
Хоча надворі ще досить тепло, чернівчан атакують різноманітні віруси дихальних шляхів, є прояви ГРВЗ тощо. Здавалося б, після літнього відпочинку та сезону, коли на городі та прилавках магазинів є городні овочі та фрукти, організм мав би зміцнитися і бути більш стійким до вірусів та інфекцій. Фахівці кажуть, вірус, який атакує чернівчан, не складний, просто організм став чутливий до нього.
– Річ у тім, що літо – пора підготовки організму до зими, – коментує лікар-фітотерапевт Сергій Часовенко. – Зокрема саме влітку потрібно очистити організм від токсинів, позбутися хворобливого стану, зміцнити імунітет. Для цього були всі відповідні засоби, власне, готуємо організм за рахунок сонця, повітря, води, вживання соків зі свіжих овочів та фруктів, фітотерапії. Влітку кожен міг заготовляти лікарські рослини або придбати їх в аптеці, а саме кропиву, кульбабу, звіробій, деревій, березу тощо та пити за потреби із них чаї.
Оскільки, за словами фітотерапевта, більшість буковинців цього не робить, крім того, у багатьох з нас спосіб життя не відповідав здоровому, восени ми ще більше засмічуємо свій організм, аніж очищуємо його. Через споживання нездорової їжі, переїдання на ніч, нерегулярні прийоми їжі в організмі накопичуються токсини. Це провокує запалення та розмноження інфекцій.
Віруси та інфекції мігрують у Чернівці разом із приїжджими студентами, заробітчанами тощо, а також завозять їх разом із продуктами харчування. Скажімо, грибки та паразити можуть привезти разом із заморськими фруктами.
– Коли організм людини засмічений, він викликає реакцію, починається запалення, – каже С. Часовенко. – Уражаються верхні дихальні шляхи, респіраторна система, шлунково-кишковий тракт або окремо кишечник, підшлункова залоза чи печінка. Таке запалення виводить з ладу організм, втрачається працездатність, людина має хворобливий стан. Якщо увійшли в осінь із непідготовленим організмом, можна застосовувати щоденно експрес-рецепти для очищення та, власне, лікування організму від вірусів та інфекцій.
Фітотерапевти радять звернутися до нетрадиційної медицини. Можна готувати профілактичні та лікувальні чаї із відомих уже на Буковині рослин. Зокрема дуже поширений засіб рекомендують проти захворювання респіраторної системи, при проблемах шлунково-кишкового тракту, запалення дихальних шляхів, трава дерев’ясилу. Популярний противірусний засіб (від ГРВЗ) – ісланський мох. Також пропонують готувати лікувальні чаї при запальних процесах із трави фіалки та чебрецю, які ростуть на території Чернівецької області.
Для профілактики вірусних захворювань радять готувати на основі кореня імбиру.
Фітотерапевти пропонують використовувати що давно відомий своїми корисними та цілющими властивостями мед та бджолиний пилок.
Усі лікувальні чаї треба пити упродовж трьох тижнів. Відтак тиждень робити перерву. Якщо запальні процеси, інфекції, віруси не зникли, продовжити курс лікування ще на три тижні до цілковитого одужання.
Ольга МАКСИМЮК
Рецепти лікувальних чаїв від Сергія Часовенка
Корінь оману сухий змолоти в кавомолці. 0,5 чайної ложки порошку беремо на язик та запиваємо водою. Приймаємо оман двічі на день після сніданку та вечері.
1-3 ст. л. (залежно від стану хворого) ісланського моху залити 600 грамами кип’ятку. Настояти годину, процідити, поділити настій на три частини. Пити по 200 грамів тричі на день за півгодини до прийому їжі.
1 ст. л. фіалки запашної
2 ст. л. меліси
1 ст. л. чебрецю
Залити лікарські рослини 600 грамами окропу. Настояти годину, процідити. Пити по 200 грамів три рази на день за півгодини до їжі.
Свіжий корінь імбиру натерти на дрібну терку.
0,5 ч. л. імбиру додати до 0,5 літра води. Додати сюди сік лимона чи апельсина (за смаком) та 1 ст. л меду. Корисно пити вранці.
1 ст. л. лимонного соку
1 ч. л. меду
1 ч. л. бджолиного пилку
Пилок можна змішати із медом, відтак запити 200 грамами води з лимонним соком. Пити такий напій потрібно вранці натщесерце.
Дві хвилини розтирати тіло рушником змоченим у холодній воді.
Потім три хвилини робити зарядку.
Такі вправи потрібно виконувати щоранку.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Залишити коментар