шкідливого похмілля
Їжа та напої мають бути джерелом позитивних емоцій та відчуттів, а не навпаки
Фото з архіву «Погляду»
A A A
Під час зимових свят дуже важливо не переборщити з наїдками і напоями

Як вберегти свій організм від новорічно-різдвяних «стресів» у формі доброї буковинської кухні і традиційних зігріваючих напоїв, розпитуємо лікаря-терапевта, доцента кафедри внутрішньої медицини БДМУ, кандидата медичних наук Оксани Оліник.

– Зазвичай у період новорічно-різдвяних застіль люди забувають про те, що їсти необхідно для того, щоб жити, а не навпаки. Підкажіть, чим небезпечне переїдання?

– За останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 95 випадках зі 100 зайву вагу люди набирають через банальне переїдання. І лише у п’яти відсотках причини зайвої ваги можуть бути пов’язані з порушеннями роботи центральної нервової або ендокринної системи. Ожиріння страшне не так косметичним недоліком, як тим, що тягне за собою багато важких захворювань. Тому через ожиріння люди частіше хворіють на гіпертонічну хворобу, цукровий діабет та ішемічну хворобу серця. До того ж ожиріння сприяє розвитку камінців у нирках та жовчному міхурі, подагри, остеохондрозу, артрозів, гіпертонічної хвороби, проблем зі шкірою, гормонального дисбалансу тощо.

– Чи є якийсь хитромудрий рецепт: щоб і святкові страви скуштувати і водночас не нагородити себе зайвими кілограмами?

– Споживайте більше енергетичної їжі, багатої на вітаміни, мікроелементи (фрукти, овочі, салати, горіхи, насіння, мед). Починайте трапезу із сирих продуктів, наприклад, салату. Тоді перетравлення і засвоєння їжі буде відбуватися краще і швидше, а насичення настане від меншої її кількості. Їжте повільно, не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу. Ви зможете насититися в 1,5-2 рази меншою кількістю наїдків. Вставайте з-за столу з невеликим відчуттям голоду. Слід пам’ятати, що насичення через кров починається приблизно через 30 хвилин після початку прийому їжі. При відчутті сильного голоду бажано розділити трапезу на два етапи з інтервалом між ними не менше 30 хв. Витримавши паузу після першого етапу, можна визначити реальну потребу в подальшій порції їстівного. Їжте у приємній обстановці, в гарному настрої, не в стані стресу, інакше їжа стане способом відволікання від несприятливого душевного стану. Не вживайте воду або інші рідини під час або відразу після харчування. Виключіть з раціону або максимально обмежте цукровмісні продукти; контролюйте споживання картоплі, пшениці, кукурудзи та продуктів, приготованих із борошна (хліб, булочки, здоба), а також подрібнені крупи.

– Чи можна якось заздалегідь підготувати організм до надмірних навантажень від буковинської кухні?

– Для того, щоб бути здоровим, а отже готовим до будь-яких навантажень, необхідно раціонально харчуватись постійно. Інакше кажучи, повноцінно харчуватися, враховуючи стать, вік, характер праці, кліматичні умови та інші чинники. Правильне харчування сприяє збереженню здоров’я, опору шкідливим впливам довкілля. Воно підвищує фізичну та розумову працездатність і таким чином забезпечує активне довголіття.

Дотримуйтесь правила 25-50-25 для визначення кiлькостi калорiй на кожен раз: 25% калорiй повиннi припадати на снiданок, 50% – на обiд, 25% – на вечерю. Це допоможе підтримувати нормальну вагу тiла.

Регулярність харчування. Доцільно харчуватися в один і той же час, це обумовлено умовно-рефлекторними реакціями організму на виділення слини, шлункового соку, жовчі, ферментів, тобто всього комплексу факторів, що забезпечують нормальне травлення.

Кратність харчування упродовж доби. Дослідження показали, що одно- або дворазове харчування несприятливо впливають на здоров’я і призводять до низки захворювань. Здоровій людині рекомендують три-, чотириразове харчування з можливістю додаткового перекусу (сік вранці, склянка кефіру перед сном і т. ін.).

Сідати необхідно за стіл тільки з відчуттям голоду. Не намагайтеся наїдатися про запас. Розрізняти голод і спрагу. Іноді краще просто попити, ніж поїсти. Їсти три–чотири рази на день, в проміжках між їжею не перекушувати, можна тільки пити воду або сік.

Слід робити не менше 20-30 жувальних рухів перед проковтуванням. Багато людей ковтають їжу лише після п’яти–восьми жувальних рухів. Треба вчитися жувати повільно.

Не варто запивати їжу, оскільки це призводить до розрідження шлункового соку і зниження активності травлення. Воду можна пити за 15-20 хвилин до їжі, або через дві години після неї.

Не можна вживати занадто гарячу або занадто холодну їжу. Це шкідливо для печінки, однак поступове звикання до холодної сирої води, аж до температури талої, корисно для загартовування та здоров’я.

– Якщо проігноровано усі застереження лікарів і відбулося переїдання та алкогольна інтоксикація, як з цим швидко і ефективно впоратися?

– Погуляйте, краще на повітрі, на природі. Рухайтеся, але не сідайте і не лягайте до зникнення відчуття тяжкості в шлунку: лежання та сон з повним шлунком не поліпшать самопочуття.

Промасажуйте вказівні пальці рук, а також зчепіть вказівні пальці, зігнуті гачками та опустіть в протилежні сторони. Такий масаж і рухи активують функції печінки.

Увечері, після переїдання, можна зробити клізму для полегшення роботи шлунково-кишкового тракту і випити якусь приємну рідину, наприклад кисломолочний продукт, сік або трав’яний чай. На ранок бажано випити склянку прохолодної води, можна з медом, і виконати розминку з поворотами, нахилами, потягуваннями, тобто розтягування м’язів, особливо м’язів живота. Далі корисно прийняти контрастний душ з наступним інтенсивним розтиранням тіла.

На сніданок добре їсти рідку або напіврідку їжу, наприклад, кашу. Після сніданку треба прогулятися не менше 20-30 хвилин, щоб їжа краще перемістилася по травному тракту і спрацювала б як поршень для вигнання вчорашніх надлишків.

Упродовж дня пийте більше рідини і їжте більше фруктів і овочів. Сирі рослинні продукти, особливо овочі, діючи як мітла, допомагають очищенню стінок кишечнику.

Якщо зібралися у гості, то підготуватися до переїдання можна заздалегідь, скажімо, придбавши в аптеці ферментні засоби, які допомагають вашому організму справитися з перетравлюванням їжі.

Якщо ж сталося так, що наступного дня після святкового столу ви почуваєтеся погано, і цей стан не минає після звичних препаратів, не відмовляйтеся від можливості консультації у лікаря.

Пам’ятайте, їжа та напої мають бути джерелом позитивних емоцій та відчуттів, тому вчіться контролювати свої бажання і будьте здорові та красиві!

Ольга ШУПЕНЯ

Теги: свято – здоров'я – їжа – новий рік – застілля – похмілля – напої

Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Схожі записи

Скільки грошей буковинці планують витратити на святкування Нового року
Скільки грошей буковинці планують витратити на святкування Нового року
Як уникнути поганого самопочуття на свята
Як уникнути поганого самопочуття на свята
Що приготувати на гаряче до новорічного столу
Що приготувати на гаряче до новорічного столу
Які салати приготувати до новорічного столу
Які салати приготувати до новорічного столу
krystik (krystik)
X
Орфографічна помилка в тексті:

Залишити коментар

Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user
Мінімальна довжина коментаря 5 символів  Вихід
Unknown user

Популярні новини

Поліція знайшла безвісти зниклого чернівчанина
Поліція знайшла безвісти зниклого чернівчанина 31.03 18:31
  1   35673
Ці продукти з магазину краще взагалі не купувати: лікуватися вийде дорожче
Ці продукти з магазину краще взагалі не купувати: лікуватися вийде дорожче 03.04 20:01
  4   31816
Наступного тижня магнітні бурі підірвуть голови
Наступного тижня магнітні бурі підірвуть голови 04.04 18:47
  0   29295
Народний синоптик дав прогноз погоди на Великдень
Народний синоптик дав прогноз погоди на Великдень 24.03 23:45
  4   28633
В Італії затримали доглядальницю, яка накачувала свою підопічну транквілізаторами
В Італії затримали доглядальницю, яка накачувала свою підопічну транквілізаторами 27.03 18:45
  1   26078
Погода
Погода у Чернівцях

вологість:

тиск:

вітер:

Погода на sinoptik.ua у Києві
© 2003 – 2021
Використання матеріалів pogliad.ua дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на pogliad.ua.
Проект входить в медіагрупу

Фоторепортажі

Героя Ярослава Карлійчука поховали у рідному селі Черепківці на Глибоччині
Героя Ярослава Карлійчука поховали у рідному селі Черепківці на Глибоччині Сьогодні о 16:39
У Чернівецькій області розширять мережу опорних шкіл
У Чернівецькій області розширять мережу опорних шкіл Сьогодні о 16:28
На Буковині провели обласний етап всеукраїнського зльоту учнівських лісництв
На Буковині провели обласний етап всеукраїнського зльоту учнівських лісництв Сьогодні о 15:25

Відеорепортажі

У Чернівцітеплокомуненерго прокоментували відновлення опалення
У Чернівцітеплокомуненерго прокоментували відновлення опалення Вчора о 17:33
У Чернівцях відкрили виставку творчих робіт Барвиста Буковина
У Чернівцях відкрили виставку творчих робіт Барвиста Буковина 14 Кві 2021 о 17:17
В. Зазуляк: Чернівцям потрібна велика пішохідна зона і більше пішохідних вулиць
В. Зазуляк: Чернівцям потрібна велика пішохідна зона і більше пішохідних вулиць 13 Кві 2021 о 19:33

Меню

  • Чернівці
  • Буковина
  • Україна
  • Світ
  • Політика
  • Гроші
  • Кримінал
  • Здоров'я
  • Освіта
  • Культура
  • Спорт

Редакція

  • Контакти
  • Рекламодавцям
  • Від і дО

Контакти

(0372) 522-080

poglyad.chn@gmail.com

м. Чернівці, пр. Незалежності 96, 6 поверх

Соцмережі

Розробка сайту – Brilliant IT
  • Новини
  • Фото
  • Відео
  • Блоги
  • Інтерв’ю
  • Обзор
  • Life
  • Новини компаній
  • Карта сайту